תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

מדוע מבוצעת הפעולה?

לבלב הוא בלוטה עם צורה אגסית, אורכו כ-15 ס"מ באדם בוגר ומשקלו נע בין 85, ל-100 גרם. הלבלב ממוקם בבטן המרכזית, חלקו הרחב צמוד לתריסריון וקצהו הצר לטחול. הלבלב הוא איבר שתפקידיו העיקריים הם איזון רמת הסוכר בגוף והפרשת חומרים שחיוניים לתהליך העיכול. חלק אחד של הלבלב מייצר מיצי לבלב המופרשים אל מערכת העיכול מכילים אנזימים שונים, שתפקידם חיוני לתהליך עיכול תקין. אנזימים אלו נחוצים לעיכול שומנים, חלבונים ופחמימות. מחסור בהם ימנע השלמה של תהליך פירוק אבות המזון. חלק אחר של הלבלב מייצר הורמונים, ביניהם הורמון הגלוקגון והורמון האינסולין. הורמונים אלו אחראיים על איזון רמות הגלוקוז בדם.
תפקוד לקוי של הלבלב (קיים בקרב חולי סוכרת) עלול לפגוע בכל מערכות הגוף ולהצריך ניתוח השתלת לבלב. רוב ניתוחי השתלת הלבלב מבוצעים בחולי סוכרת, לעיתים אף בטרם החלו לסבול מסיבוכי המחלה. סוכרת היא מחלה כרונית, שנזקיה האפשריים כוללים למנות פגיעה בכליות, בראייה, בכלי דם ועצבים שונים בגוף ובגפיים התחתונות. קיימים שני סוגי סוכרת: סוכרת נעורים – סוג 1 וסוכרת מבוגרים – סוג 2. בשני המקרים סובל הגוף ממחסור אינסולין: בחולי סוכרת נעורים נפגעת יכולתו של הלבלב ליצר אינסולין ולהפרישו לגוף, ואילו בחולי סוכרת מבוגרים נוצרת סבילות בגוף להורמון האינסולין והלבלב נדרש ליצר כמויות גדולות יותר, בכדי להגיע להשפעה הנדרשת.
לא ניתן לרפא סוכרת, אך ניתן לאזן את מצבו של החולה באמצעים שונים הכוללים דיאטה, פעילות גופנית וטיפול תרופתי. כאשר אמצעים אלו אינם מסייעים באיזון המחלה, תעלה האפשרות של ניתוח להשתלת לבלב. רוב ניתוחי השתלת הלבלב מבוצעים בחולי סוכרת נעורים. במקרים מסוימים, כאשר מחלת הסוכרת פגעה פגיעה קשה גם בכליות, ניתן לבצע השתלה משולבת של לבלב וכליה באותו ניתוח.
אדם שאובחן כמועמד מתאים להשתלת לבלב נרשם ברשימת המתנה לתורם לבלב. צוות המומחים מתייחס לשיקולים רבים בבואו לקבוע אם ראוי לצרף אדם מסוים לרשימת ההמתנה או לא.
נלקחים בחשבון מצב בריאותו הכללי של החולה והתאמתו לניתוח גדול. ניתוחים להשתלת לבלב אינם מבוצעים באנשים הלוקים במחלות הבאות: סרטן לא מטופל, זיהומים שאינם ניתנים לטיפול מוחלט, או לריפוי, כמו למשל שחפת, בעיות, או סיבוכים חמורים בלב, בריאות, או בכבד, שנגרמו כתוצאה מסוכרת והופכים את הניתוח למסוכן מדי.


מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

כ-80% מהחולים שיעברו השתלת לבלב בהצלחה, לא יזדקקו יותר להזרקת אינסולין ויהנו מאיכות ותוחלת חיים משופרת. ניתוח השתלת לבלב מתאים בייחוד לחולי סוכרת שמתקשים להתאזן והוא עשוי למנוע סיבוכים מטבוליים שונים ופגיעה באיברים שונים בגוף בעתיד.

כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

הניתוח יתבצע בהרדמה כללית. במהלך הניתוח להשתלת לבלב מבוצע חתך מרכזי בבטן החולה. הלבלב המושתל מונח מימין לשלפוחית ביחד עם חלק קטן ממעי התורם. המעי של התורם מחובר לשלפוחית או למעי של המקבל. אספקת הדם של הלבלב משוחזרת באמצעות חיבור לכלי הדם של רגל המקבל. אין צורך בהסרת הלבלב של המקבל. למרות שאינו מסוגל לייצר אינסולין, הוא ממשיך לבצע את תפקידיו בעיכול המזון. בתום הניתוח סוגרים את דופן הבטן בעזרת תפרים או סיכות ניתוחיות ומשאירים נקז/ים לניקוז נוזלים המופרשים לחלל הבטן. ניתוח השתלת לבלב מתאים בייחוד לחולי סוכרת שמתקשים להתאזן והוא עשוי למנוע סיבוכים מטבוליים שונים ופגיעה באיברים שונים בגוף בעתיד.


באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

הרדמה ככלית.

כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

4 שעות

מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?

כ-80 השתלות כליה-לבלב בוצעו במרכז הרפואי ת"א מאז שנת 1995. בי"ח איכילוב מבצע כמעט 100% מהשתלות לבלב וכליה-לבלב המבוצעות בארץ. כ-80% מהחולים שיעברו השתלת לבלב בהצלחה, לא יזדקקו יותר להזרקת אינסולין ויהנו מאיכות ותוחלת חיים משופרת.

איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

  • כל מועמד להשתלה עובר הערכה רפואית בכדי לקבוע את כדאיות ההשתלה בחולה. הערכה זו כוללת: בדיקות דם וסיווג רקמות, צילום חזה, אק"ג והערכה לבבית, מפגש עם רופא אנדוקרינולוג המתמחה בטיפול בסוכרת, פגישה עם רופא נפרולוג המתמחה בטיפול במושתלי כליה ולבלב ופגישה עם הרופא המשתיל. 
  • לכל הפגישות עם הרופאים השונים עליך להביא את תוצאות ספירת הדם ותפקודי הקרישה (PT, PTT) שבוצעו לקראת הניתוח.  
  • אם ביצעת צילומי רנטגן (כמו CT ואולטרסאונד) בעבר, עליך להביא אותם עמך ביום הבדיקה טרם הניתוח. נא להביא את הצילומים עצמם, ולא רק את התשובה הכתובה.
  • במידה ואתה נוטל תרופות באופן קבוע, עליך להיוועץ ברופא המטפל. אם אתה סובל מלחץ דם גבוה או ממחלת לב, עליך לקחת את התרופות הקבועות שלך כסדרן.
  • אם אתה נוטל תכשירים נוגדי קרישה (כולל אספירין, פלויקס) או מדללי דם (כגון קומדין), עליך להיוועץ ברופא המטפל אם להפסיק את הטיפול לפני הניתוח. במידה וכן, יש להפסיק את הטיפול בהתייעצות רופא מטפל. 
  • עליך להישאר בצום 8 שעות לפני הניתוח.

מה יקרה אחרי הניתוח?

לאחר סיום ההליך הכירורגי שוהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות, כדי לוודא התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח. לאחר מכן הוא מועבר למחלקה. המנותח יוכל לרדת מהמיטה מיום שלאחר הניתוח. שתייה מחודשת אפשרית ביום לאחר הניתוח ובתוך יומיים שלושה יכול המנותח לאכול כלכלה רגילה. במהלך הימים הבאים חל שיפור בתחושת הכאב באזור החתך הניתוחי, והמושתלים מסוגלים לנוע ולחזור לבצע פעילות רגילה. הלבלב מתחיל לתפקד באופן מיידי, והמטופל נשאר באשפוז במשך כשבוע.


ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

לאחר הניתוח המושתלים נמצאים בקשר הדוק ומתמיד עם יחידת ההשתלות. המושתלים מגיעים לביקורים סדירים במרפאת ההשתלות, שם מבוצעות בדיקות דם ובדיקות ע"י רופאי היחידה. בד"כ, בתוך 3-6 שבועות המושתלים חוזרים לפעילות יום-יומית רגילה, כולל חזרה לעבודה. לאחר הניתוח, יזדקק המטופל לטיפול קבוע בתרופות מדכאות מערכת חיסון על מנת להוריד את סיכויי דחיית השתל. בחירת התרופה לכל חולה מתבססת על היסטוריה רפואית של כל חולה, וכן על ניסיון הרופאים המטפלים ביחידה. לעיתים החולים מפתחים תופעות לוואי לתרופות, אך ניתן למצוא שילוב תרופתי מתאים ובטוח כמעט בכל המקרים. כתוצאה מהדיכוי התרופתי של מערכת החיסון, הסיכון לזיהומים עולה ולכן יש להימנע ממגע עם אנשים עם מחלות מדבקות, מגע עם חיות ועבודות גינה (בשנה הראשונה לאחר ההשתלה). אם לאחר שחרור המטופל לביתו חום גופו עולה על 38 מעלות או אם הוא סובל מסימפטומים מדאיגים ופתאומיים אחרים – יש לדווח על כך מייד וללא דיחוי לרופא המנתח או לאחות התורנית.


קישורים רלוונטיים באינטרנט

http://www.israneph.org.il/%D7%94%D7%A9%D7%AA%D7%9C%D7%AA_%D7%9C%D7%91%D7%9C%D7%91/

תפריט ניווט תחתון