תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

מהי בדיקת הדמיה תפקודית של המוח (fMRI)?

הדמיה של המוח על-ידי תהודה מגנטית (Magnetic Resonance Imaging - MRI) היא שיטה העושה שימוש בגלי רדיו ובמגנט בעל עוצמה רבה, בכדי להפיק תמונות מפורטות של המוח. הדמיה תפקודית של המוח בתהודה מגנטית (Functional MRI - fMRI), היא שיטה המאפשרת, בנוסף למיפוי המבני שמתקבל על-ידי ה-MRI, מיפוי של תפקודי המוח. הבדיקה התפקודית מבוססת על זיהוי שינוי באות מגנטי מרקמת המוח המתרחש בעקבות שינוי בזרימת דם מחומצן לאזורים בהם תאי המוח הופעלו. באמצעות שיטת ה-fMRI, ניתן להפיק תמונה תפקודית ברזולוציה מרחבית גבוהה של כלל המוח. יתרונה הבולט על פני שיטות מיפוי תפקודי אחרות, הוא היותה שיטה לא פולשנית, אשר אינה מבוססת על קרינה מייננת (כמו רנטגן או CT) ואינה מחייבת הזרקת חומר ניגוד או חומר רדיואקטיבי כלשהו. אי לכך, הבדיקה אינה מסוכנת וניתן לחזור עליה מספר פעמים לפי הצורך.

מה הם השימושים של שיטת הדמיה זו?

שיטת ה-fMRI מאפשרת מיפוי תפקודי לא-פולשני במקרים של נגע מוחי (כמו גידולים או מוקדים אפילפטים) המחייבים התערבות ניתוחית. מיפוי כזה הינו חיוני לביסוס החלטות ניתוחיות הנוגעות לתכנון הניתוח וקביעת היקפו. המטרה העיקרית היא לשמר את התפקודים החיוניים סביב האזור המיועד לניתוח. כיום, אנו ממפים מגוון של תפקודים הכוללים בין היתר תנועה של אברים שונים, הבנת שפה ודיבור, ראיה במרחב וזיכרון תרחישי. בנוסף, בדיקת ה-fMRI מאפשרת קביעת דומיננטיות שפתית של המוח (קביעת ההמיספרה האחראית על עיבוד שפתי). בשנים האחרונות, פיתחנו אלגוריתם מיוחד המעבד את נתוני בדיקת ה-fMRI השפתית ומייצר מדד כמותי לדומיננטיות שפתית.


מי יכול לעבור את הבדיקה?

בדיקת ה-fMRI מבוצעת בכל גיל, בתנאי שהנבדק יכול לשתף פעולה ולשכב מבלי לזוז למשך כשעה. ברשות המכון מכשיר סימולאטור, המאפשר אימון של החולה לפני הכניסה למגנט, על מנת להרגילו לסביבת הסורק ולמהלך הבדיקה. כמקובל בכל בדיקת MRI, לא ניתן לבצע את הבדיקה כאשר בגוף יש חלקי מתכת או מתקן לגירוי עצבי (נוירוסטימולטור), כגון קוצב לב. סתימות שיניים, כתרים ושתלים בדרך כלל אינם מושפעים מהשדה המגנטי, ולא מונעים את ביצוע הבדיקה. הריון אינו מהווה איסור מוחלט לביצוע הבדיקה. בכל מקרה, יש למלא "טופס מתכות", טרם הבדיקה במטרה למנוע סיכונים. הבדיקה מבוצעת רק בהינתן הפניה מהרופא המטפל (נוירולוג, נוירוכירורג, אונקולוג) ומצריכה התחייבות מקופת החולים, המיועדת לבדיקת fMRI של המוח.


מידע לנבדק

נבדק המעוניין לקבוע תור, ידאג להעביר את ההפניה מהרופא המטפל למכון לצורך תכנון הבדיקה. צוות המכון יחזור לנבדק לשם תיאום מועד הסריקה. סוג המטלות יקבע על ידי צוות המרכז בהתאם לתפקודי המח אשר נמצאים בקרבת האזור המיועד לניתוח. ביום הבדיקה, נדרש צום מוחלט (אוכל ושתייה) של שעתיים. במידה ועל הנבדק ליטול תרופות בשעות קבועות יש להתייעץ עם צוות המרכז.

על הנבדק להצטייד במסמכים הבאים:

  • הפנייה מהרופא המטפל לביצוע בדיקת fMRI.
  • טופס התחייבות כספית (טופס 17) לפי הקודים הבאים: (L0554 fMRI ו- L0749 תוספת עבור חומר ניגוד). במידה ויבחר, רשאי הנבדק להשאיר פיקדון בצ'ק או בכרטיס אשראי שיפדה לאחר 10 ימים מיום הבדיקה באם לא יוסדר התשלום. אפשרות נוספת העומדת לרשות הנבדק היא תשלום פרטי במזומן או בכרטיס אשראי בהתאם לתעריף משרד הבריאות.
  • סריקות MRI קודמות (בדיסק) כולל דו"ח פענוח של רדיולוג.
  • תוצאות בדיקת דם עדכניות של תפקודי הכליות (Creatinine), לא מאוחר יותר משלושה חודשים טרם הבדיקה. 
  • במידה והנבדק מרכיב משקפיים יש להביא את מרשם האופטומטריסט (אלא אם כן הנבדק מכיר את מספר המשקפיים שלו), לשם התאמה של עדשות למשקפיים מיוחדות המתאימות למכשיר ה- MRI שבמכון.
  • כל ממצא רפואי אחר שעשוי להיות רלוונטי לבדיקה (סיכומי אשפוז או מחלה, סיכום ביקור אצל רופא, תוצאות של בדיקות).
  • בהגעתו יתבקש הנבדק למלא טופס המאשר שאין מתכות בגופו.

מכשיר הבדיקה הוא מגנט רב עוצמה ולכן הנבדק יתבקש להסיר כל פריט שאינו מותאם למכשיר ויכול להוות סכנה ו/או לפגוע באיכות הבדיקה.


מהלך הבדיקה

במהלך הבדיקה הנבדק שוכב במכשיר ה-MRI ונדרש לבצע מטלות אשר חלקן מוצגות על מסך מחשב מלפניו וחלקן מושמעות לו דרך אוזניות. לפני הכניסה למגנט, הנבדק עובר ראיון קצר ולאחריו הדגמה של המטלות אותן יתבקש לבצע במכשיר. ההדגמה מתבצעת מחוץ למגנט מול מחשב או בתוך מכשיר הסימולאטור. משך הבדיקה כשעה וחצי. בבדיקה התפקודית חשוב מיוחד להימנע מתזוזות לאורך כל הבדיקה. תזוזות פוגמות בתוצאות וביכולת שלנו להסיק מסקנות אמינות. איכות תוצאות הבדיקה תלויות בשיתוף הפעולה של הנבדק כמו גם בסוג הפגיעה ובמיקומה. בדומה לבדיקת MRI רגילה, הבדיקה אינה פולשנית אולם תתכן תחושת אי נוחות עקב השכיבה הממושכת ללא תזוזה בתוך המכשיר. כמו כן, בשלבים שונים במהלך הבדיקה נשמעים קולות חזקים שמקורם במכשיר. הנבדק יצויד באוזניות המסייעות להפחתת הרעש.

מי מפענח את הבדיקה?

הבדיקה מתבצעת על ידי צוות בין תחומי של רופאים, פסיכולוגים וטכנאי MRI. פענוח הבדיקה אינו מיידי ואורך כשבוע. במקרים דחופים ניתן לקבל תוצאות בטווח זמן קצר יותר בתיאום מראש. התשובה מתבססת על נתונים המתקבלים ממכלול התרגילים שמבצע הנבדק במהלך הבדיקה . כמו כן, נלקחת בחשבון הבדיקה המבנית של המוח ומצבן של מסילות הסיבים. בסיום עיבוד הבדיקה, התוצאות נשלחות לנבדק ולרופא המפנה. הסבר אישי מפורט ניתן לרופא ו/או לחולה על פי בקשה.


כיצד להפנות חולה לבדיקה?

ההפניה מבוצעת בדרך כלל על ידי הרופא המטפל (נוירולוג, נוירוכירורג, אונקולוג). הבדיקה מצריכה התחייבות מקופת החולים המיועדת לבדיקת fMRI של המוח לפי הקודים הבאים: L0554 fMRI ו- L0749 (תוספת עבור חומר ניגוד).

דוגמאות לתוצאות המופקות על ידי בדיקת ה-fMRI

תפקודי שפה
על מנת למפות את האזורים השפתיים במוח, הנבדק יבצע מטלות המפעילות פונקציות שונות של תפקוד שפתי (דיבור, הבנה, קריאה, שיפוט שפתי וכו'). המטלות פשוטות ואינן דורשות מאמץ רב מצד הנבדק. לדוגמא - באחת המטלות מתבקש החולה לחשוב על פעלים מתאימים בתגובה לשמיעה של שמות עצם (לדוגמא: הנבדק שומע את המילה "כסא" ואומר בתגובה לכך את המילה "לשבת").
בתמונות הבאות מוצג מוחו של נבדק (בשלושה סוגי חתכים) עם נגע (בצהוב) בצד השמאלי של המוח. ניתן לראות בתמונות כי חלק מהאזורים השפתיים (בכחול) של החולה נמצאים גם הם בצד שמאל של המוח, בסמוך לנגע.
תפקודי שפה

שיטה חדשה ולא פולשנית לאיתור דומיננטיות שפתית
בשנים האחרונות, פיתחנו במכון סגול לתפקודי המוח אלגוריתם המאפשר הערכה של הצד הדומיננטי לעיבוד שפתי (הפקה והבנת דיבור) במוח. בדיקה זו קריטית לפני ניתוח כדי למנוע פגיעה לא הפיכה ביכולת השפתית של החולה.

האלגוריתם מחליף בדיקה פולשנית ולא נעימה עבור החולים (בדיקת WADA) שהתקיימה בעבר, בתהליך חישובי המתבסס על נתוני בדיקת ה- fMRI הלא פולשנית.
איתור דומיננטיות שפתית

הגרף העליון מתאר את אינדקס הלטרליזציה (האלגוריתם) של הנבדק. ציר ה-Y של הגרף מתאר את הלטרליזציה של הנבדק (קו שחור) כפונקציה של פעילות בסיפים שונים במשימות הפקת הפעלים. הקווים הצבעוניים מראים פעילות אופיינית לנבדק עם לטרליזציה שמאלית (קו כחול), לטרליזציה ימנית (קו אדום) ובילטרליות (קו ירוק).
הגרף התחתון מתאר את הסתברות הנבדק, על סמך האלגוריתם, לדומיננטיות שפתית לצדדים השונים.
יש לציין כי הסתברות זו אינה מעידה ישירות על הסתברות הפגיעה השפתית בעקבות ניתוח אלא מציינת את ההסתברות שמרבית העיבוד השפתי מתבצע בצד זה.
לקריאה נוספת על השיטה ראה מאמר שפורסם בנושא

תפקודי תנועה
על מנת למפות את האזורים הקשורים בתכנון ובביצוע של תנועות גוף, מתבקש החולה לבצע משימות תנועתיות בחלקים שונים של הגוף (ידיים, רגליים, אצבעות, שפתיים). רמת המורכבות של המשימות מותאמת ליכולתו של הנבדק.
בתמונות הבאות מוצג מוחו של נבדק (בשלושה סוגי חתכים) עם נגע (בצהוב) בצד השמאלי של המוח. ניתן לראות בתמונות כי האזור (בירוק כהה) שפעל בזמן שהחולה הזיז את רגל ימין נמצא בסמוך לנגע.
תפקודי תנועה
תפקודי ראיה
על מנת למפות את אזורי הראיה מוצגות לנבדק תמונות לחלקים שונים של שדה הראיה. כמו כן ניתן לעשות הבחנה בין אזורי ראייה "גבוהים" המגיבים לעצמים מורכבים, כגון פרצופים, לעומת אזורי ראייה "נמוכים" המגיבים לגירויים פשוטים כגון תבניות
גיאומטריות.
בתמונות הבאות מודגמת חלוקה לאזורי ראייה של נבדק בריא. 
תפקודי ראייה
תפקודי זיכרון
בתמונות הבאות מוצג מוחו של חולה עם תהליך פריאטלי משמאל (בצהוב). בבדיקה הנוכחית מודגמים אזורי הזיכרון (בירוק) שלא נמצאים בסמיכות לנגע.

תפקודי זכרון

תפריט ניווט תחתון