6.1.09  
  
 
תפריט ראשי 
המרכז הרפואי ת”א - תעודת זהות
האגף הפנימי
האגף הכירורגי
ביה”ח ”ליס” ליולדות
ביה”ח ”דנה” לילדים
חטיבת ההדמיה
מרפאות, מכונים ושירותים אמבולטוריים
רופאים במרכז הרפואי ת"א
סיעוד - מערך
אגף המעבדות
אפידמיולוגיה ורפואה מונעת - יחידה
תאגיד הבריאות (קרן מחקרים)
מלרם - בדיקות מיוחדות ורפואה מונעת
פסיכיאטריה - מערך
השירות הסוציאלי
מחקר ופיתוח
תיירות מרפא
המרכז ללימודי החייאה ורפואה דחופה
מועדון שוחרי הבריאות "Be Well"
פיזיותרפיה - מכון
ריפוי בעיסוק - שירות
מרכז מידע וזימון תורים
הספריה המדעית ע"ש סמי עופר
שירות לאומי במרכז הרפואי ת"א
התנדבות במרכז הרפואי
מידע חיוני למטופל
טלפונים חיוניים בביה"ח
כיצד מגיעים לבית החולים
התמצאות בבית החולים
עמותת הידידים - גיוס תרומות לביה”ח
”לבריאות הקהילה” - פורומי מומחים
פורום רפואה, חברה ותרבות
למען הקהילה
המרכז הרפואי ת”א בכותרות
כתבות ומאמרים רפואיים
כתבות מצולמות
דף פתיחה  > חדשות ביה"ח
מנווטים ללב בתלת-מימד

מערכת תלת-מימדית חדשה לאיתור וטיפול בהפרעות קצב הלב הוכנסה לאחרונה לשימוש במרכז הרפואי ת"א

 

המרכז הרפואי ת"א הוא הראשון בארץ שעשה שימוש במערכת חדשה, המשמשת למיפוי וניווט תלת-מימדי של הפרעות בקצב הלב, שמיקומן בלב קשה במיוחד לזיהוי.

 

המערכת, "Ensite 3000", מתוצרת חברת "Endocardial Solutions Inc", משמשת למיפוי וניווט תלת-מימדי של הפרעות בקצב הלב. המערכת מאפשרת בניית מודל תלת-מימדי של חלל הלב, על-גביו מוזן מידע על הפעילות החשמלית של הלב, המאפשר טיפול מדויק ומהיר יותר של הפרעת הקצב, גם אם מדובר במקור בודד בעל מיקום בעייתי ולא שגרתי.

 

למערכת 3 אפליקציות עיקריות: מערכת לרישום אלקטרופיזיולוגי בסיסי, שבה משתמשים לרישום חשמלי תוך-לבבי (Endocarial elecrogardiogram); ושתי אפליקציות המאפשרות בניית מודל תלת-מימדי וניווט תלת-מימדי, ללא צורך בשיקוף, של עד 8 קטטרים בזמן ביצוע בדיקה אלקטרופיזיולוגית או RF Ablation.
לפני כניסת המערכת לשימוש, נהוג היה לערוך שיקוף רנטגן ללב, ולאחריו להכניס קטטר דרך וריד או עורק מהמפשעה או מהיד ולמקמו במקום המשוער של הפרעת הקצב, לשם ביצוע צריבה.

 

כעת, באמצעות המערכת החדשה, נבנית מפת קוד, המבוססת על המודל התלת-מימדי של הלב, עליו יוצרים הפרעת קצב מלאכותית המשמשת את הרופא לניווט הקטטר לאזור המדויק של ההפרעה, לשם ביצוע הצריבה.
יתרונות המערכת, בהשוואה למערכות מתקדמות אחרות מסוגה, בכך שהיא מאפשרת לעשות שימוש בכל סוגי הקטטרים הקיימים ובמידת הצורך להחליפם בזמן הפרוצדורה ללא הגבלה בהתאם; מאפשרת מיפוי וזיהוי המקור המדויק להפרעות קצב במקרים של הפרעות לא סדירות או הפרעות המופיעות לעיתים רחוקות בלבד; המודל האנטומי שנבנה ע"י המערכת מתאים לכל סוגי קצב הלב, גם כאשר הקצב משתנה בזמן בניית המודל וגם כאשר קיים יותר ממנגנון אחד של הפרעת קצב; זמן בניית המודל הוא קצר מאוד ואורך בין 10 ל-20 דקות.

דוגמה למקרה שטופל אצלנו בהצלחה באמצעות המערכת החדשה, היא של בחור בן 19, ספורטאי, אשר סבל מהפרעות קצב בלתי פוסקות מסוג טרכיקרדיה חדרית לא ממושכת. הבחור נאלץ לוותר על פעילות גופנית, שכן – ההפרעות הופיעו אצלו על בסיס יומיומי. בבדיקות בלתי פולשניות שביצע, לא נמצאה עדות למחלת לב, ולאחר נסיון צריבה (Radio Frequency Ablation) בבית חולים אחר, בעזרת שיטות סטנדרטיות, שלא עזר, הופנה לביה"ח שלנו.

לאחר ביצוע מיפוי חשמלי של החדר הימני והשמאלי בליבו, באמצעות המערכת החדשה, נמצא שהמוקד של הפרעת הקצב ממוקם באזור בלתי שגרתי של הלב, ה-Left Coronary Cusp, הממוקם קרוב מאוד לפתח של העורק הכלילי הראשי השמאלי. השימוש במערכת החדשה, איפשר לזהות בו-זמנית את פתח העורק ואת מיקום הפרעת הקצב, אשר נמצאה במרחק של כסנטימטר אחד מהעורק.
באמצעות צריבה יחידה באזור זה, חוסל מוקד הפרעת הקצב ללא שום פגיעה בעורק הכלילי הסמוך. הבחור חזר לפעילות תקינה, ובכללה לפעילות ספורטיבית.

לדברי פרופ' ברנרד בלאסן, מנהל המרפאה להפרעות בקצב הלב ואלקטרופיזיולוגיה, "המערכת החדשה מאפשרת צריבה בדיוק מירבי של מוקד ההפרעה, כאילו בוצעה בלב פתוח. השימוש במערכת החדשה חוסך זמן רב, החולה מקבל פחות קרינה ובעיקר נהנה מתוצאות טובות ומדויקות יותר של הפעולה המתבצעת בלבו."

בתמונה: מודל אנטומי של העלייה השמאלית שנבנה בעזרת המערכת.

ניתן להבחין ב-4 ורידי ריאה (מודגשים בעזרת כדורים לבנים) ובמסתם המיטרלי (מוקף בקו שחור בצד השמאלי תחתון של המודל).

בנוסף, ניתן לראות את הקטטרים (בצבעים כחול, צהוב, ירוק ולבן) ואת האלקטרודות הנמצאות על כל קטטר במיקומים שונים בלב.

 

 
 Send to a friend גירסה להדפסה 
פרסם אצלנו | תנאי שימוש | צור קשר | מפת האתר

www.tasmc.org.il©כל הזכויות שמורות
Created by Consist