כל מה שכדאי לדעת על רובוטים מנתחים
תחום הניתוחים עובר מהפכה וחשוב להכיר אותה: מהן היכולות המיוחדות של העוזרים המכניים של הכירורגים ואיך הן מקלות על המטופלים?
ראיון עם פרופ' עופר יוספוביץ, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב
חדר הניתוח מקבל בשנים האחרונות תפנית טכנולוגית שמזכירה סצנות מסרטי מדע בדיוני. עם זרועות מתכת מבריקות, מצלמות זעירות ומנתחים מיומנים שמנהלים את התהליך מאחורי מסכים, הרובוטים המנתחים הפכו לכוכבים החדשים של עולם הרפואה.
"זה כמו לנהוג במכונית על של ניתוחים", אומר פרופ' עופר יוספוביץ בהתלהבות. "הרובוט מאפשר לי לעשות דברים שלא יכולתי לדמיין בעבר".
הנה כמה עובדות שלא ידעתם על הרובוטים המנתחים שכובשים לאט ובזהירות את חדרי הניתוח בישראל ובעולם כולו – ומקלים על חייהם של כירורגים ומטופלים כאחד.
1. בתי החולים מצטיידים בעוד ועוד רובוטים מנתחים
המרכזים הרפואיים הגדולים בעולם, וגם בישראל, משקיעים יותר ויותר ברכישת רובוטים רפואיים מתקדמים לשיפור התהליכים הכירורגיים וכבר כיום אלפי יחידות פרוסות ברחבי העולם. אחד הרובוטים הנפוצים ביותר הוא רובוט "דה וינצ'י" של חברת אינטואיטיב סרג'יקל, המאפשר לבצע ניתוחים בדיוק רב באמצעות זרועות רובוטיות ומצלמות זעירות. לאחרונה הצטרפה גם חברת מדטרוניק עם הרובוט הכירורגי "הוגו".
המרכז הרפואי איכילוב נמנה עם בתי החולים המובילים בעולם בשימוש בטכנולוגיות רובוטיות מתקדמות. "יש כיום כמעט בכל בתי החולים רובוטים רפואיים, ובלי להצטנע אצלנו יש הכי הרבה", מסביר פרופ' יוספוביץ'. "ההשקעה הזו משתלמת בטווח הארוך בזכות הדיוק והיכולת של הרובוט לבצע ניתוחים מורכבים בצורה יעילה". ההשקעה ברובוטים רפואיים מאפשרת לבתי החולים לשפר את הטיפול הרפואי, להציע למטופלים פתרונות חדשניים ומתקדמים ולשפר את התוצאות הרפואיות.
2. הרובוט מתאים גם לביצוע ניתוחים מורכבים
מדובר בניתוחים מורכבים הדורשים דיוק רב וגישה למקומות עדינים בגוף האדם. בתחום האורולוגיה, כיום, רובוטים מנתחים משמשים בין היתר לניתוחים של סרטן הערמונית, ניתוחי שלפוחית השתן וניתוחי כליה מורכבים.
בנוסף, הטכנולוגיה הרובוטית נמצאת בשימוש נרחב בתחומי הכירורגיה הכללית, הגיניקולוגיה, כירורגית חזה, ניתוחי ושט, ניתוחי כבד, ניתוחי מעי גס מורכבים, כריתות ריאה, כריתות רחם וניתוחי רצפת אגן.
"הטכנולוגיה ממשיכה להתפתח, והרובוטים הכירורגיים יהפכו לכלים חיוניים ביותר עבור מנתחים בכל העולם", אומר פרופ' יוספוביץ'. "הם ישפרו את הדיוק והבטיחות בניתוחים, ויאפשרו טיפולים מורכבים שלא היו אפשריים בעבר".
3. חותך, מצלם ותופר ברמת דיוק של מנתח בכיר
הטכנולוגיה הרובוטית מציעה שילוב אולטימטיבי של מיומנות אנושית וטכנולוגיה מתקדמת, מה שמאפשר למנתחים לבצע ניתוחים ברמה הגבוהה ביותר. הזרועות המיוחדות של הרובוטים דה וינצ'י והוגו יודעות לבצע שלל פעולות מדויקות, ברמת דיוק של כירורג בכיר עם עשרות שנות ניסיון, בעזרת "תרגום" מכני של תנועות המנתח בתוך גוף המטופל. כך מתאפשר לבצע חתכים קטנים בגוף המטופל, תפירות ושימוש בכלים שונים בצורה אופטימלית.
כמובן שלצורך הפעלתו דרושה יד מקצועית ומיומנת וחשיבה כירורגית נכונה. פרופ' יוספוביץ' מבהיר: "זרועות הרובוט יודעת לנוע בהתאם לתנועות היד שלי, ותוך כדי לצלם, לחתוך ולתפור בדיוק רב, כאילו אני מבצע את הפעולות בעצמי. התרגום המכני הזה מאוד מתוחכם, כי הוא מאפשר לי לצלם תוך כדי, ועדיין לשמור על חופש תנועה מלא בכפות הידיים".
4. כשרובוט עוזר לנתח אותך, לוקח לך פחות זמן להתאושש
הניתוחים הרובוטיים לא רק מדויקים יותר, אלא גם מאפשרים למטופלים להתאושש מהר יותר בהשוואה לניתוחים המסורתיים. הודות לדיוק הרב של הרובוטים, חתכים קטנים יותר, פחות איבוד דם וכמות קטנה יותר של כאבים לאחר הניתוח, המטופלים יכולים לחזור לשגרה תוך זמן קצר יותר. הרובוטים מאפשרים גם הפחתה משמעותית בזמן האשפוז ובסיכוי לזיהומים פוסט-ניתוחיים.
"לדוגמה, בניתוחים אורולוגיים, כמו כריתת ערמונית בעזרת רובוט דה וינצ'י, המטופלים יכולים לצפות לחזור לפעילות יומיומית תוך ימים ספורים במקום שבועות, הזמן שלקח בעבר להחלים", מדגיש פרופ' יוספוביץ. "גם בניתוחים גינקולוגיים, כמו כריתת רחם, השימוש ברובוטים מוביל לזמן התאוששות קצר יותר ולפחות סיבוכים".