תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

הרדמה, כאב וטיפול נמרץ - מערך; ביהח דנה-דואק לילדים

​תפקיד היחידה להרדמת ילדים בבית החולים "דנה דואק" לילדים, הוא לאפשר לילד ולבני משפחתו לעבור את הזמן שלפני הניתוח בצורה הבטוחה והרגועה ביותר, ולהפחית ככל האפשר תחושות של פחד, כאב ותופעות לוואי אחרות. הניתוח, כידוע, כרוך בפעולות כגון: חיתוך, קשירה, תפירה, תחבושת, וכדומה. קצת כואב אחר-כך, אך בזה מסתיים התהליך.
ההרדמה שלפני ניתוח, היא החלק שמלחיץ בדרך-כלל את ההורים ואת הילדים עצמם. התהליך אינו ברור, ההורים חשים כי אינם שולטים במצב וחרדים מן הלא נודע. 

בקרב ההורים עולות אינספור שאלות ותהיות כגון: האם הילד באמת יירדם? האם לא יתעורר באמצע הניתוח? האם הוא יסבול? האם יתעורר בסוף? האם מצבו יסתבך?
על כל השאלות האלה יענה לכם ד"ר לילה-טוב, מרדים הילדים:

  • מיהו ד"ר לילה-טוב? זהו רופא מרדים מומחה, שהתמחה במשך 6 שנים במיוחד בנושא, שהרדמת ילדים היא עיסוקו העיקרי והוא בעל ניסיון רב וגישה לילדים. כידוע לכם, הורים יקרים, הרדמת ילדים היא מקצוע בפני עצמו.
  • היכן אפשר למצוא אותו? אה, בהרבה מקומות. הוא עובד בחדר הניתוח, במרפאת טרום הרדמה, במכונים כמו CT או MRI ואחרים, במרפאת שינים, בחדר המיון, ובכל מקום בו צריך לתת לילד קצת טשטוש או הרדמה קצרה, כדי לטפל בו ביעילות ובכיף במידת האפשר, מבלי שיסבול.
  • מה הוא בעצם עושה? כידוע, ניתוח זה לא יום כיף. ד"ר לילה טוב וכל הצוות שמסביב, עושים את כל המאמץ להפוך את תקופת הניתוח לחוויה נעימה ככל האפשר, נטולת כאב, מתח, פחד וחרדה.
  • במי הוא מטפל? בילדים בכל הגילאים, החל בפגים קטנים מאוד וכלה במתבגרים צעירים. מדובר בערך ב-3,000 ניתוחים בשנה, במחלקות כגון כירורגיית ילדים כללית, אורולוגיה, עיניים, אורתופדית ילדים, אף-אוזן-גרון, נוירוכירורגית ילדים, וכירורגיה פלסטית. בנוסף, הוא מטפל בעוד הרבה ילדים מחוץ לחדר הניתוחים, כפי שצוין קודם.

הרדמה - הרבה פחות מסוכן כיום

אז למה יותר קל לעבור ניתוח כיום? היחידה להרדמת ילדים פועלת רבות בשנים האחרונות, על מנת לצמצם את הטראומה שסביב הניתוח, גם עבור הילד וגם עבור ההורים. חשוב לדעת: חדרי הניתוח כיום הם מחוממים וכבר אינם מקפיאים, הציוד כיום הוא הרבה יותר מתוחכם ומודרני מבעבר, תרופות ההרדמה בטיחותיות יותר והטכניקות הן מהמתקדמות שיש בעולם.

  • ניתוח באשפוז יום: צמצמנו בהרבה את הצורך באשפוז במקרים שהדבר אינו הכרחי. ניתוחים רבים נעשים כיום במסגרת אמבולטורית (ניתוחי יום). בכך, שגרת החיים של הילד אינה מופרת, הילד ישן בבית, מגיע בבוקר לבית-החולים, מנותח וחוזר הביתה אחר-הצהרים.
  • פגישה עם רופא מרדים: לפני הניתוח מתקיימת פגישה בין הרופא המרדים בין ההורים והילד, בה הם מקבלים את כל ההסברים בהומור על תהליך ההרדמה, מה צפוי לקרות לפני, בזמן ואחרי הניתוח. המשפחה יכולה לשאול את כל השאלות ולקבל עליהן מענה ברור. הילד יצפה בסרט הדרכה הומוריסטי, יקבל חוברת הדרכה הממחישה את התהליך, ההסברים ניתנים בשפה ברורה, עדינה ופשוטה ומתואמת לגילו המנטאלי של הילד. כמו כן מקבל הילד הזדמנות למשש ולשחק בציוד הרדמה, להיות מוקף באביזרים מוכרים מהבית, צעצועים ומשחקים. הסביבה רגועה ושקטה המעודדת שיתוף.
  • קיצור הצום לפני ניתוח: צמצמנו את משך הצום עד למינימום הבטיחותי. ברוב המקרים, אפשר אפילו לשתות מים או תה עד שעתיים לפני תחילת ההרדמה. כך הילד רגוע יותר, בוכה פחות וגורם פחות סבל לעצמו ולהורים.

מהלך ההרדמה

  • כחצי שעה לפני ההרדמה, אנחנו נוהגים ברוב המקרים לתת סירופ טשטוש. אחרי הסירופ, הילד אפילו לא זוכר את הכניסה להרדמה. כך הוא נכנס מטושטש ורגוע וקל יותר להרדים אותו. הורים של ילד רגוע - רגועים יותר.
  • אנחנו משתדלים, אם אפשר, שלא להתקין עירוי לילדים ערים, בשל הכאב הכרוך בכך ובגלל הפחד ממחטים. הילד הולך לישון באמצעות נשימה לתוך מסיכה ריחנית המכילה חמצן, גז צחוק וחומר הרדמה נוסף. כל השאר, נעשה בהרדמה כשהילד אינו מרגיש דבר. במקרה שעושים עירוי, ניתן גם למרוח משחה מרדימה על היד, המטשטשת את הכאב.
  • המרפאה מודעת לעובדה שההורים החרדים לא פחות מילדם, אם לא יותר, בגלל הבלתי נודע, והם אולי אף מלווים רגשות אשם שילדם יוצא מכלל שליטתם. ולכן צוות המרפאה עושה הכל לבוא גם לקראת ההורים. לפעמים, כאשר הילד לא מספיק מטושטש, או שאין אפשרות לתת לו טשטוש, יכול אחד ההורים להיכנס איתו להרדמה. כך חוסכים מהילד את החוויה הקשה של הרחקה מן ההורים. כשהילד נרדם, אמא ואבא נותנים נשיקה ומחכים בחוץ. גם כשהילד מתעורר, יושב אתו אחד ההורים בחדר ההתעוררות. כלומר, הילד נמצא עם הוריו בכל שלב בו הוא ער.
  • ברוב הניתוחים, הילד יקבל בזמן הניתוח גם זריקה להרדמה אזורית. כך הוא יתעורר ללא כאב באיזור הניתוח ולא יזדקק לתרופות רבות נגד כאבים לאחר מכן. במקרה שצריך, יקבל הילד מכשיר עם לחצן המעביר תרופה נגד כאבים, בלחיצה בלבד וללא בליעה. בנוסף, הצוות משתדל לכסות את אזור הניתוח בפלסטר קטן, על מנת למזער ויזואלית את גודל הטראומה.
  • כחצי שעה אחרי תום ההרדמה, אם הילד בסדר, אפשר לתת לו קצת מים לשתות. מזון הוא יוכל לקבל יותר מאוחר.
    בנוסף לאמצעים להקלה על הילדים וההורים, גם עבודתו של מרדים הילדים בטיחותית הרבה יותר. הטכנולוגיה המתקדמת של ימינו כוללת מכשירי הרדמה נעימים, עדינים ובטוחים יותר לשימוש מבעבר; תרופות ההרדמה כיום הן מודרניות וקלות יותר לשימוש על-ידי המרדים, והצוות כולו עושה מאמץ רב לבוא כמה שיותר לקראת הילדים.
    אז אם בעבר, למשמע המילה "ניתוח" היינו נכנסים ללחץ, סטרס וחרדה, הרי שמהיום תוכלו לבוא עם ילדכם, רגועים ובטוחים הרבה יותר לניתוח.


השתלמות עמיתים

מערך ההרדמה של המרכז הרפואי תל-אביב אושר ע"י המועצה המדעית למתן השתלמות עמיתים בהרדמת ילדים - למידע נוסף בנושא לחצו כאן

תפריט ניווט תחתון