תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

מדוע מבוצעת הפעולה?

ניתוח לשחזור עצבים פריפריים (ההיקפיים) מבוצע בחולים הסובלים מחבלות בעצבים ההיקפיים (מחוץ למוח וחוט השדרה), במקלעת הבראכיאלית (Brachial plexus) ובשורשי עצם הזנב, הנגרמות כתוצאה מתאונות דרכים, תאונות עבודה, חבלות ספורט, פצעי ירי ודקירה.
הניתוחים מאפשרים שחזור של עצב או מקלעת עצבים פגועים, באמצעות שחרור ו/או השתלת עצבים וביצוע מעקפים. שיטות אלו מאפשרות לסייע במקרים של פגיעות ישנות (של שנים רבות), ומאפשרות לחולה להחזיר לעצמו חלק מאיכות החיים.
נוסף על כך, מטופלים חולים הסובלים מגידולים במערכת העצבים ההיקפיים, מקלעת בראכיאלית ושורשי עצב הזנב. הניתוחים מאפשרים, במרבית המקרים, הוצאת הגידול בשלמותו תוך שמירת מרכיבי העצב שלא היו נגועים בגידול.

מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

החזרת תפקוד מסוים של העצב הפגוע.

כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

ניתוח לשחזור או שחרור עצב פריפרי יבוצע בהרדמה כללית. המנתח יבצע חתך בעור באזור בו עובר העצב אשר זקוק לשחזור או שחרור. שיטה אחת לביצוע הניתוח היא באמצעות העברת עצב: בשיטה זאת, נלקח חלק מעצב מתפקד סמוך לעצב הפגוע ונתפר אל העצב שאינו מתפקד. בדרך זאת, ניתן להחזיר את השדר העצבי אל האזור המשותק ולהחזיר את התפקוד שאבד. פרט לכך, ניתן לעיתים לשחזר עצב על ידי תפירת ראשונית של שני קצותיו הפגועים. שיטה זאת אפשרית כאשר אין חסר של חלק מהעצב וניתן לתפור אותו ללא הפעלת לחץ. במקרה של חסר של חלק  מהעצב אשר אינו מאפשר את תפירתו, יש צורך בהנחת גרפט (שתל עצב) אשר נלקח מאזור אחר בגוף ונתפר לקצות העצב הדורש שיקום, ובמקרה זה יבחר עצב אשר תפקידו חשוב פחות מאשר התפקוד אותו רוצים להשיב. ייתכן ובתום שחזור או שחרור העצב תבוצע בדיקת הולכה עצבית (EMG). בסוף הניתוח, החתך ייתפר וייחבש.

באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

בהרדמה כללית.

כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

2-5 שעות.

מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?

ככל פעולה כירורגית פולשנית, גם ניתוח לשחזור עצב פריפרי איננו חף מסיכונים ומסיבוכים, שחשוב מאוד להיות מודעים אליהם, טרם קבלת ההחלטה על ביצוע ניתוח. הסיכונים והסיבוכים  של הניתוח כוללים דימום, זיהום, פגיעה עצבית, פגיעה תפקודית באזור העצבוב של העצב שהועבר (אם בוצעה העברת עצב או אם נלקח שתל עצב) וכשלון הניתוח בהחזרת התפקוד שאבד.

איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

  • לקראת הניתוח יש לבצע בדיקות דם, כולל ספירת דם, כימיה, אלקטרוליטים, תפקודי כבד ותפקודי קרישה. נוסף על כך יש לבצע א.ק.ג. וצילום חזה. לצורך אבחון הבעיה העצבית והיקפה לפני הניתוח, יתכן ויבוצעו בדיקות להערכת ההולכה העצבית EMG) בגפה הפגועה ובדיקת אולטרסאונד.
  • במידה ואתה נוטל תרופות באופן קבוע, עליך להיוועץ ברופא המטפל. אם אתה סובל מלחץ דם גבוה או ממחלת לב, עליך לקחת את התרופות הקבועות שלך כסדרן.
  • אם אתה נוטל תכשירים נוגדי קרישה (כולל אספירין, פלויקס) או מדללי דם (כגון קומדין), עליך להפסיק נטילתם שבוע טרם הניתוח ולהיוועץ ברופא המטפל אם יש צורך בתחליפים.
  • עליך להישאר בצום מוחלט 8 שעות לפני הניתוח.

מה יקרה אחרי הניתוח?

לאחר סיום ההליך הכירורגי שוהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות, כדי לוודא התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח. לאחר מכן הוא מועבר למחלקה, ומספר שעות לאחר מכן מסייעים לו לרדת מהמיטה ולשבת בכורסה. שחרור מבית החולים אפשרי במהלך היומיים הראשונים שלאחר הניתוח ותלוי בגודלו, בגיל המנותח ובמצב הרפואי הכללי של המטופל לפני הניתוח.

ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

ברוב המקרים, הגפה המנותחת  תהיה מקובעת למספר ימים או שבועות לאחר הניתוח. (תלוי באזור וגודל הניתוח). שיפור בתפקוד תלוי בחומרת הפגיעה הראשונית, באזור הפגיעה ובגודל הניתוח וצפוי להתרחש מספר חודשים לאחר הניתוח. שיפור נוסף בתפקוד  יכול להמשך גם מספר שנים לאחר הניתוח. אם לאחר שחרור המטופל לביתו חום גופו עולה על 38 מעלות או אם הוא סובל מסימפטומים מדאיגים ופתאומיים אחרים – יש לדווח על כך מייד וללא דיחוי לרופא המנתח או לאחות התורנית.

קישורים רלוונטיים באינטרנט

http://emedicine.medscape.com/article/1270360-treatment
http://www.drnathbrachialplexus.com/images/pdf/new_nerve_transfers.pdf

תפריט ניווט תחתון