תוכן עניינים

חוקים למניעת עישון, הביאו לירידה בשיעור התקפי לב עקב עישון פאסיבי

עישון פאסיבי מגביר את הסיכון לפתח מחלת לב כלילית והתקפי לב בקרב מי שאינם מעשנים.
ממצאים אלו גרמו לחקיקה של חוקים רבים האוסרים על העישון במקומות ציבוריים ובמקומות עבודה.
השפעותיו של עישון פסיבי על גורמים ביולוגיים רבים שמובילים להתפתחות מחלת לב מתרחשות תוך זמן קצר, והן משמעותיות כמעט באותה מידה כמו אצל המעשן האקטיבי. לפיכך, היה זה הגיוני לשער כי חקיקה גורפת נגד עישון תוביל לצמצום מקרים של התקפי לב. מחקרים שונים בארה"ב ובאירופה בדקו את השפעת החקיקה על שיעור התקפי הלב באוכלוסייה ומצאו ירידה של 11 אחוז באיטליה ובאירלנד ושל 40 אחוז במדינת מונטנה שבארה"ב. צמצום זה של התקפי לב נראה גבוה ומשמעותי כאשר מתייחסים להשערות הקודמות, בדבר עישון פסיבי המעלה את הסיכון של כל פרט לפתח מחלת לב ב-30 אחוז. 
קבוצת חוקרים מקליפורניה ערכה כעת ניתוח על של מספר רב של מחקרים שבדקו את צמצום הסיכון למחלות לב עקב הימנעות מעישון פסיבי בקרב קהילות שלמות. בניתוח העל, ערכו החוקרים גם השוואה בין ירידת השיעורים של התקפי לב על בסיס קהילתי לבין צמצום הסיכון האישי. המחקר הראה כי כתוצאה מהחקיקה למניעת עישון נרשמו פחות אשפוזים בבתי החולים עקב התקפי לב. מאחר וחוקים אלו תקפים במדינות שונות כבר מספר שנים, ניתן להתרשם כבר מאחידות בתוצאות, כלומר בכל מדינה בה קיימים חוקים חזקים נגד עישון במקומות ציבוריים ובמקומות עבודה, ירד שיעור התקפי הלב במידה דומה. החוקרים הגיעו למסקנה כי חקיקה משמעותית למניעת עישון, מובילה במהירות לתוצאות חיוביות, כלומר לירידה במספר התקפי הלב. השלכות חיוביות אלו מתגברות ככל שחוקים אלה תקפים זמן רב יותר.

ד"ר אריק שטיינויל, מנהל תחום בריאות הלב beWell: "עישון הינו אחד מגורמי הסיכון המשמעותים ביותר לטרשת עורקים, מחלת לב, אירועי לב, אירועים מוחים, מחלות טרשתיות בכלי הדם בגוף, מחלת ריאות, ולמחלות סרטניות מסוגים שונים. עישון כהרגל חברתי תורם לעליה בשכיחות כל המחלות הנ"ל בקרב החשופים אליו באופן פאסיבי. מחקר זה הראה למעשה כי על ידי גישה אקטיבית ולא מתפשרת על ידי רשויות החוק ניתן למעשה להציל חיי אדם. חוקים אלו בארה"ב ודומים להם בארץ בעצם, מציעים מעין תוכנית מניעה רפואית לאזרחים (כגון מתן חיסונים), ומבחינה רפואית יש לעודדם".

 

תרגום מסכם, מקור:

Declines in acute myocardial infarction after smoke-free laws and individual risk attributable to secondhand smoke; Circulation 2009, 120: 1373-1379.

תפריט ניווט תחתון