תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

למי מיועדת בדיקת ההליכה?

הבדיקה במעבדת ההליכה, מיועדת לילדים הסובלים מבעיה בהליכה הדורשת טיפול. מכיוון שבעיות התנועה הקשות והמורכבות ביותר מופיעות כאשר קיימת מחלת עצב או שריר, חולים אלו מהווים את רוב הנבדקים במעבדה. הבדיקה מסייעת לבחירת הטיפול המתאים ביותר לילדים עם שיתוק מוחין, פגם מולד בעמוד השדרה או חבלות ראש. תוצאות הבדיקה הן הכלי המדויק ביותר העומד לרשות הרופא בבואו לתכנן טיפול כמו ניתוח אורתופדי ומעקב אחר תוצאותיו. יעוד נוסף הוא בחינת יעילותם של סדים או עזרי הליכה אחרים.

מהי בדיקת הליכה?

ההליכה היא פעולה הרבה יותר מורכבת ממה שאנו חושבים. כאשר לנבדק מחלה או ליקוי הגורמים להפרעה בתבנית ההליכה, אין די בהסתכלות על מנת להחליט מהו הטיפול המתאים ביותר, גם אם הוא איש מקצוע מומחה.
המעבדה לחקר ההליכה והתנועה תוכננה במיוחד לבחון הליכה ולחקור תנועה באופן מדויק ומדעי. היא מספקת ערכים מספריים וגרפיים המתארים לפרטי פרטים את אופן הליכתו ותנועותיו של הנבדק. על סמך נתונים אלו ניתן להחליט על הטיפול המתאים ביותר לנבדק וכן לעקוב אחר השינויים שחלו בצורת ההליכה שלו בעקבות הטיפול.

מה מצפה לכם בהגיעכם למעבדה?

המעבדה לחקר ההליכה והתנועה היא הראשונה מסוגה בארץ ומהמתקדמות בעולם כיום. המעבדה מצוידת במכשור החדיש והעדכני ביותר הקיים היום בתחום חקר ההליכה. צוות המעבדה הוא צוות רב מקצועי הכולל רופאים אורתופדים, פיזיותרפיסטים ומומחים בחקר ההליכה.

הערכת ההליכה מורכבת ממספר בדיקות ששילוב תוצאותיהן מספק תמונה מדויקת של כל מרכיבי התנועה וההליכה של הנבדק. בדיקת ההליכה אורכת כ-3 שעות. משך הבדיקה תלוי בגיל הנבדק, יכולת ההליכה שלו ורמת שיתוף הפעולה שלו.

  • בהגיעכם למעבדה ולאחר קליטה במזכירות (רישום וקבלה), יעבור ילדכם בדיקה והערכה קלינית (בדיקה קלינית).
  • ירשמו תולדות מחלתו ותיערך בדיקה מקיפה של מצבו. בבדיקה ימדדו טווחי התנועה בכל מפרק, תבחן המערכת העצבית ויימדד הטונוס של השרירים.
  • בשלב שני, יודבקו כדורים זוהרים ומדבקות על נקודות שונות בגוף. (הדבקת מרקרים).
  • לאחר הדבקת המדבקות והסמנים, יכנס ילדכם לאולם רחב, המזכיר אולם צילום, ובו מצלמות רבות, הממוקמות בטווחים שונים. באולם זה תתבצענה מספר בדיקות ממוחשבות אשר במהלכן יתבקש הנבדק ללכת הלוך וחזור מספר פעמים על מנת לאפשר למצלמות לקלוט היטב את אופן התנועה וההליכה.

בדיקת הליכה ממוחשבת כוללת:

  • בדיקה קינמטית: במסגרת בדיקה זו, שמונה מצלמות מיוחדות הקולטות במהירות גבוהה של עד 240 תמונות בשנייה, את תנועתם של סמנים מחזירי אור אשר מודבקים על גופו של הנבדק. מחשב מעבד את תנועת הסמנים במרחב לדמות תלת ממדית המייצגת את הנבדק (בשיטה הדומה לזו שמשתמשים בקולנוע ליצירת דמויות מצוירות לסרטי אנימציה). בשיטה זו ניתן למדוד בדייקנות את תנועת כל אחר מהמפרקים הנעים.
  • צילום וידאו: שלוש מצלמות וידאו דיגיטאליות מצלמות בו זמנית את הנבדק. בסרט שמופק ניתן לצפות בהילוך איטי ולתעד כל שלב בהליכה.
  • בדיקה קינטית: בבדיקה זו מודדים ארבעה לוחות מיוחדים הנעוצים ברצפת האולם את הכוח שהנבדק מפעיל כלפי הרצפה בזמן הדריכה. בעזרת נתון זה מחשבים את עוצמת השרירים וכיוון פעולתם בשעת ההליכה.
  • אלקטרומיוגרפיה ( EMG): בבדיקה זו, מודד מכשיר הנקרא אלקטרו-מיו-גרף (א.מ.ג.) את הפעילות החשמלית של השרירים בזמן ההליכה. המכשיר נישא על גב הנבדק ומעביר באלחוט את האותות שהוא קולט אל המחשב המרכזי. בעזרתו נקבע באיזה שלב בהליכה פועל כל שריר ומה עוצמתו. המכשיר פועל בדומה למכשיר א.ק.ג. הבודק את פעילות הלב.
  • בחלק מהמקרים, ועפ”י הצורך, יערכו בדיקות נוספות כמו מדידת לחצים של כפות הרגליים.
  • בתום הבדיקות, הנתונים שנקלטו עוברים עיבוד מיוחד ופענוח כאשר הפלט כולל גרפים, תמונות, דיאגרמות תנועה, שמאפשרים הפקת דו”ח מחשב מפורט המתאר את התנועה וההליכה על כל מרכיביה.

כיצד מסייעת הבדיקה במעבדה להתאמת טיפול אופטימלי?
בעבר, נאלצו רופאים ומטפלים להסתפק בניתוח הליכה תצפיתי, כאשר צפו באופן הליכתו של הנבדק. תנועות קטנות ומורכבות כמו סיבוב הברך או האגן בזמן התנועה, נעלמו מעיניהם. המעבדה לחקר ההליכה והתנועה מאפשרת ”לראות” את התנועה בעזרת מצלמות מהירות מאד הקולטות כל תנועה מכל זווית אפשרית. מהלך התנועה נמדד בדיוק רב ומתועד כך שניתן להשוותו לתבניות הליכה נורמליות או לבדיקה קודמת של אותו נבדק.

שאלות נפוצות

האם הבדיקה כואבת?
לא, הבדיקה אינה כואבת. החלק היחיד שעלול להיות לא נעים הוא הסרת המדבקות בסיום הבדיקה. לצורך ביצוע הבדיקה נדרש שיתוף פעולה מסוים של הנבדק ויכולת לבצע כ-10 צעדים ברציפות.

מה צריך להביא לבדיקה?
לצורך הבדיקה יש לדאוג לבגדים קצרים וקלים. רצוי שבנות תגענה עם בגד ים בעל שני חלקים (ביקיני). יש להצטייד בסדים ובעזרי הליכה כגון הליכון או קביים המשמשים את הנבדק ביום יום.יש להביא את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים כולל צילומי הרנטגן שברשותכם.

האם הבדיקה כרוכה בתשלום?
הבדיקה כלולה בסל הבריאות, ועל כן ניתן להוציא טופס 17 על פי קריטריון משרד הבריאות. תיאור הבדיקה: "אנליזה ממוחשבת תלת מימדית של תנועה לנבדק". קוד הבדיקה : 96001.

כיצד נרשמים לבדיקה?
הרופא המטפל יפנה אתכם עם מכתב הפניה לקביעת תור לביצוע הבדיקה. מועד הבדיקה יקבע בתאום טלפוני. דו”ח מפורט של תוצאות הבדיקה, מסקנותיה וההמלצות הרפואיות הנובעות ממנה ישלח ישירות למטופל.

תפריט ניווט תחתון