תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

ביופסיה בהדרכת CT היא פעולה פולשנית בה מוחדרת מחט לתוך הגוף על מנת לקבל דגימת רקמה מאזור חולה והיא בדרך כלל מבוצעת שלא במסגרת אשפוז.
ניקוז בהדרכת CT היא פעולה פולשנית בה מוחדר צינור מנקז (נקז) לתוך הגוף על מנת לנקז נוזלים לא תקינים, לעיתים רבות מזוהמים (אבצסים לדוגמה). מבוצע בדרך כלל רק באשפוז.

הכנה לפעולות פולשניות

  • אנא המנעו מאכילת מאכלים מוצקים ומשתיה במשך 6 שעות טרם ביצוע הפעולה. ניתן ליטול תרופות עם מעט מים. במידה והנכם סובלים מסכרת אנא התייעצו עם הרופא המטפל לגבי הטיפול לפני ולאחר הפעולה. 
  • חובה להגיע עם תוצאות בדיקות דם כולל ספירת דם ותפקודי קרישה תקינים. כך נוודא שאינכם סובלים מבעיות בקרישת הדם שיכולות להוביל לדימום במהלך או לאחר הביופסיה.
  • יש להגיע רבע שעה עד חצי שעה לפני שעת התור שנקבעה לכם, על מנת לבצע קבלה משרדית. עליכם להגיע לדלפק הקבלה של יחידת ה-CT במכון הדימות הממוקם באגף ה' קומת קרקע. 
  • לאחר שתתקבלו על ידי הפקידה, יפגוש אתכם הרדיולוג המומחה אשר יבצע את הפעולה. תקבלו הסבר מפורט לגבי הפעולה והסיבוכים האפשריים ותתבקשו לחתום על טופס הסכמה לביצועה.

כמה זמן נמשכת הפעולה?

פעולות פולשניות שונות זו מזו במידת המורכבות שלהן ולפיכך גם בזמן הנדרש לביצוען. בדרך כלל הפעולה נמשכת בין 30 ל-90 דקות.
נבדקים מאושפזים: יוחזרו למחלקה להמשך טיפול ומעקב באחריות רופאי המחלקה.
נבדקים שאינם מאושפזים: ישארו להשגחה למשך מספר שעות (2-4 שעות תלוי בסוג הפעולה) לאחר סיום הפעולה, על מנת לוודא שאינכם סובלים מסיבוכים מיידיים.

מה קורה בחדר הבדיקה?

לאחר שתכנסו לחדר הבדיקה, תתבקשו לשכב על מיטת הבדיקה. תבוצע סריקה של אזור הבדיקה על מנת לבחור את המקום המתאים ביותר להחדרת מחט הביופסיה או הנקז. לאחר שנקבע  וסומן אזור זה ינקה הרדיולוג את אזור הפעולה בצורה סטרילית ויכסה אתכם עם סדינית סטרילית. אז יוזרק לאזור חומר הרדמה (לידוקאין) שיגרום לכם לתחושת צריבה ומעט כאב מקומי. פעולת חומר ההרדמה מידית ומיד לאחר ההזרקה יחדיר הרדיולוג את מחט הביופסיה או הנקז. יתכן שתחושו לחץ או כאב קל בזמן החדרת המחט.                     
בביופסיות: לאחר שהמחט ממוקמת באזור החולני, ילקחו מספר דגימות לצורך בדיקה פתולוגית. המחט תוצא ואזור הפעולה יחבש עם תחבושת קטנה.                                     
בניקוזים: יוחדר הנקז לתוך הנוזל וייתפר לעור. דגימה מהנוזל תשלח עמכם למחלקה לביצוע בדיקות מעבדה שונות.

האם הבדיקה כואבת?

אנו עושים את המירב בכדי להמעיט ככל האפשר בחוסר הנוחות ובכאב הכרוך בביצוע הפעולה. הזרקת חומר ההרדמה כואבת מעט, אך לאחריה בדרך כלל אין חשים כאב. אנא "אל תהיו גיבורים" ודווחו לרופא במידה שהנכם חשים כאבים למרות ההרדמה, תמיד ניתן להוסיף עוד מעט חומר הרדמה. לא מקובל לבצע ביופסיות וניקוזים לאחר מתן חומר טשטוש, שכן אין בכך צורך ומתן חומר זה כרוך בסיבוכים נוספים.

מה קורה לאחר הבדיקה?

לאחר סיום הפעולה תחושו טוב למעט רגישות קלה באזור בו הוחדרה מחט הביופסיה או הנקז. 
נבדקים מאושפזים: יישלחו למחלקה ויפעלו בהתאם להוראות הרופאים המטפלים. הנקז יוצא לאחר מספר ימים ללא צורך בתפירת החתך הקטן שבוצע להחדרת צינור הניקוז הדק.
נבדקים שאינם מאושפזים: חשוב להקפיד על מספר כללים לאחר הביופסיה -

  • מומלץ על מנוחה בבית. אל תתאמצו, אל תרימו דברים כבדים.
  • אל תבצעו פעילות גופנית למשך 24 שעות לאחר הביופסיה.
  • אנא המנעו מנטילת אספירין או תרופות דומות (נורופן, מוטרין, אדויל) למשך 2 שבועות, אלא אם הרופא המטפל שלכם אמר לכם שניתן לקחת את התרופות שוב.
  • השאירו את אזור הביופסיה נקי והימנעו מלהרטיבו למשך 12 שעות מביצוע הביופסיה.
  • תשוחררו לאחר ההשגחה עם מכתב הפניה לרופא המטפל/למיון. הקפידו לפעול בהתאם להוראות המפורטות בדף השחרור שקבלתם.

מתי מתקבלות תוצאות הביופסיה?

תוצאות הביופסיה מתקבלות תוך מספר ימים, בממוצע כ-10 ימים, ונשלחות לרופא המפנה שלכם והוא שידון עמכם בתוצאות. דף מידע לקראת הבדיקה.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון