תוכן עניינים

כשלושה ילדים בכל כיתה ממוצעת ואחד מכל 20 מבוגרים בישראל, יסבול מאסתמה. למרות כל הטיפולים והתרופות שפותחו, חלק ניכר מהחולים לא מצליח לשמור על איזון, כך שהמצב עלול להתדרדר לטיפול במסגרת אשפוז. אך גם כאן, לא מדובר בגזירה משמיים. יום האסתמה הבינלאומי החל ב-7.5, מצוין בישראל בשיא עונת האלרגיות, המהוות זרז להתקפי אסתמה. זה הזמן לרכז את המידע: כיצד אפשר לשלוט על המחלה ולקדם את בריאות הסובלים ממנה.

רקע

אסתמה אינה נחלתם של מעטים. "כ-14% מהילדים בישראל ו-5% מהמבוגרים סובלים ממנה. אחוז החולים עולה ככל שהמדינה מערבית יותר", מסביר פרופ' שמואל קויתי. "בישראל במיוחד, האזור לח מאוד כך שקרדית אבק הבית, יצור מיקרוסקופי החי בתנאי לחות, נמצא בכמות גדולה ביחס למדינות אחרות בעולם. גם הצמחייה המאפיינת את אגן הים התיכון (הצמח כתלית יהודה ואפילו עצי הזית) מעודדת אלרגיה. ואלרגיות הן גורם סיכון ידוע להתקפי אסתמה".
"אך חשוב לדעת", מדגיש פרופ' קויתי, "כי למרות התנאים באזורנו, ניתן לשפר את המצב האישי".



כיצד ניתן לעשות זאת? כמה מסקנות ועצות ממחקרים שפורסמו בחודשים האחרונים בספרות הרפואית:

 

מתבגרים
פרופ' קויתי: "גיל ההתבגרות מועד לפורענות בתחומים רבים ברפואה ובפרט באסתמה. מדובר במחלה שכדי לשלוט עליה עד כמה שניתן יש צורך בהימנעות מגורמים שונים ולהקפיד על טיפול תרופתי מותאם – שני מצבים שקשה להשיג מבני נוער. אך מסתבר שעם התוכנית הנכונה, הדבר אפשרי".
תוכנית התערבות שהופעלה על ידי חוקרים בבית החולים לילדים סינסנטי שבאוהיו, התמקדה באופן בלעדי בבני נוער אסתמטים. 322 בני נוער שטופלו בבית החולים התחילו את התוכנית ב-2007, אז רק לכ-10% מהם היתה המחלה בשליטה. בני הנוער והוריהם קיבלו תוכנית מותאמת אישית הכוללת סל כלים לשליטה על המחלה: תרופות, עצות וסיוע כיצד להתגבר על המכשולים, שיטות לניהול עצמי ותוכנית להעלאת תחושת המסוגלות לבצע את המשימה, פעילות גופנית, קבוצות תמיכה ושיתוף ומעקב שוטף של הצוות הרפואי.
מתוצאות המחקר עולה שלאחר שנתיים ויותר, עלה שיעור המטופלים השולטים על המחלה ל-30%. שיעור הבטחון העצמי ביכולת לשלוט על המחלה עלה מ-70% ל-85%. "תוכנית זו מוכיחה שניתן לשפר במתבגרים את הבקרה על מחלת האסתמה על ידי טיפול אישי. צוות המחקר הצליח לשפר את השליטה על המחלה וחשוב מכך - להעניק ביטחון עצמי לחולים, כך שיאמינו ביכולתם לטפל במחלתם, ויצליחו בכך".

עישון
"הימנעות מעישון ובילדים – הימנעות מעישון פסיבי, היא האמצעי היחיד הידוע למנוע מחלה, ובוודאי להקל משמעותית על הסובלים ממנה".
מחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי The Lancet, סיכם נתונים מ-14 מחקרים שונים שעסקו בחקיקה האוסרת עישון פסיבי במדינות שונות. מניתוח הנתונים עולה כי במדינות בהן חוקקו חוקים האוסרים עישון במקומות ציבוריים, חלה ירידה משמעותית בלידות מוקדמות. ירידה של 10% נרשמה גם במספר האשפוזים כתוצאה מאסתמה בילדים.

 

לחץ
חוקרים מאוניברסיטת קולומבוס באוהיו בדקו את הקשר בין לחצים נפשיים להתלקחות נזלת אלרגית. החוקרים בדקו 179 עובדי אוניברסיטה המקיימים אורח חיים מסוגים שונים כ-40% מהמשתתפים דיווחו על אלרגיות שונות. החוקרים מצאו כי החברים בקבוצה זו היו נתונים בלחץ בשיעור גבוה יותר מהקבוצה שלא סבלה מאלרגיות.
"העבודה הוכיחה כי הסובלים מלחצים נפשיים מתמידים סובלים יותר מהחמרה בנזלת האלרגית, המהווה זרז להתקפי אסתמה", מסביר פרופ' קויתי. "שוב אנו למדים אנו כי ללחצים הנפשיים יש השפעה חשובה על מערכות שונות בגוף, כולל אלרגיות. יש למצוא את הכלים לניהול חיים מאוזנים יותר, למרות אורח החיים התובעני".
"אי אפשר למנוע את התפרצות המחלה", מסכם פרופ' קויתי. "אך אם כל העצות הידועות היו מיושמות, ובעיקר הימנעות מזרזי אלרגיה, ביצוע פעילות גופנית, היינו יכולים לטפל בפחות התפרצויות קשות של אסתמה ובמצב האידיאלי, מסתפקים בטיפול תרופתי מינימלי לשליטה על מצב המחלה".

תפריט ניווט תחתון