20.11.08  
  
 
האגף הכירורגי
סוגי והיקפי ניתוחים
אורולוגיה - מחלקה
אורתופדיה א' - מחלקה
אורתופדיה ב' - מחלקה
אורתופדיה אונקולוגית - מחלקה ארצית
אף אוזן גרון-ניתוחי ראש צוואר - מחלקה
הרדמה וטיפול נמרץ - מחלקה
כירורגיה א' - מחלקה
כירורגית ב' - חטיבה
כירורגית כלי דם - מחלקה
כירורגית כלי דם - מרפאה
כירורגיה פלסטית - מחלקה
נוירוכירורגיה - מחלקה
ניתוחי לב וחזה - מחלקה
ניתוחי פה ולסת - יחידה
עיניים - מחלקה
רפואה דחופה (מיון) - מחלקה
דף פתיחה > האגף הכירורגי > כירורגית כלי דם - מחלקה
מפרצות האאורטה

AAA - Abdominal Aortic Aneurysm

מפרצת האאורטה (אנוריזמה, Aortic Aneurysm) הינה קטע חולשה והתרחבות של העורק הראשי של הגוף (אאורטה) אשר יוצר בלט כעין בלון. ככל שהמפרצת גדולה יותר יש סכנה שתחול פריצה או קרע (rupture) כפי שקורה כאשר בלון מנופח יתר על המידה.


המקום השכיח להתפתחות מפרצת באאורטה הוא בבטן באיזור שמתחת לעורקי הכליות אולם היא עלולה להתפתח גם במקומות אחרים. מפרצת קטנה עשויה לדרוש מעקב תקופתי בלבד אולם כאשר היא מגיעה לגודל מסוים יש צורך לטפל/להתערב.


מפרצות אאורטה קיימות ביותר מ-3% מאנשים מעל גיל 60 , סיבת מוות ב - 1/250 מאנשים מעל 50 ובארה"ב סיבת מוות ביותר מ-15,000 איש בשנה.


הסימן הראשון של מפרצת אאורטה הינו פעמים רבות קרע אשר עשוי להסתיים במוות ולעתים המפרצת אינה מאובחנת כלל. על כן המחלה נקראת לעתים -- (“ silent killer”) . אנשים בסיכון מגבר למחלה הם גברים, מעשנים, אנשים עם יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם וקרובי משפחה של אנשים עם אנוריזמות. מאחר ואין סימנים מקדימים ואין תכנית לסריקת אוכלוסיה מפרצות רבות מתגלות באופן אקראי בעת בדיקת הדמיה, אולטרסאונד או CT בשל סיבה אחרת. יש הגיון רפואי לבצע בדיקת אולטרסאונד אחת בגיל 65 על מנת לשלול קיום של מפרצת האאורטה.

סימני פריצה – כאבי גב או בטן פתאומיים, התעלפות בעקבות ירידת ל"ד


הקוטר הנורמלי של אאורטה בטנית באדם צעיר הוא בממוצע 2.1 ס"מ. כאשר המפרצת גדלה ומגיעה בקוטרה לסביבות 5 ס"מ מקובל שיש צורך בתיקון המפרצת.


תיקון מפרצות באאורטה


מחלקת כירורגית כלי דם

 Send to a friend גירסה להדפסה 
פרסם אצלנו | תנאי שימוש | צור קשר | מפת האתר

www.tasmc.org.il©כל הזכויות שמורות
Created by Consist