תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

פרקינסון והפרעות תנועה

מערכת העצבים האוטונומית (Autonomic nervous system, ראשי תיבות מקובלים: ANS), אחראית על עצבוב והפעלה של תפקודים בסיסיים החיוניים לקיומנו כמו נשימה, פעילות הלב ופעילות מערכת העיכול. גם פעולות כמו ויסות חום והזעה, הפרשת רוק, דמעות ותפקוד מיני קשורות למערכת זו. כשמה כן היא, מערכת "אוטונומית" – כלומר, בלתי תלויה בבקרה רצונית או בפקודה רצונית המגיעה מן המוח. 

המערכת האוטונומית בנויה משלוש תת-מערכות הפועלות במקביל, בסנכרון זו עם זו, תוך שהן מבצעות פעולות הפוכות: מערכת העצבים הסימפטטית (Sympathetic) פעילה כשהגוף נדרש להגיב לשינוי פתאומי (ברגעים שלפני נפילה, למשל, או בעת בריחה מסכנה). לכן, היא מעוררת את הגוף לפעולה – מסייעת לשרירים לנוע, מעלה את קצב הלב, מגבירה את מהירות הנשימה, מעכבת פעולות עיכול, מעודדת הפרשת אדרנלין ועוד; מערכת העצבים הפרה-סימפטטית(Parasympathetic)  מפקחת על פעולות האיברים הפנימיים במצב של מנוחה/שגרה ודואגת לקיומם השוטף של תפקודים יומיומיים – נשימה, הפרשה, התחדשות תאים, הפרשת הורמוני גדילה, ועוד; לצד שתי המערכות האלה, פועלת מערכת העצבים האנטרית(Enteric)  האחראית על פעילות של מערכת העיכול. כיוון שהיא כוללת כ-500 מיליון תאי עצב היא מכונה גם "המוח השני".

הפרעות במערכת העצבים האוטונומית (דיסאוטונומיה) עשויות להתבטא בסימפטומים שונים ומגוונים, המשפיעים מאוד על איכות החיים ועל היכולת לנהל שגרת פעילות בריאה, ובהם: סחרחורות ותחושת טשטוש בעמידה או בזמן ביצוע שינויי תנוחה, תחושת סחרחורת וירידה בלחץ הדם לאחר ארוחה (Postprandial hypotension), הפרעות בהזעה (הזעת יתר או ירידה בהזעה), הפרעה בתפקודי המעי (עצירות), הפרעות בהטלת שתן (הטלת שתן מרובה בלילה, דחיפות במתן שתן, אצירת שתן וכדומה), אין אונות והפרעות אחרות בתפקוד מיני.

נדגיש, שלכל אלה יכולה להיות סיבה רפואית אחרת ולא תמיד מערכת העצבים האוטונומית היא שאחראית על התסמינים המתוארים. הפרעות במערכת העצבים האוטונומית עשויות להופיע כמחלה ראשונית של מערכת העצבים האוטונומית, כלומר, כמחלה בפני עצמה, או להיות  משניות למחלה אחרת, כמו מחלות נוירודגנרטיביות דוגמת פרקינסון, או מחלות סיסטמיות (דלקתיות, אוטוטאימוניות, ממאירות, סוכרת, ועוד).

מטרת המרפאה הנוירואוטונומית היא לאבחן הפרעות נוירואוטונומיות ולהתאים להן טיפול. האבחון כולל תשאול מעמיק ובדיקה נוירולוגית, כולל מגוון בדיקות בהתאם לתלונותיו/תלונותיה  של הפונה, ובהן: ביצוע בדיקת "טילט", בדיקות דם ולעתים בחינה של נוזל השדרה לפאנל דיסאוטונומי (בדיקה זו, גובשה בשיתוף פעולה בין המעבדה האימיונולגית בביה"ח איכילוב ובין ביה"ח Mayo  Clinic  בארה"ב, על סמך מדע עכשווי על הפרעות אוטואימוניות). נציין, שלא כל ההפרעות במערכת האוטונומית ניתנות לטיפול, אך ישנם כלים מגוונים להתמודדות עם התסמינים שניתן ללמוד וליישם בחיי היומיום.

במקרים בהם התלונות כוללות תשישות כללית, סחרחורות בעמידה, דפיקות לב בעמידה, התעלפויות או תחושה הדומה להתעלפות בזמן ביצוע שינויי תנוחה, לבירור האוטונומי יתווסף בירור לבבי (קרדיאלי). תופעות אלה עשויות לנבוע מבעיה בוויסות לחץ הדם על רקע חוסר סנכרון בין המערכת הסימפטטית והפרה-סימפטטית, אך עלולה להיות מעורבות לבבית שיש לבחון לעומק (שלילת הפרעות קצב, ועוד). במקרים אלה יבוצע מבחן "טילט" (Tilt Test).

בדיקת "טילט" – Tilt Test:

הבדיקה מבוצעת במרפאה ומסייעת לנטר ולזהות שינויים בלחץ הדם ובפעילות הלב בזוויות שונות של הגוף, בתהליך הדרגתי ומבוקר של מעבר משכיבה לעמידה. משך הבדיקה: כשעה.

הבדיקה מסייעת באבחון מצבים כמו היפוטנסיה אורטוסטטית (Orthostatic Hypotension), טכיקרדיה בעמידה (Postural Tachycardia Syndrome), חוסר סבילות אורטוסטטית (Orthostatic Intolerance).

תוצאות מבחן טילט במקרים רבים עוזרות להתאים טיפול תרופתי ו/או לא-תרופתי.

 לזימון תור לבדיקת TILT לחצו כאן

המרפאה הנוירואוטונומית באיכילוב מציעה מנעד רחב של טיפולים כוללניים להתמודדות עם דיסאוטונומיה:

  1. טיפול תרופתי מותאם, בהתאם לתהליך האבחון.
  2. במקרים ספציפיים של הזעת יתר - הזרקת בוטוליניום מקומית
  3. במקרי עצירות - טיפול כוללני של צוות רב-מקצועי הכולל ייעוץ פיזיותרפי להתאמת פעילות גופנית המעודדת פעילות מעיים, ליווי של תזונאית עם ההתמקצעות מיוחדת בהפרעות תנועה להתאמת מרכיבי המזון, בהתחשב במכלול המחלות ומצבו הבריאותי של המטופל, וליווי של קלינאית תקשורת להתאמת מרקם המזון ולטיפול בהפרעות בליעה.
  4. במקרים של הפרעה בתפקוד המיני – לייעוץ הנוירולוגי ניתן להוסיף ייעוץ של סקסולוגית, לשיפור איכות החיים של המטופל/ת ובן/בת זוגו ע"י עבודה על תפקוד המיני בהיבטיו השונים.


הקליקו לדף מידע מפורט בנושא טיפול לא תרופתי בהיפוטנסיה אורטוסטטית – ירידת לחץ דם בזמן שינוי בתנוחה.

לקראת ביקורך במרפאה הנוירואוטונומית, יש להצטייד בטופס התחייבות כספית מקופת החולים לבדיקת רופא (טופס 17) או לשלם בהתאם לתעריף משרד הבריאות.

לקראת ביצוע מבחן טילט יש לעיין בעלון המצורף ולהצטייד בטופס 17 למבחן טילט.

משך הבדיקה עד שעה.

פרטי היחידה

זימון תורים: 03-6974000
היחידה להפרעות תנועה: 03-6974909
בניין ראשונים
קומה 4
שעות קבלת קהל: ימי א'-ה' בי השעות 08:30-12:30

תפריט ניווט תחתון