תוכן עניינים

כולנו רוצים לחיות חיים ארוכים וטובים, אולם חלק גדול מאיכות החיים שלנו - קשור לאיכות הסביבה שבה אנו חיים ופועלים. לקראת יום איכות הסביבה העולמי, המצוין מדי שנה ב-5 ביוני, ריכזנו עבורכם 5 דרכים לשמירה על הבריאות – כדי להבטיח את עתידכם, אך לא פחות מכך, לקידום איכות הסביבה – על מנת להבטיח את העתיד של כולנו. פרופ' שלמה ברלינר, מנהל מחלקה פנימית ה' והמנהל הרפואי של מועדון beWell, מסביר ומפרט.

אפשר לעשות הרבה דברים כדי לשמור על הבריאות, ולהסתכל רק על התועלות שנפיק עבור עצמנו. ואפשר לעשות דברים קצת אחרת, ולהפיק תועלת כפולה: גם יותר בריאות במישור האישי, וגם תרומה לאיכות הסביבה, לתועלת העולם בו אנו חיים והעתיד המשותף שלנו ושל הסובבים אותנו. לפניכם 5 פעילויות מהנות ומועילות שכדאי לנסות ולאמץ:  

רכיבה על אופניים

לעצמנו: רכיבה (לא אתגרית) על אופניים נחשבת לפעילות אירובית סבירה. בעת הרכיבה מופעלים שרירים רבים ומערכת סיבולת לב-ריאה משתפרת. בנוסף, הרכיבה שורפת קלוריות ומעודדת ירידה במשקל. התוצאה: הפחתה בסיכון למחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, שומנים בדם וכולסטרול גבוה.
בנוסף, וכמו פעילויות אירוביות אחרות, רכיבה על אופניים משפרת את מצב הרוח, מסיבות פסיכולוגיות ופיזיולוגיות כאחד, מהנה ומפיגה מתחים ולחצים.

ולסביבה: כאשר אופי הנסיעה ותנאי השטח מאפשרים זאת, כדאי להעדיף רכיבה על אופניים על פני רכב ממונע. היתרון לסביבה ברור: צמצום בצריכת דלק ובחומרים מתכלים, מחד, והפחתת רעש וזיהום אוויר במרחב הציבורי, מאידך.
הוסיפו לכך את יתרונות הנוחות והזמינות: אין בעיות חנייה, אין צורך ברישיון נהיגה ואין פקקים בדרך... והתוצאה? Win-win.

 

הפסקת עישון

לעצמנו: כל סיבה טובה כדי להפסיק לעשן. מיד עם הפסקת העישון, חל שיפור מיידי בכושר הגופני, יש הקלה בנשימה, תחושות הטעם והריח משתפרות וההנאה מהאכילה גדולה יותר. לטווח הארוך יותר, מצטמצם משמעותית הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים, מחלות ריאות מחלות לב וכלי דם ומחלות כרוניות אחרות. ולכל אלה מצטרף, כמובן, היתרון הכספי: מפסיקים לשרוף כסף עם כל סיגריה.

ולסביבה: על מנת לספק את תצרוכת הטבק העולמית, מתבצעת כריתה של יערות לטובת שטחים לגידול טבק. ואם בכך אין די, גם תהליך ייבוש הטבק כרוך בכריתת עצים ושריפתם.
בנוסף, סיגריות דולקות ועזרי עישון אחרים גורמים לשריפות רבות – הן בטבע והן ברשות הפרט. לא מזמן, למשל, עלתה באש דירה בחיפה כתוצאה מכלי עישון שהושארו דולקים. למרבה המזל לא היו אנשים בדירה בעת השריפה.
גם בדלי סיגריה המושלכים ברשות הרבים מלכלכים ומכערים את הסביבה בה אנו חיים. וכשמדובר במקומות סגורים, העישון הוא הגורם העיקרי לזיהום אוויר.

טיולים רגליים

לעצמנו: אורח חיים ללא פעילות מעלה את הסיכון למחלות כרוניות רבות, בעוד שהליכה רגלית מצמצמת את הסיכון למחלות, ובהן: שבץ מוחי, מחלת לב כלילית, סוכרת, סרטן המעי הגס, סרטן השד ועוד.
המלצות ארגון הבריאות העולמי ומשרד הספורט לביצוע פעילות גופנית כוללות: עיסוק   בפעילות גופנית בעצימות מתונה, למשך 150 דקות מצטברות בשבוע, לכל הפחות, או פעילות גופנית בעצימות גבוהה, למשך 75 דקות מצטברות בשבוע, לפחות, או שילוב בין פעילות בעצימות מתונה ופעילות בעצימות גבוהה.

ולסביבה: אין כמו הליכה בטבע, כדי למלא את מצבורי הנפש, אך לא פחות מכך כדי להבין את חשיבות השמירה על הסביבה.
כשהולכים ברגל, מחזקים את תחושת היותנו חלק מהטבע. לאחר שנוגעים, מריחים ומודדים את הסביבה "ברגליים", מרגישים מחויבות גדולה יותר לשמירה על הטבע ולמניעת פגיעה ביופיו ושלמותו. ובניגוד לנסיעה ברכב שטח, הליכה רגלית בחיק הטבע אינה דורסנית או מסוכנת לבעלי החיים, ואינה מזהמת.

מיחזור תרופות

לעצמנו: אין להחזיק בבית תרופות מיותרות, בין שמדובר בתרופות שנותרו לאחר תום הטיפול, או בתרופות שפג תוקפן. תרופות כאלה מהוות סכנה – לנו ולסובבים אותנו:  ילדים - העלולים להכניס את התרופות לפה, מבוגרים - העלולים להתבלבל וליטול תרופה שגויה, ולכולנו – תרופות שפג תוקפן עלולות להיות מסוכנות לבריאות.
תרופות שיש ליטול באופן קבוע, מומלץ להחזיק בארון סגור, מחוץ להישג ידם של ילדים ונוער, ולהקפיד על סימון נאות וברור של שם התרופה והתוקף שלה. עם סיום הטיפול או אם פג תוקף התרופה – יש להעבירה למיחזור.

ולסביבה: תרופות שפג תוקפן הנזרקות לפח האשפה, מתפרקות באתרי האשפה, והחומרים הפעילים שבהן מחלחלים לאדמה, למקורות המים בטבע או למי התהום, ואינם מטופלים על ידי מכוני הטיהור. 

גם בני האדם וגם בעלי החיים חשופים לחומרים אלה, ואם המים המזוהמים חוזרים לברזים או משמשים להשקיית הפירות והירקות שאנחנו אוכלים – הם מהווים פוטנציאל לנזק סביבתי.
על מנת לשמור על הסביבה מפני החומרים הפעילים שבתרופות, יש להקפיד ולהשליך תרופות אך ורק למיכלי איסוף מיוחדים המיועדים לתרופות.

שתיית מים

לעצמנו: מומלץ מאוד להימנע משתייה ממותקת. הספקה של סוכרים זמינים תורמת להתפתחות של השמנה, הפרעות מטבוליות (התסמונת המטבולית) וסוכרת. ההימנעות משתייה ממותקת רלבנטית במיוחד לילדים ולנוער, כדי למנוע את מגפת ההשמנה בצעירים.
שתו רק מים! שתיית מים מרעננת, מונעת התייבשות ומשפרת את יכולות הריכוז והלימוד, ואם קשה לכם להסתגל לטעמם של המים – הוסיפו להם פרוסת לימון או כמה עלי נענע.

ולסביבה: היתרון לכיס ברור, אך יש גם יתרון לסביבה. מתברר שהכנסת מתקנים רב פעמיים למילוי מים בבתי הספר, מעודדת ומגבירה את צריכת המים אצל התלמידים. בזכות מיכלי המילוי הרב פעמיים – קונים פחות בקבוקי שתייה וכמות הפסולת המיותרת - קטנה.

בשורה התחתונה:

המירו את המכונית באופניים. הפסיקו לעשן. צאו להליכות רגליות. מחזרו תרופות שפג תוקפן ושתו רק מים. כך תשמרו, גם על בריאותכם וגם על סביבה ירוקה יותר, נקייה יותר ונעימה יותר – לכם ולדורות הבאים.

תפריט ניווט תחתון