תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

עיניים - מערך

​במערך העיניים שבמרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב) פועלת יחידת מחקר גדולה שלה פעילות ענפה בביצוע וניהול מחקרים קליניים. יחידת המחקר של מערך העיניים במרכז הרפואי תל-אביב היא הגדולה ביותר מבין יחידות המחקר במחלקות עיניים בארץ, וידועה בכל העולם במספר המגוייסים לכל מחקר, ובדרך ניהול המחקרים שעומדת בסטנדרטים הגבוהים ביותר, ומרבית חברות התרופות פונות אלינו בבקשה לבצע מחקרים קליניים.
לאור ההצטיינות לאורך כל הדרך יחידת המחקר שלנו היא היחידה בארץ השותפה גם כחברה באיגוד ה- EVICR (אירגון אירופאי לביצוע מחקרים קליניים היזומים על ידי החוקרים עצמם ולא על ידי חברות תרופות, והעומד בסטנדרטים הגבוהים ביותר של בטיחות).

המחקרים הקליניים המבוצעים ביחידת המחקר, כוללים בראש ובראשונה מחקרים רב מרכזיים מבוקרים היזומים על ידי חברות תרופות מהארץ ומהעולם. מחקרים אלה פאזה ראשונה, שניה שלישית ורביעית, בודקים את היעילות והבטיחות של תרופות חדשות לשימוש, במיגוון רחב של מחלות עיניים בתחומי הקטרקט, גלאוקומה, ילדים, דלקות עיניים, נוירואופתלמולוגיה ומחלות רשתית. כמו כן מחקרים רבים הבודקים מיכשור חדש הן לאיבחון והן כטיפול במחלות עיניים שונות במקביל נערכים מחקרים רבים היזומים על ידי רופאי המחלקה ובודקים גם כן טיפולים חדשים במגוון מחלות.
כל המחקרים מבוצעים לאחר אישור וועדת הלסינקי המוסדית ולפי הצורך גם אישור משרד הבריאות, ותחת מעקב ופיקוח צמודים של הוועדה האתית של בית החולים.

חולים המשתתפים במחקר קליני מטופלים בתרופות או עוברים פרוצדורות חדשניות, תוך כדי מעקב צמוד, ליווי של מתאמת מחקר בכל שלב ושלב ובדיקות וטיפולים על יד רופאי המחלקה הבכירים. החולים מופנים למחקרים הקליניים הרבים הן ממרפאת העיניים של המרכז הרפואי והן מופנים ממרפאות רבות מחוץ לבית החולים על ידי רופאי עיניים שמעריכים את רמת המחקר המבוצעת אצלינו.
לאחר שנמצאה התאמה בין הקריטריונים לכניסה למחקר ובין מצבו הרפואי של החולה, ההליך הראשון והחשוב ביותר בכל מחקר קליני הוא הסכמה מדעת של החולה להשתתפות במחקר. החולה מקבל הסבר מפורט מפי הרופא האחראי למחקר, כל שאלותיו נענות לפרטי פרטים, ולאחר ההסכמה מתחילים בשלבי המחקר.

הסכמה להשתתף במחקר תישקל על ידי החולה רק לאחר שקיבל מהצוות המטפל את כל המידע הרלוונטי הכולל מענה לשאלות הבאות:

  • מהות המחקר והסיבות לקיומו
  • מטרות המחקר
  • משך המחקר
  • הטיפולים והבדיקות שיעבור החולה עקב השתתפותו במחקר
  • התועלת והסיכונים מהשתתפות החולה במחקר
  • החלופות הקיימות לטיפול המוצע

כל החולים אשר חתמו על הסכמתם להשתתף במחקרים הקליניים רשאים בכל שלב לאחר החתימה על ההסכמה לשנות את דעתם ולבחור להפסיק את השתתפותם במחקר, וזאת מבלי שתיפגע זכותם לקבל את השירות או הטיפול הרפואי החלופי המיטבי.

מי בצוות המחקר למטופלי מערך העיניים?

במסגרת המחקרית פועל צוות מקצועי של מתאמות מחקר האחראיות על ביצוע המחקר והמעקב אחר החולים, תוך שימת דגש על ליווי צמוד של החולה .הטיפולים ניתנים במסגרת המרפאה ולעיתים נדירות גם באישפוז. מעבר למומחיות הקלינית והמקצועית של העוסקים במלאכת המחקר הקליני הרב-תחומי במערך העיניים, לכל הצוות הסמכה בביצוע וניהול של מחקרים קליניים ברמה בינלאומית. הסמכה זו נקראת GCP -Good Clinical Practice.
את המחקרים הקליניים מנהלת ד”ר מיכאלה גולדשטיין, סגנית מנהלת מחלקת עינים ומנהלת יחידת רשתית, יחד עם צוות הכולל את מנהלת המחלקה פרופ' ענת לבנשטיין וצוות הרופאים הבכירים, מתאמות המחקר, טכנאיות עיניים ואופטומטריסטים שעברו הכשרה מיוחדת ועמדו בקריטריונים קפדניים להשתתף במחקר.

חוקרים מובילים בתחומם במערך העיניים

פרטי היחידה

ד”ר מיכאלה גולדשטיין: 03-6974361, michaellag@tlvmc.gov.il
קרן אליה אוגלבו – מנהלת מתאמות מחקר: 03-6974165; kerenel@tlvmc.gov.il
בניין סוראסקי
אגף ב'
קומה 2

תפריט ניווט תחתון