תוכן עניינים

מסתבר שדווקא בתקופות החגים אנשים תורמים פחות דם. חג הפסח המזוהה עם עשרת המכות ובראשן מכת הדם, הינו ההזדמנות לגלות שתרומת דם יכולה לשפר גם את בריאות התורם.

דם – מוצר חיוני והכרחי לחיינו, עד כדי כך שנוכחותו ברורה מאליה. אך עבור אלפי חולים בכל יום, נפגעי תאונות או טראומה, העוברים ניתוחים או השתלות - נוכחותו כלל אינה ברורה. עבורם הוא מוצר נדרש להצלת חייהם. "דווקא בתקופת החגים התרומות מתמעטות, כנראה בשל הניקיונות או ההכנות לחג שתופסים את כל שעות היום, אבל העובדה היא שהמחסור הולך ומעמיק", מסביר ד"ר איליה קירז'נר, מנהל בנק הדם במרכז הרפואי תל-אביב.
אין חולקים על כך שתרומת דם מצילה חיים, אך האם תרומת דם מועילה גם לתורם? הקזת דם בצורות שונות, היתה גישה רפואית מקובלת עד למאה ה-19, מתוך מחשבה שיש לאבד "דם רע" כדי להגדיל את נפח "הדם הטוב". הטיפול נזנח לאחר שלא הוכח מעולם כיעיל, ואף דרדר את מצבם של מטופלים, לאחר שאיבדו דם רב במהלך ה"טיפול".

 



עם זאת, מחקרים שפורסמו במשך השנים מגלים שקיימים גם יתרונות לתרומות הדם. כך לדוגמה מאמר שפורסם בכתב העת Diabetic Care שהשווה בין מי שתרם דם באופן תכוף (עד שלוש פעמים בשנה) לכאלה שתרמו פחות מפעם בשנה, ומצא כי לתורמים בשכיחות גבוהה יש זרימת דם טובה יותר בכלי הדם. "בנוסף, נמצא כי למי שתרם דם לפחות פעם בשנה היו תוצאות טובות יותר במבחן העמסת סוכר לאבחון סוכרת", מסביר ד"ר יעקב שחם, רופא בכיר במערך הקרדיולוגי ורופא beWell. "מכאן, שלתרומת דם באופן תדיר, באוכלוסייה בעלת ערך המוגלובין תקין, יש ערך כפול: גם תרומת דם לחולים הנזקקים וגם יתרון בריאותי לתורם עצמו". מחקר נוסף, שפורסם בכתב העת perfusion, הראה כי תרומת דם מפחיתה סיכון לאירועי לב. החוקרים מסבירים זאת במנגנון המשפיע על זרימת הדם והחיכוך היורד בין הדם לדפנות כלי הדם.

במרכז הרפואי תל-אביב פועל בנק דם, במסגרתו בין היתר, ניתן לתרום דם, לבצע בדיקות לקביעת סוג הדם ובאחרויותו הכנות המוצרים לעירוי ואספקת הדם ומוצריו לצרכי המטופלים השונים – החל ממנותחים מורכבים וכלה בחולים אונקולוגים, מושתלים, יולדות, תינוקות ופגים.


מספר עובדות על תרומת דם:

  • תרומת דם אחת מכילה כחצי ליטר.
  • תרומה  אחת עשויה להציל חיים של ארבעה אנשים שונים.
  • בכל 20 דקות מקבל אדם כלשהו מנת דם במרכז הרפואי תל אביב בלבד.
  • מכל מנת דם ניתן להפיק 4 מוצרים שונים המשמשים למטרות שונות ויכולים להגיע למטופלים שונים: כדוריות אדומות – המסייעות לשיפור רמת החמצן בדם ולהעלאת רמת ההמוגלובין, טסיות – המסייעות בקרישת הדם ובמניעת דימום, פלזמה – המכילה את כל החלבונים בדם ונדרשת במקרים בהם קיימת הפרעה בקרישת דם וקריופריצפיטאט – המסייע במניעת דימומים או הפסקתם.
  • כל אדם בריא בגילאים 18-65 ובמשקל הגבוה מ-50 ק"ג, יכול לתרום דם עד 4 פעמים בשנה, והגוף מפצה על האובדן בתוך מספר ימים.

 

"לא רבים יודעים, אך ניתן גם לתרום טסיות דם, בהליך נפרד", מסביר ד"ר קירז'נר. "הטסיות קריטיות לחייהם של חולים אחרי טיפול כימותרפי, וגם למטופלים אחרי טראומה קשה ודימום מאסיבי. חשוב להבין שמתרומה אחת ייעודית של טסיות אפשר לייצר 2 מנות טיפוליות – פי 12 מכמות הטסיות המתקבלות ממנת דם רגילה. יתרון נוסף לחולה המקבל את התרומה, הוא שהחולה נחשף לפחות תורמים ובכך גם לסיכונים נמוכים יותר".

"אז איך תורמים?

לתרומת דם: ממלאים שאלון ועוברים ראיון אישי קצר עם נציג/ת בנק הדם. לאחר בדיקת לחץ דם ובדיקת המוגלובין בדקירה בקצה האצבע (תוצאות מיידיות), דוקרים את הווריד באמה באמצעות מחט חד-פעמית וסטרילית, לאיסוף כחצי ליטר דם. המידע אודות התורמ/ת נשמר, תוך הקפדה על סודיות רפואית מלאה.

לתרומת טסיות: התרומה מתבצעת בהליך דומה לתרומת דם רגילה, אלא שכאן הצינור המוביל את הדם עובר למכונה שנקראת פרזיס, שם מסוננות הטסיות בלבד מתוך הדם, שחוזר לגוף התורם. תהליך זה נמשך כשלוש שעות. חשוב להדגיש כי אדם בריא, מייצר את כמות הטסיות שנתרמו בתוך 48 שעות.

לתיאום תרומת דם: יש להתקשר לאילנה דור, מתאמת תרומות בבנק הדם בטלפון:
03-6973473 או במייל: elanad@tlvmc.gov.il.



תפריט ניווט תחתון