תוכן עניינים

ד''ר בת-שבע מרקוס; מומחית ברפואת עור.

היפרפיגמנטציה (כתמים חומים) מהווה בעיה מתסכלת לגברים ונשים כאחד, והינה מהסיבות השכיחות לפניה לרופא עור - לא רק בגיל המבוגר, אלא גם בשנות העשרים והשלושים לחיים.

קיימים סוגים רבים ושונים של כתמים בעור:

    • כתמים חומים המופיעים באזורים חשופי שמש (LENTIGENES), הנקראים בטעות "כתמי גיל".
    • פיגמנטציה על עצמות הלחיים, המצח ומעל השפה, אשר מוחמרת על ידי נטייה תורשתית, הריונות ושימוש בגלולות (MELASMA).
    • נמשים
    • פיגמנטציה המופיעה בבעלי עור שחום לאחר תהליך דלקת בעור, ועוד.

ישנן דרכים שונות לטפל בתופעה: החל מתכשירים למריחה, דרך קילופי עור בעמקים שונים, טיפולי אור וכלה בלייזר. להלן נסקור את הדרכים הבולטות לטיפול.


טיפול במשחות ותרכובות

בעולם הקוסמטיקה, נוצרים תדיר תכשירים חדשים, אשר מבטיחים בבחינת "תקווה בצנצנת" (וחלקם אף מקיימים), להרים, למצק, להבהיר ולשטח את פגעי השמש ונזקי הגיל. מאידך, ישנן משחות ותרכובות, אשר ניתן לקבל אצל רופא העור. טרטינוין וחומצה אזלאית הם שני תכשירים כאלה. ישנה גם אותה מרקחת רבת מרכיבים, אשר יעילותה גבוהה והיא נרשמת לאלפי מטופלים: תרכובת קליגמן.

במקור, מכילה התרכובת ארבעה מרכיבים:

  1. טרטינוין (TRETINOIN)
  2. הידרוקינון (HYDROQUINONE)
  3. הידרוקורטיזון
  4. קרם בסיס.

טרטינוין מוכר היטב כבעל השפעה מצעירה על תאי העור, ואילו הידרוקינון מוכר כחומר המבהיר את העור על ידי הרס תאי הפיגמנט. השילוב של שניהם הוכח בעבודות מדעיות רבות, כיעיל במיוחד להבהרת כתמים חומים, להענקת גוון אחיד לעור, ולשיפור מראה ומרקם העור. ההידרוקורטיזון - שהינו סטרואיד חלש, מתווסף על מנת למנוע את תגובת גירוי העור שהשניים הראשונים גורמים. שלושת אלה הם מרכיבים פעילים באחוזים משתנים, לפי קביעת הרופא. קרם הבסיס מעניק את מרבית הנפח לתרכובת. רופאים רבים מוסיפים מרכיבים נוספים - נוגדי חימצון ומקלפים - לתרכובת, כמו קואנזים Q10, ויטמין C, חומצות אלפא וביטא הידרוכסיות, ועוד. את התרכובת רושמים פעמים רבות הן לפני והן אחרי טיפולים לקילוף העור וטיפולי אור ולייזר למיניהם, על מנת להכין את העור להליך, ולמנוע תגובה של פיגמנטצית-יתר לאחר ההליך.


תרכובת קליגמן אינה קרם קוסמטי. זוהי תרופה לכל דבר, אשר ניתנת במרשם רופא בלבד, ומותאמת לכל מטופל.

  • אין להשתמש בה יותר מ-3 חודשים ברציפות.
  • היא אינה מתאימה לנשים המתכננות להרות בקרוב.
  • אין להעביר אותה מאדם לאדם, למרות שהיא  "קרם מצוין".

התרכובת היא אכן בעלת יכולת הבהרה גבוהה, בייחוד כאשר ריכוז החומרים הפעילים הינו גבוה, אולם היא איננה נטולת תופעות לוואי:

  • במריחה לא זהירה היא עלולה לגרום לגירוי ואודם של העור.
  • בשימוש ללא הגנה משמש - העור ייכווה משמש ביתר קלות, והתוצאה תהיה החמרה של הפיגמנטציה.
  • ישנן תופעות לוואי נדירות יותר, בסוגי עור שחומים במיוחד.
  • רצוי לבצע את ההכנה בבית מרקחת אשר הינו בעל ניסיון בהכנה המסוימת הזו.

במלים אחרות: לא מדובר ב"קרם לילה" טוב (ולא יקר), אלא בתרופה מצוינת המשפרת באופן משמעותי את גוון העור ומרקמו, אולם בדומה לכל תרופה אחרת - יש להשתמש בה לפי מרשם והנחיות הרופא.


טיפולים כימיים

אפשרות יעילה נוספת לטיפול בפיגמנטציה משמש, הינה קילופי עור כימיים. עומק הקילוף יקבע את עצמת השפעתו על צורות שונות של פיגמנטציה. במילים אחרות, נזקי שמש קשים במטופל בוגר, לא ייעלמו על ידי קילוף שטחי, אלא ידרשו קילוף בינוני או עמוק. זמן ההחלמה עומד בקשר ישיר עם עומק הקילוף - ככל שהקילוף עמוק יותר, תידרש החלמה ממושכת יותר, אולם התוצאות גם תהיינה דרמטיות יותר.


טיפול במכשירי לייזר

תעשיות האסתטיקה שטופות במכשירי לייזר, IPL ורבים אחרים המשתמשים בטכנולוגיות אור למיניהן. עקרון הפעולה דומה בכולם: גלי האור מזהים ופוגעים במצבורי פיגמנט. התוצאה היא כוויה ממוקדת באזורים הכהים, הופעת גלדים ולאחר מכן קילוף והעלמת הכתמים הכהים. לעתים, נדרשים שניים או שלושה טיפולים בהפרש של מספר שבועות, והתוצאות משביעות רצון.


טיפול ב-PDT

אפשרות נוספת היא טיפול PDT. זהו טיפול אשר ניתן על מנת להעלים נגעי עור סרטניים וטרום סרטניים, על ידי 'ריגוש' העור באמצעות חומר כימי, ולאחר מכן חשיפתו לאור.

"תופעת לוואי" של טיפולים יעילים אלה, היא גם הבהרה של נגעי העור החומים ואפקט דומה לקילוף העור.

תפריט ניווט תחתון