תוכן עניינים

כאבי גב הם מנת חלקם של כ-80 אחוז מהאוכלוסייה בעולם המערבי. את הכאבים האלה, ניתן לאפיין בהתאם לסיבות; כאבי שרירים, מחלה ניוונית ומחלות קשות. הפתרונות מגוונים, החל מהשמרניים ועד הפולשניים והזעיר פולשניים. והמניעה? היא תמיד עדיפה. ראיון עם ד"ר צבי לידר, מנהל היחידה לניתוחי עמוד שדרה, במרכז הרפואי תל-אביב

 הסיבה השכיחה ביותר להיעדרות מעבודה, בעולם המערבי היא כאבי גב. כאבים אלו, מוכרים לכ- 80 אחוז מהאוכלוסייה, בכל גיל, החל מהגיל הצעיר ועד הגיל המבוגר. נפוץ במיוחד הוא כאב גב צווארי, בשל התנועה הרבה של הצוואר הגורם לשחיקה גדולה. לאחריו, מוכר כאב הגב המותני ה'סוחב' את מרבית משקל הגוף.

 


הסיבות לכאבי גב

  • כאב שרירים - הסיבה השכיחה ביותר. הכאב נובע ממזג אויר קר, פעילות גופנית לא מבוקרת, הרמת משאות כבדים ושימוש לא נכון בעמוד שדרה. 
  • מחלה ניוונית - היא סיבה  שכיחה נוספת, נובעת משינויי שחיקה בגין הגיל, הגורמים להיווצרות של כאבי גב כחלק טבעי של הגוף. עמוד השדרה מזדקן, הדיסק פחות קפיצי וגמיש, המפרקים זזים פחות טוב, רצועות  הדיסק  יבשות ונוטות להיקרע. כאבי גב בגלל מחלה ניוונית עלולים לגרום לחוסר יציבות משמעותית המחייבת ניתוח.
  • מחלות קשות - מקרי חירום, זיהומים בעמוד שדרה, גידולים וכו'.

מה תפקידו של עמוד השדרה?

" עמוד השדרה בנוי משרשרת של 33 טבעות הבנויות מעצם וסחוס, החל מהצוואר ועד לעצם הזנב. כל חוליה בנויה מגוף עגול קדמי וקשת אחורית. חיבור כל החוליות והקשתות, יוצר תעלה הנקראת תעלת השדרה – ובה עובר חוט השדרה. לעמוד השדרה שני תפקידים – להעביר את ציר המשקל  מהראש, לאורך כל הגוף ולהעביר את העצבים מהמוח אל הגפיים. לכן הוא בנוי אינטליגנטי מאד, עצם גדולה וחזקה, ובתוכה חלל בו עוברים העצבים", מסביר ד"ר צבי לידר, מנהל היחידה לניתוחי עמוד שדרה, במרכז הרפואי תל-אביב.

 

מהם גורמי הסיכון לכאבי גב?

"בין גורמי הסיכון אנו מציינים את אורח החיים המערבי,  הכולל השמנת יתר ופעילות גופנית מועטה, עישון - הגורם לשחיקה מואצת של עמוד השדרה".

מהם הטיפולים המוצעים כיום למניעת כאבי גב?

"ראשית בואו נכוון להימנעות, הימנעות ממשקל יתר, כי ככל שאנו שמנים יותר, עמוד השדרה סוחב יותר ונשחק יותר. הימנעות מעישון, הימנעות מהרמת משאות כבדים, אם אנו נאלצים בכל זאת להרים, מומלץ לעשות זאת קרוב לגוף ולא בזווית של 90 מעלות כדי לא ליצור מנוף באמצעות הידיים. הימנעות מישיבה בזווית של 90 מעלות, העדיפו להימרח לאחור, כדי שמשקל הגוף ייפול על  משענת הכסא. מומלץ לקום פעם בשעה מהכסא לסיבוב קצר. בנוסף, מומלצת פעילות גופנית לא מזיקה כמו שחייה, או הליכה על משטחים רכים, בנעליים מתאימות".

ובכל זאת, אם המניעה לא סייעה?

"הרפואה מציעה טיפולים שונים, בהתאם לכאבי הגב והסיבות.  חשוב לציין כי ל-  90   אחוז מבעיות עמוד השדרה, ישנם טיפולים שמרניים; 
מנוחה – אם כאב הגב נובע בשל כאבי שרירים או שחיקה, טיפול נוגד דלקת, פיזיותרפיה לחיזוק שרירי הגב והבטן, טיפול במרפאת כאב, לקבלת זריקות סטרואידים לאזורים הכואבים.
גם בבעיות משמעותיות כמו היצרות תעלת עמוד השדרה ושחיקת דיסק, ניתן לטפל באמצעות טיפולים שמרניים. בתוך כחודשיים אנחנו מגשרים על הכאב, והגוף סופג  את חתיכת הדיסק  שפרצה".

 

וניתוחי הגב, מתי הם נחוצים?

"ניתוחי הגב מוצעים לרוב, אצל מטופלים הסובלים מחסרים נוירולוגים בגלל כאבי הגב כמו - חולשה של יד, פגיעה בהליכה, שליטה בסוגרים. מקרים אלו מחייבים ניתוח.
קיימים ניתוחים 'רגילים' או 'פתוחים' המבוצעים באמצעות חתך בעמוד השדרה וניתוחים המבוצעים בגישה זעיר פולשנית.  גישה זעיר פולשנית, מחדירה באמצעות חתכים קטנים, מכשירים זעירים כמו אנדוסקופ (מצלמה זעירה) למשל,  לעמוד השדרה. חשוב להדגיש כי רק מיעוט המקרים של כאבי הגב, מתאים לניתוח בגישה זעיר פולשנית".

אלו ניתוחים מבוצעים בגישה הזעיר פולשנית?

"במרבית המקרים של פריצות דיסק, המחייבים ניתוח, אנו משתמשים בגישה הזעיר פולשנית.  הניתוח הזעיר פולשני מתבצע באמצעות כניסה לתעלה בהנחיית  מצלמה זעירה ומיכשור זעיר כשהמטרה היא לשחרר את העצבים ועקב כך לשחרר את  פריצת דיסק. הגישה הזעיר פולשנית משמשת גם לעיתים להסרת גידולים קטנים וקיבועים של עמוד שדרה. גישה זו מאפשרת חזרה מהירה יותר לשגרה, פחות  זיהומים, והרס קטן יותר של רקמות בריאות".

תפריט ניווט תחתון