תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

חגים מביאים שמחה וחופש, וגם אוכל טעים, בכמויות. מה הסיכונים בארוחות החג? אלו חולים צריכים להיזהר במיוחד? וגם מתכונים טעימים לארוחת חג בריאה.

לחלק מאיתנו כל זה יכול להיות כיף נטו, אבל לחלק אחר, לא קטן, ריבוי האוכל עלול להיות מעיק עד מזיק. מחלות ובעיות בריאות שונות דורשות שמירה על כללי תזונה ברורים, כי אחרת המחיר עלול להיות הרבה מעבר לכיף.
לא בכדי, חדרי המיון בבתי החולים מתמלאים בערבי החגים. עשו את החשבון שלכם מה עדיף לכם – אף אחד לא יעשה את זה במקומכם. מטרת מאמר זה היא לתת לכם את הנתונים הדרושים להחלטה מושכלת.


בעיות שינה

בעיות שינה, כמו שינה לא שקטה, נחירות ותסמונת דום נשימה (המתבטאת בהפסקות נשימה קצרצרות בזמן השינה), מתפתחות במקרים רבים אצל אנשים שסובלים מעודף משקל והצטברות שומן בבטן העליונה (כרס). לעיתים קרובות מתפתחות הפרעות שינה גם באלה שאוכלים הרבה בכלל, ובמיוחד לפני השינה, אך גם אלה המעדיפים להפסיק לאכול בשעות מוקדמות, 6-7 בערב, עלולים לסבול מנדודי שינה ומכאבים בקיבה. תסמונת דום נשימה גורמה לעייפות בשעות הבוקר, ואף בכל שעות היום, ומהווה גורם סיכון בריאותי למחלות לב/דום לב/שבץ מוחי.

אחת הדרכים הידועות והיעילות ביותר לשפר את השינה, להקטין את עוצמת הנחירות ולצמצם את מספר הפסקות הנשימה, היא לרדת במשקל ובעיקר לצמצם את הכרס. בנוסף, באנשים הסובלים מבעיות שינה, חשוב לאכול כשעה-שעה וחצי לפני השינה, ארוחה קטנה המכילה בעיקר פחמימות מורכבות (קרקר, לחם, יוגורט או חלב עם 2-3 כפות ברנפלייקס ללא סוכר, וכו').

סעודות חגיגיות אינן מסייעות בשיפור המצב, וההפך הוא הנכון - לאחר ארוחות אלה, אותם האנשים שסובלים מבעיות שינה ותסמונת דום נשימה, מרגישים פחות טוב, קשה להם להירדם, כבד להם, הם מתעוררים בלילה ומספר הפסקות הנשימה הולך ועולה, מה שגורם להם לעייפות עוד יותר גדולה בבוקר. 

לכן כדאי לאכול אוכל פחות שמן, מנות יותר קטנות, וגם אם מחליטים בסוף על עוגה, אז לא עם קרמים וקצפות, אלא משהו יותר צנוע ופרוסה קטנה בלבד. זה נשמע קשה? יתכן שלסבול מכובד, מעייפות, משינה לא איכותית, זה יותר קשה.

עצה נוספת: לצמצם את כמות האוכל הכללית בסעודה, עם כל הקשיים שקשורים בזה, לאכול לאט, לטעום קצת מכל דבר, לחכות בין מנה למנה, להמתין כמה שעות לפני השינה. ההמתנה צריכה להיות קלה ונעימה - אפשר לקרוא במהלכה ספר טוב, לעשות משהו בבית, וכו', כלומר - לעשות דברים שימנעו הירדמות. צפייה בטלוויזיה, למשל, עלולה להרדים בקלות ואינה מומלצת.


תזונה לחולי לב

אחת המחלות הנפוצות בימינו בקרב נשים וגברים היא מחלת לב וכלי דם. היא מתפתחת בדרך כלל לאט במשך עשרות שנים, והניצנים שלה - הצרויות הראשוניות בכלי הדם - מתחילות כבר בגילאי העשרים. אחד הגורמים העוצמתיים ביותר בהתפתחות המחלה, הוא האוכל שאנו אוכלים. האוכל מעודד רמות גבוהות של הכולסטרול, טריגליצרידים והסוכר בדם, לחץ דם, התפתחות דלקת כרונית ועוד. כל אלה הם גורמי סיכון, שבסופו של דבר מובילים להתפתחות המחלה. לכן, הבחירה הנכונה של המזון בכלל, ובחגים בפרט, חשובה לשמירה על הבריאות.

מה במזון גורם לבעיות האלה?

  • שומן מן החי (בשר שמן, חמאה, שמנת, קצפות, גם פרווה, וכדומה) מעלה את רמת הכולסטרול.
  • סוכרים (כל מה שמכיל סוכר, לבן או חום, פירות, דבש, מיצים וכדומה), מעלים את רמת הטריגליצרידים והסוכר.
  • מלח מעלה את לחץ הדם.

תארו לכם מה עושה ארוחת חג דשנה ועשירה בכל אלה גם יחד! לכן, כדאי לאכול אוכל קליל יותר, שמן פחות, בלי הרבה המתקה, והעיקר - לא הרבה. ארוחה דשנה עלולה להכביד ולגרום לכאבים בחזה, ישנוניות מדאיגה, אפאתיות, או במילים אחרות - לעורר חשש שמדובר באירוע לבבי. כדאי לאכול מעט, לאט, במנות קטנות, לא להגזים באוכל מתוק ושמן, לשתות נוזלים שאין בהם סוכר (מים ומשקאות דיאט) ולא להגזים באלכוהול.


צרבת חגיגית

כל מי שסבל אי פעם מצרבת, יודע שארוחה גדולה תורמת להיווצרותה. ארוחות החג הן הסיבה ה"קלאסית" להתקף של צרבת, גם אם תיקחו לפני הארוחה כדור למניעה.

צרבת היא צרה צרורה בפני עצמה, עם הכאב והשריפה בושט, הזיעה הקרה והחולשה, אך כל הסימפטומים הללו דומים לסימפטומים של התקף לב, כך שבין אלה הפוקדים את חדרי המיון בליל החג, רבים מהם למעשה חווים את הצרבת במלוא עוצמתה. מה לעשות? לאכול לאט, מעט, בטעימות ולא במנות, לא לשתות מתוק ומוגז, להמעיט באלכוהול, לקום מדי פעם מהשולחן ולהסתובב בחדר.


"סתם" עודף משקל

בארוחת החג מסבים יחד רזים יותר, לצד רזים פחות. הרזים אוכלים מה שמתחשק להם, והלא רזים - גם הם אוכלים מה שמתחשק להם, אבל סובלים מרגשות אשם במהלך הארוחה, וגם לאחריה.

רבים מהלא רזים חושבים, ש"אם כבר אוכלים אז כדאי ליהנות", "את הדיאטה אפשר להמשיך גם מחר". אבל אפשר גם אחרת.

  • אם אתם מארחים, נסו להכין הפעם אוכל עם פחות שומן, עם פחות סוכר, ובכלל - תכינו פחות מנות, הרי אף אחד לא ממש רעב.
  • המנעו מלשים על השולחן משקאות ממותקים בסוכר או מיצים טבעיים, ושימו רק מים אמיתיים (לא מים בטעמים, הרי כל 500 מ"ל של המים האלה מכילים כ-4 כפיות סוכר). ניתן להוסיף משקאות דיאט, למי שבכל זאת אוהב שתייה עם טעם.
  • אל תרבו במשקאות אלכוהוליים. לעומת זאת, כדאי מאוד להכין כמה שיותר מנות המורכבות מירקות מכל סוג - סלטים, תבשילים, אנטיפסטי, פשטידות רזות בלי הרבה שומן, עם תוספת מינימלית של קמח או פירורים. תתפלאו לראות כמה מנות אלו יהיו מוצלחות בין האורחים - הרי גם הם בדיאטה.
  • העדיפו עוף, דגים והודו או נתחים רזים של בקר (סינטה, שייטל או פילה), על בקר שמן או כבש. 
  • הכינו תוספת אחת, זה ממש יספיק, רצוי אורז בסמטי או בטטה. הפעם, אל תכינו תפוחי אדמה, כיוון שהמדד הגליקמי שלהם גבוה ובנוסף הם סופגים המון שמן.
  • אל תבשלו לפתן - זה מיושן ומיותר. מנה אחרונה קלילה יכולה להיות מאוד טעימה, ועדיין דיאטטית (ראה מתכון). בכל מקרה, רצוי מאוד שזאת לא תהיה עוגה עם קצפות, אלא משהו יותר צנוע כמו גלידה, אבל מה שחשוב הוא להסתפק בפרוסה אחת בלבד. אם קשה - תקומו מהשולחן ותשבו בסלון.
  • אם אתם מתארחים, אני מציעה שתביאו אתכם כמה מנות של ירקות - כך גם תעזרו למארחים וגם כולם ייהנו, כולל אתם.
  • לא לשכוח, מדי פעם מותר לאכול יותר ו/או מאכלים שהם לא בדיוק דיאטטיים. אם זה אירוע חד פעמי, שום אסון לא קרה - מחר יום חדש, תמשיכו את האוכל הרגיל. אל תעשו קיזוזים, זה לא עובד; תעשו יותר פעילות גופנית, הרי יש לכם חופשה במוצאי ערב החג.
    מה שהורס בדרך כלל את הדיאטה, היא לא ארוחה אחת גדולה, אלא רגשי האשם אשר גורמים לנו 'לפרוק כל עול' ולאכול ארוחות גדולות בכל ימי החג. כי בסופו של דבר - אנו משמינים ביומיום שלנו, ולאו דווקא בחגים.

עשו את החשבון שלכם – אוכל טעים נמצא שניות בודדות בפה, שעתיים בקיבה ושנים על הישבן...


מתכונים מספרי "מרזים עם אולגה רז"

פשטידות

פשטידת חצילים
חומרים:

  • 2 חצילים
  • 1 גביע אשל
  • 3 כפות אבקת מרק פטריות
  • 2 כפות פירורי לחם
  • 3 כפות פטרוזיליה קצוצה
  • שן שום כתושה
  • פלפל שחור ופפריקה מתוקה או חריפה, לפי הטעם
  • 2 ביצים 

אופן ההכנה

  1. מבשלים את החצילים בקליפתם (שלמים) במי מלח עד שהם מתרככים. מסננים, ומעבירים לקערת מעבד המזון. מרסקים למחית, ומעבירים לקערה.
  2. מוסיפים את האשל, אבקת המרק, פירורי הלחם, הפטרוזיליה השום הכתוש והתבלינים ומערבבים בעדינות.
  3. מפרידים את הביצים. מקציפים את החלבונים לקצף נוקשה. מוסיפים את החלמונים וממשיכים להקציף עד לקבלת קצף אחיד.  מוסיפים את הקצף לקערת החצילים ומערבבים בעדינות עד לקבלת עיסה אחידה.
  4. יוצקים לתבנית משומנת קלות ואופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני כ-40 דקות.

פשטידת ירקות
חומרים:

  • 450 גרם ירקות מעורבים קפואים (כגון "לקט כפרי" או "לקט נורמנדי")
  • 1 בצל קצוץ
  • 2 כפות אבקת מרק בטעם עוף
  • 2 ביצים
  • 2 כפות מיונז דל-קלוריות
  • פלפל שחור ופפריקה לפי הטעם

אופן ההכנה

  1. מפשירים את הירקות במיקרוגל במשך כ-5 דקות ומעבירים לקערה.
  2. שמים את הבצל במחבת על אש בינונית, מכסים ומאדים עד שהוא מתרכך מוסיפים את הבצל לקערת הירקות ומערבבים. מוסיפים גם את שאר החומרים ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. מעבירים לתבנית משומנת קלות ואופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני כ-30 דקות.

מנה אחרונה - קציפת לימון
חומרים:

  • 1/3 כוס מיץ לימון + מים עד ל- 1/2 כוס
  • קליפת לימון מגוררת
  • 3 ביצים
  • 2 כפות דיאטיפ
  • לקישוט:
    עלי נענע
    קליפת לימון או תפוז

אופן ההכנה

  1. מפרידים את הביצים. שמים את החלמונים בסיר קטן ומחממים תוך טריפה מעל סיר נוסף עם אדים. מוסיפים את מיץ הלימון המהול במים, מחצית מקליפת הלימון וכף דיאטיפ וטורפים היטב עד שמתחיל להסמיך. מסירים מהאש ומצננים בטמפרטורת החדר.
  2. מקציפים את החלבונים עם כף דיאטיפ עד לקצף נוקשה מאוד. מערבב בעדינות עם תערובת החלמונים ויוצקים לקערות קטנות, מקשטים בקליפת לימון או בקליפת תפוז ועלי נענע. מגישים מיד.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון