תוכן עניינים

מאת: שרון מלחי, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, ביה"ח "ליס" ליולדות; טלי בירן,יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, ביה"ח "ליס" ליולדות

נשים רבות חוזרות לעבודה כאשר תינוקן עדיין יונק. בין הסוגיות הרבות שעולות במשפחה עם החזרה לעבודה, עולה גם שאלת הזנת התינוק והמשך ההנקה. בתקופה זו של שינויים משמעותיים, המשך ההנקה הוא עוגן יציב עבור התינוק, האם, והקשר ביניהם.


מספר גורמים צריכים להילקח בחשבון כאשר מתכננים חזרה לעבודה והמשך הנקה


גיל התינוק
תינוק שכבר אוכל מעט מוצקים אינו זקוק לאותה כמות חלב כמו תינוק צעיר שניזון מהנקה מלאה. אם את נעדרת מהבית למספר שעות קטן בכל פעם, יהיה צורך במעט חלב, ויתכן שאפילו בכלל לא. 

היפוך סדר היום
גם תינוקות שהתחילו לפתוח מרווחי שינה בלילה, יכולים לשנות את הדפוס לשינה ארוכה יותר במהלך היום והתעוררויות תכופות יותר במהלך הלילה- כדי להשלים "זמן אמא" וגם הנקות.

הנקה / שאיבה במהלך יום העבודה

לרוב, האמא תעזר במשאבה כדי לשאוב חלב עבור תינוקה, אך אפשר גם ליצור מצב בו התינוק מטופל קרוב למקום העבודה, והאמא והתינוק נפגשים במהלך היום לשם הנקות. אם את מתכננת לשאוב חלב בעבודה,  כדאי לברר מה התנאים: האם אפשר לקבוע שעות קבועות ומקום קבוע שיש בו פרטיות לצורך שאיבה? איפה אפשר לשטוף חלקי פלסטיק של המשאבה אם יש צורך? האם יש מקרר לאחסון החלב השאוב? אם לא, אפשר להשתמש בצידנית עם קרח יבש כדי לשמור על החלב. את החלב אפשר לאחסן בשקיות ייעודיות או בבקבוקים. אם זמן הנסיעה הוא ארוך, כדאי להשתמש בצידנית כדי להעביר את החלב הביתה. בחירת המשאבה תעשה בהתאם לצורך - אם יש צורך לשאוב מספר פעמים ביום, כדאי להשתמש במשאבה ברמת בי"ח - כמו לקטינה או סימפוני שניתנות להשכרה, או ספקטרה 2 שניתן לשאול בארגון יד שרה. אם את שואבת פעם אחת או פעמיים, אפשר להשתמש במשאבות הביתיות האישיות, כמו סווינג של מדלה, לקטליין של אמדה או משאבה ידנית טובה שיכולה בהחלט לענות על הצורך.
יש גם אמהות שקל להן לסחוט ידנית (ללא משאבה).


כיצד משמרים את ההנקה לאחר החזרה לעבודה?

  • הניקי את התינוק לפני היציאה לעבודה, ומיד כשאת חוזרת. כדאי לבקש ממי שנשאר עם התינוק, להימנע מהאכלה קרוב מאד למועד חזרתך הביתה.

  • הנקה מרובה אחה"צ ובלילה, וכמובן בסופי השבוע, תשמור על אספקת חלב שלך ועל הקשר של התינוק להנקה. כך גם מגע של עור בעור עם התינוק עד כמה שאפשר. חשוב לתת בקבוק בצורה נכונה! הדריכי את מי שמטפל בתינוק לגבי האכלה בבקבוק: ההאכלה צריכה להיות איטית ומדודה. לשם כך יש להשתמש בפטמה בזרימה האיטית ביותר, ולהאכיל את התינוק כשהוא זקוף ככל האפשר כך שהחלב אינו זורם בחופשיות לתוך פיו. במידת הצורך יש ליזום הפסקות בארוחה. כמות החלב לארוחה היא בין 80-120 מ"ל. כמות זו אינה משתנה במשך כל תקופת ההנקה.


כשאת חוזרת לעבודה כדאי שתזכרי

  • המשך הנקה או הזנה בחלב אם, אפילו לא באופן מלא, הוא בעל חשיבות ויתרונות עצומים לאם ולתינוק, כמו שימור הקשר הרגשי ביניכם, העברת נוגדנים מחסנים לתינוק, חשיבות תזונתית ושמירה על בריאות האם, כפי שהוכח במחקרים.
  • שאיבה בעבודה היא מצב זמני. בין גיל חצי שנה לשנה, התינוק יקבל ארוחות גדולות יותר של מוצקים, אך עדיין החלב יהיה המזון העיקרי עבורו. לאחר גיל שנה יזדקק לפחות חלב אם במהלך היום.
  • כדאי לצפות ולהתכונן לשינוי בדפוסיי היניקה והשינה של התינוק.
  • רצוי להתחיל לשאוב כשבועיים לפני החזרה לעבודה, על-מנת להתרגל לשאיבה ולהכין "בנק חלב".
  • עיסוי לפני ובזמן השאיבה, יעזור להשיג כמויות חלב גדולות יותר בפחות זמן.
  • הרגלת התינוק לבקבוק צריכה להיות חוויה נעימה ומהנה של למידה עבור התינוק. אפשר להציג את בקבוק ריק תוך כדי משחק/ שיר, להניח אותו בין הצעצועים של התינוק, כך שיתרגל אליו עוד לפני מתן בקבוק עם חלב רצוי שלא האם תיתן את הבקבוק, כאשר מרגילים את התינוק, כך ימנע מצב של בלבול עבור התינוק, ויהיה לו קל יותר לקבל אותו.
  • חשוב לשמור על אספקת החלב, על-ידי הנקה מרובה בשעות בהן את נמצאת עם התינוקתו.
  • שימי לב למצב המלאות של שדייך: החלב צריך לנוע כדי להימנע מגודש, סתימות ודלקות. במקרה הצורך, שחררי מעט חלב באופן ידני.
  • ארגון הבריאות העולמי ממליץ על הנקה בלעדית עד גיל 6 חדשים, ולאחר מכן הנקה בשילוב עם מוצקים עד גיל שנתיים ואף יותר, כל עוד האם והתינוק מעוניינים בכך. גם כאשר את חוזרת לעבודה, את עדיין יכולה לשמור על הקשר המיוחד שלך עם תינוקך, באמצעות המשך ההנקה באופן שמתאים לכם.

כיצד להפוך את החזרה לעבודה לקלה יותר?

  • אפשר לדבר עם הבוס/ית מראש על מקום (חדר) וזמן לשאיבת החלב במהלך העבודה.
  • במידת האפשר – כדאי לחזור לעבודה יומיים שלושה לפני סופהשבוע כך שיהיה לך זמן להתרגל הן לעבודה והן לשגרת ההנקה החדשה. 
  • גם אם בתחילה קשה לחזור לעבודה ולשאוב – תני לעצמך זמן להתרגל, ככל שתתרגלי יותר בזמן העבודה – כך תהליך השאיבה יהיה פשוט יותר.
  • התארגנות ערב קודם חוסכת זמן בבוקר – מומלץ לארגן ביגוד, תיק ,לבדוק שמשאבת ההנקה נקיה וכו'
  • לבוש – כדאי לקחת בחשבון בבחירת הלבוש את עניין השאיבה – כדאי לבוש רפוי  ועם הדפסים –כך שאם יש נזילה של חלב היא פחות מורגשת. אפשר גם להביא חולצה נוספת לעבודה.
  • במידה ששגרת יום העבודה שלך אינה מסודרת וצפויה – הרגילי את עצמך למצוא זמן קבוע לצורך שאיבה החלב ( ביום של 8 שעות עבודה, תצטרכי לשאוב 2-3 פעמים)
  • אל תשכחי את עצמך! דאגי למנוחה ואכילה נכונה עבורך.

הנחיות לטיפול בחלב שאוב

אחסון

  • יש לשטוף את הידיים היטב, לפני שניגשים לשאיבה.
  • אפשר לאחסן את החלב בבקבוקים או בשקיות ייעודיות.
  • אפשר לשמור חלב אם עד 10 שעות בטמפרטורות חדר של 19-22 מעלות צלזיוס, ועד 4 שעות בטמפרטורת חדר של 22-25 מעלות צלזיוס.
  • במקרר מחזיק החלב עד 8 ימים (בעומק).
  • בפריזר מחזיק החלב עד 3 חדשים.
  • חלב מהמקרר יכול לעמוד בחוץ כ- 4 שעות.
  • חלב קפוא שהופשר - יש להשתמש תוך 24 שעות. כדאי להפשיר במקרר.
  • אין להקפיא שנית.
  • לפני שמכינים בנק חלב במקפיא, כדאי לנסות ולתת לתינוק חלב שהוקפא והופשר, ולראות כיצד מגיב – יש תינוקות שחשים בטעם שונה, ומסרבים לקחת חלב שהוקפא.
  • במידה ומשתמשים בשקיות ייעודיות, רצוי לאחסן אותן במקפיא ב"שכיבה" – תופס פחות מקום וקל יותר להפשירן.
  • כדאי להקפיא  במנות קטנות כך שתהליך החימום של יהיה מהיר יותר.


חימום החלב

  • יש לחמם החלב במים, בטמפרטורה של 60 מעלות.
  • במקרה הצורך, אפשר לחמם תחת זרם מים חמים.
  • אסור לחמם חלב פעמיים.
  • יש לערבל את החלב בעדינות כדי לאחד את השומן שנפרד.


דגשים נוספים

  • כמות החלב המומלצת לארוחה היא בין 80-120 מ"ל.
  • חלב טרי שאכלו ממנו, אפשר להעביר לבקבוק חדש, ולשמור לארוחה הבאה מחוץ למקרר. אפשר לשמור במקרר 24 שעות.
  • אפשר לחבר כמויות משאיבות שונות לאחר השוואת טמפ'. יש להתייחס לתאריך לפי החלב הישן ביותר.
  • אין לנער חלב שאוב, אפשר לערבל בעדינות בתנועה סיבובית.
  • מומלץ לאחסן חלב בכמות שמתאימה לארוחה, כדי למנוע בזבוז. אפשר להכין גם מנות "השלמה" למקרה הצורך.
  • כדאי להכיר את טעמו של החלב - טרי, מהמקרר ומופשר. כך אפשר לדעת אם התקלקל.
    עדיף להשתמש בחלב שעבר כמה שפחות תהליכים; אפשר לתת לתינוק את החלב ששאבת אתמול אחרי אחסון במקרר. כדאי לשמור כמה מנות "חירום" בהקפאה.

תפריט ניווט תחתון