תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

הרדמה, כאב וטיפול נמרץ - מערך; הרדמת ילדים - יחידה

​"שירות החלומות" (סדציה בילדים) מסייע לילדכם לעבור פעולות ובדיקות רפואיות הדורשות שיתוף פעולה תחת הרגעה וטשטוש, על מנת למנוע סבל, חרדה ואי נוחות ועל-מנת להשלים את הפעולה בבטיחות וביעילות.
בעבר, היה מקובל "להחזיק" את הילד או התינוק כדי שלא יזוז בעת בדיקה או פעולה כואבת. עם השנים, השכלנו ללמוד כי לתינוקות וילדים, כמו למבוגרים, יש זכויות! גם להם מגיע לעבור את הבדיקה או הפרוצדורה ללא כאבים מיותרים, חרדה ואי נוחות.
התמחותו של השירות הוא בהתאמת מידת הטשטוש לפרוצדורה הנדרשת עבור אותו ילד/ה. חלק מהפעולות שהיו נעשות בעבר תחת הרדמה כללית, מתבצעות כיום על-ידי צוות השירות בסדציה, ובכך נחסך אשפוז ממושך ואווירת חדר הניתוח (שלעיתים היא מאיימת) ונחסכת התערבות פולשנית של דרכי האוויר.

באילו פעולות נותנים סדציה לילדים?

  • פעולות אבחנתיות כגון: בדיקות שמיעה (BERA), בדיקות הדמיה (CT, MRI, PET) ועוד
  • טיפולי קרינה, בדיקות עיניים
  • פעולות וטיפולים חודרניים כגון: ניקור מותני ובדיקת מח עצם, גסטרוסקופיה, קולונוסקופיה, הכנסת כפתורים לאוזניים, ביצוע ביופסיות כירורגיות ומונחות אולטראסאונד, טיפולים עוריים קצרים, פעולות אורטופדיות קצרות כמו קיבוע שברים, הוצאת גוף זר.

מי ב"צוות החלומות"?

הצוות כולל רופאים מרדימים בכירים, המוסמכים לבצע סדציות בילדים בתוך ומחוץ לחדר ניתוח, הנעזרים באחיות מוסמכות המוכשרות לביצוע וסיוע בסדציה. המיומנות המיוחדת של צוות הסדציה כוללת יצירת אווירה נינוחה ומתחשבת בצרכים המיוחדים לכל ילד באופן אישי. לעיתים מצטרף לצוות ליצן רפואי. גם התמיכה של ההורים, בילדם תקנה לו תחושת רוגע וביטחון, וצוות השירות ישלים את המלאכה על הצד הטוב ביותר.



מהי הסדציה?

הסדציה היא מצב ביניים בין ערות להרדמה כללית. בשונה משינה רגילה, הילד לא יזכור את הפעולה, לא יתעורר באמצעה ולא ירגיש כאב. קיימות דרגות שונות - החל מסדציה קלה בה המטופל ער, מודע לסביבתו ומעט ישנוני, ועד לסדציה עמוקה בה המטופל אינו מודע לסביבתו ואינו מגיב לגירוי מטריד. מיומנות ויסות עומק הסדציה והתאמת עומקה לפעולה אותה עובר המטופל, מופקדת בידי הרופא המרדים, המווסת את כמות ואת סוג התרופות בהתאם לאורך הבדיקה, למורכבותה ולנתוני המטופל (גיל, משקל ומחלות רקע). 


איך נרדמים?

תחילה, אנו יוצרים קשר אישי עם ילדכם במשחק ובשיחה. תרופות הרדמה יכולות להינתן בשתייה, דרך הווריד, או בשאיפה דרך מסכה - לפי שיקול דעתו של הרופא המרדים. בדרך כלל, לחומרי ההרדמה הניתנים בסדציה טווח פעולה קצר.
מייד עם שאיפת חומר ההרדמה או החדרת התרופה בעירוי, הילד יירדם ויעבור למצב רגיעה. מתן תרופות ההרדמה והפעולה עצמה, מבוצעים תחת ניטור קפדני הכולל ריווי החמצן בדם, דופק ולחץ דם, מספר נשימות ומצב הכרה. 
בתום הפעולה מופסק מתן חומרי ההרדמה. בהדרגה, הילד מתעורר ממצב מטושטש ועד לערנות מלאה. 

מה קורה לאחר הפעולה והטשטוש?

לאחר הפעולה והטשטוש, מועבר הילד לחדר התאוששות, שם ממשיך מעקב צמוד של האחות. הילד יקבל תוספת חמצן במסכה או במשקפי חמצן, ומדדיו החיוניים ימשיכו להמדד. אחות התעוררות תעקוב אחר מצב ההכרה של הילד ותטפל בתלונות של כאב או בחילה, אם יהיו. בהדרגה, עודדו את ילדכם לשתות ולאכול (באישור אחות התעוררות) ולרדת בזהירות מהמיטה.

מה עליכם להביא ביום הבדיקה?

1. התחייבות מקופת החולים לבדיקה או לטיפול, על פי ההנחיות מהמרפאה או מהמכון המזמן.
2. התחייבות להרדמה על ידי מרדים.
3. מסמכים רפואיים מהרופא המטפל ו/או מרופאים מומחים, המפרטים את מצב בריאותו של ילדכם בעבר ובהווה, כולל רשימת תרופות עדכנית.
4. אם הילד נולד פג או עבר אשפוזים ממושכים – נא להצטייד במכתב שחרור מבית החולים.
5. לעיתים נדרשות תוצאות בדיקות דם: ספירה, כימיה ותפקודי קרישה, בהתאם לבדיקה הנדרשת ולרקע הרפואי של הילד. 
6. בגדים נוחים לילד ובגדים להחלפה, חיתולים לפי הצורך, צעצועים האהובים על ילדכם.
7. אוכל ושתייה לילדכם (לאחר הבדיקה ובאישור האחות בלבד); אוכל עבורכם.
8. הורה מלווה - המלווה חייב להיות הורה או אפוטרופוס רשמי, מצויד בתעודות מתאימות.
9. הרבה סבלנות!

צום

אנו מבינים את הקושי של הילדים לעמוד בצום. עם זאת, אנו מדגישים את חשיבות הצום ומבקשים מכם להקפיד עליו.
מתן תרופות הרדמה מחייב תקופה של צום. הצום מבטיח שהקיבה תהיה ריקה, כך שתמנע סכנת שאיפת תוכן קיבה לריאות, בזמן שילדכם נתון תחת השפעת ההרדמה. 
מה מותר לאכול ועד מתי? 
  • עדיף להימנע ממסטיק וסוכריות מציצה (מותר עד 6 שעות לפני הבדיקה) 
  • ארוחה קלה - עד 6 שעות לפני הבדיקה
  • חלב אם - עד 4 שעות לפני הבדיקה
  • מים או מים עם סוכר (עד חצי כוס) - עד 6 שעות לפני הבדיקה

סיבות לדחיית הבדיקה תחת טשטוש

אם ילדכם אינו חש בטוב, יש לו חום, מצונן, משתעל, או חולה במחלת ילדים כלשהי - נבקשכם להתקשר בהקדם למרפאה או למכון, לקביעת תור חדש.
אנו מודעים להתארגנות הנדרשת מצדכם, החשש וההכנות טרם הבדיקה, ועם זאת - בטיחות הילד עומדת לעינינו במקום הראשון. סיבוכי הרדמה עלולים להופיע בסבירות גבוהה יותר במידה והילד חולה או מצונן, ועל כן ייקבע מועד חדש לבדיקה.

שחרור מבית החולים

לא ניתן לקבוע מראש את משך שהותכם בבית החולים. הדבר תלוי במשך הבדיקה ובמשך השינה וההתאוששות של הילד. על הילד להישאר בהשגחה כשעתיים מסיום הבדיקה. 
בסיום הבדיקה, הילד יישאר בהשגחה עד שיתעורר ויחזור לעצמו בהרגשה הכללית ובהתנהגות. 
הרופא המרדים והרופא מבצע הפעולה ישחררו את ילדכם רק לאחר שהילד יהיה ער, יסתובב, ישתה ויאכל ללא הקאה או בחילה ולא יהיה כאוב. 
עם זאת, ילדכם עלול להיות מטושטש מעט או ישנוני מהרגיל, עקב התרופות שקיבל, ולכן הקפידו:
  • סעו הביתה בסיום הבדיקה והיו בקשר עין צמוד עם ילדכם בכל משך הנסיעה. 
  • גם בבית, עליו להיות תחת השגחה של מבוגר אחראי. 
  • עודדו את ילדכם לשתות, אך אין צורך להכריחו לאכול אם אינו מעוניין.
  • השגיחו מפני אי יציבות, נפילה וחבלה.
  • ביום הבדיקה כדאי לנוח ולוותר על פעילות גופנית מאומצת.
  • ברוב המקרים, למחרת הבדיקה ניתן לשוב לפעילות רגילה. 
  • אם ילדכם מקיא, אינו שקט, או ישנוני מדי, חשוב שתצרו קשר טלפוני עם הרופא המטפל ועם יחידת החלומות לפי פרטי הקשר שבעמוד זה.

תפריט ניווט תחתון