תוכן עניינים

יש הרבה מיתוסים ודעות עממיות שקשורות בבריאות הציפורניים * התיישבנו מול מומחה כדי להבין מה באמת נכון וממה להיזהר 

ראיון עם ד"ר תומר גולדשמיד, רופא בכיר ומנהל מחלקת אשפוז במערך לרפואת עור באיכילוב, מתמחה ברפואת ציפורניים וכירורגיית ציפורניים. 13 שנה באיכילוב, נשוי+3, חובב גאדג'טים וצעצועים נוסטלגיים

רפואת הציפורניים היא תחום חדש ברפואת עור. אפשר להגיד שמדובר בתחום הצעיר ביותר ברפואת עור, עוסקים בו ברצינות רק בשני העשורים האחרונים. העיסוק הרפואי הוא בנושאים שלמעשה היו מוזנחים שנים - במחלות שייחודיות לציפורניים וגם בביטוים בציפורניים של מחלות עור אחרות. בתחום כירורגיית הציפורניים מתקנים באמצעות ניתוחים במחלות ציפורניים - מציפורן חודרנית ועד לטיפול בגידולים מתחת לציפורן. הסיפור הכי מפורסם הוא הסיפור על הזמר בוב מארלי שהייתה לו מלנומה בבוהן כף הרגל שגרמה בסופו של דבר למותו.



לק ג'ל מאוד פופולרי היום. עד כמה נכון שהוא גם מסוכן למשתמשות?

"בלק ג'ל יש כמה סכנות. קודם כל במהלך טיפול המניקור מורידים את העור הקשה, הקוטיקולה, שהוא חלק מהאנטומיה של הציפורן, מה שפוגע בשכבת הגנה טבעית שלה. שנית, יש את החומרים עצמם שהם חומרים על בסיס אקרילי שיכולים לגרום לתגובות אלרגיות. וכמובן הבעייתי ביותר הוא מכשיר הייבוש עצמו (גם אלה עם מנורות UV וגם עם מנורות LED) שמפיק קרינת אור אולטרהסגול שיכולה לגרום להתפתחות סרטן העור. אני ממליץ לשים קרם הגנה מסביב לציפורן לפני שהולכים לטיפול לק ג'ל כדי להגן על קצות האצבעות כי יכולה להיות תופעה של גידולי עור מסביב לציפורניים. מי שעושה את זה הרבה בהחלט נחשף לסכנה וכדאי להיות מודעים לזה. זה מסוכן כמו להיחשף לשמש בלי קרם הגנה (ראו פרסומים של אוניברסיטת הרווארד בנושא בסוף הכתבה)". 

ראית נזקים מלק ג'ל?
"כן. ראית אלרגיות שמתפתחות מזה, ראית דלקות וגם כוויות שנגרמות מהחשיפה של מכשיר הייבוש שעלולות להעלות את הסיכון להתפתחות סרטן עור סביב הציפורניים. כמובן שקשה להוכיח שמקרים של סרטן סביב הציפורניים שמגיעים אלינו, נגרמו ישירות מלק ג'ל, אבל מגיעים מקרים בתדירות לא מבוטלת, ובהחלט לא מדובר בחשיפה שניתן להתעלם ממנה.



איך מזהים גידול בציפורניים?
"מלנומה, הגידול הכי מסוכן מתחת לציפורניים, מתחילה בפס חום אורכי בציפורן שלאט לאט מתרחב. יש כאן חשיבות גדולה של לעשות את האבחנה כמה שיותר מוקדם וכן את הכירורגיה בצורה טובה כדי להציל חיים"

זה נשמע כמו ניתוח באזור מאוד עדין
"נכון. לרופאי עור וגם לפעמים לכירורגים יש רתיעה מלנתח באזורים כאלה. זה ניתוח מעניין כי מרימים את הציפורן על הצד - מוצאים את החלק שרוצים לדגום ומחזירים אותה למקום תקינה ושלמה. החשיבות של הכירורגיה הנכונה העדינה והנכונה היא בכך שמצד אחד הכאב יהיה סביר וגם שהתוצאה האסתטית בסוף תהיה מוצלחת - שהציפורן תראה טוב".

איך אפשר לזהות לבד בעיות בציפורניים?
"הפסים החומים האורכיים כאמור, גוש שגדל במהירות, מדמם, משתנה, ממצא שלא חולף". 

הציפורניים הם באמת מראה של הגוף?
"כן. אפשר לזהות על-פי הציפורניים אנמיה, בעיה בתפקוד הכבד, הכליות, חסר תזונתי, חסר ויטמינים, בעיה מטבולית וגם מחלות ממאירות".

מה זה אומר שהציפורניים נהיות צהובות?
"יש ציפורניים שנהיות צהובות וזה יכול להעיד על התפתחות של מחלות ריאה. יש תופעה שנקראת קלאבינג (התאלות, קימור יתר) שלפעמים יכולה לסמן על גידול ממאיר שמתפתח בגוף ויש תופעות ציפורניים רבות אחרות".

יש ברשת הרבה מידע על פתרונות לפטרת הציפורניים
"נכון. מפרסמים הרבה טיפולים לפטרת שהיעילות שלהם מוטלת בספק ולפעמים מזיקה. הכי מפורסם הוא טיפול לייזר לפטרת הציפורניים שספק אם מסייע על פי מחקרים שנעשו בנושא. לעומת זה יש טיפולים תרופתיים מצוינים לטיפול בפטרת שממש עוזרים".

יש לטיפולים התרופתיים שם לא טוב, שהם מזיקים לכבד
"נכון, פעם הדעה העממית הייתה שמי שלוקח את הכדורים האלה מיד נרשם בתור להשתלת כבד וזה כמובן רחוק מאוד מהמציאות. אלה טיפולים מאוד טובים ובטוחים, שאם עושים אותם כמו שצריך, ותחת פיקוח של רופא עור, הם מאוד עוזרים. היעילות של הטיפולים האלה היא מעל 90%".

גם שמן עץ התה מאוד פופולרי בטיפול בפטרת הציפורניים
"לשמן עץ התה יש אולי ריח טוב, אבל הוא למעשה סוג של רעל הנמצא בעלי עץ התה, ובעל רעילות משמעותית בבליעה, ובטח לא מטפל בבעיה של פטרת הציפורניים, אלא יכול להחמיר אותה ולגרום לגירוי העור, ותגובות אלרגיות".

מה דעתך פדיקור רפואי לטיפול בבעיות ציפורניים?
"קודם כל צריך להבין שאין דבר כזה פדיקור רפואי. אין מקצוע כזה שמוכר על ידי משרד הבריאות ושום גורם אחר. אין על זה כל פיקוח או רגולציה. חלקם מהמטפלים אני מניח שאולי יכולים לעזור, אבל חלקם לצערנו גם יכולים לפגוע ואנחנו מטפלים בנזקים של פדיקור כזה".

אז איך מטפלים בציפורן חודרנית?
"הטיפול הכי טוב הוא טיפול כירורגי. זה ניתוח עם הצלחה מצוינת של יותר מ-95%, הציפורן נשארת ובדרך כלל ההצלחה האסתטית טובה מאוד".

מתי צריך להגיע למרפאה/בית חולים עם ציפורן חודרנית?
"כשיש אודם, נפיחות, כאבים קשים, הפרשות מוגלה. בשאר המקרים צריך לגזור טוב את הציפורן, חשוב לעשות זאת בקו ישר ולמרוח משחה"

מקרה שלא תשכח?
"מישהו שטופל 8 שנים והסתובב בין בתי חולים עם אבחנות שונות ובסוף הסתבר שהיה לו גידול שפוספס. כשהלכנו להסתכל בספרות המקצועית ראינו שהאיחור באבחנה בגידולים בציפורניים מהסוג שהיה לו הוא 5 שנים שזה יוצא דופן ברפואה".

"האם רופאי עור בקהילה ורופאי משפחה יודעים מספיק על רפואת הציפורניים?
"יש עלייה ברמת הידע לעומת העבר, אבל זה עדיין לא מספיק".

איך הגעת לתחום רפואת הציפורניים?
"הגעתי לזה מהתחום הכירורגי. שמעתי הרצאה אצל רופא שהתמחיתי אצלו אחר-כך בבלגיה ושבתה אותי היכולת שלו להחזיר את הציפורן למקום. הרי ציפורניים ועקירת ציפורניים מיוחסת בסיפורים למרתפי עינויים וכאן העניין הוא לעשות את זה בצורה טובה ובטוחה. יש פה הרבה עדינות שנדרשת, כמו גם הרדמה טובה כי האזור הזה מאוד רגיש ועם הכי הרבה עצבים".


הפרסומים באתר של אוניברסיטת הרווארד:


יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון