תוכן עניינים

דליפת שתן וצניחת שלפוחית השתן בנשים כל הפתרונות למבוכה:

לרגל יום האישה הבינלאומי פרופ' דוד גורדון מנהל היחידה לאורגינקולוגיה בבית החולים ליס ליולדות ונשים מקדיש את הכתבה הבאה לתופעה שכיחה בקרב נשים:
דחיפות תכיפות ואי שליטה במתן שתן. אחת מארבע נשים תסבול מאיבוד שתן בלתי רצוני במהלך חייה. התופעה קיימת בכל קבוצות הגיל.


מהן הסיבות השכיחות ואיך מטפלים בהן


59098212_l.jpg


הסיבה השכיחה ביותר לאיבוד שתן בנשים היא דליפת שתן במאמץ (שיעול, ריקוד, ריצה, הליכה או כל מאמץ אחר המביא לעליה בלחץ התוך-בטני). הטיפול בדליפת שתן במאמץ: תרגול שרירי רצפת האגן בהנחיית פיזיוטרפיסטית ובהמשך באופן עצמאי, או ניתוח זעיר פולשני הקרוי (TVT). הניתוח יעיל מאוד ומשפר איכות חיים לשנים רבות. זהו ניתוח המתבצע בהרדמה אזורית או כללית קצרה, ההחלמה ממנו מהירה מאוד והאישה משתחררת לביתה מספר שעות לאחר הניתוח. מדובר בניתוח בו מניחים מתחת לצינורית השתן סרט דק מחומר סינטטי. הסרט תומך בצינורית ובכך מונע דליפת שתן בזמן מאמץ. הניתוח אורך כ-15 דקות והאישה יכולה לחזור במהרה לשגרת חייה. סיבה שכיחה נוספת הינה השלפוחית הרגיזה. מה הכוונה? האישה מתלוננת על דחיפות ואיבוד שתן מדחף . ברוב המקרים הסיבה לשלפוחית רגיזה אינה ידועה ובמיעוט המקרים כ -10% מהבעיה היא נוירולוגית. מכאן שהטיפול לרוב סימפטומטי. בניגוד לדליפת שתן במאמץ או לצניחת שלפוחית השתן, בשלפוחית רגיזה אין טיפול ניתוחי יעיל . הטיפול הינו בעיקר תרופתי . התרופות הקיימות יעילות אך השימוש בהן מלווה בתופעות לוואי כגון יובש בפה ונטייה לעצירות המביאים במקרים רבים להפסקת הטיפול. לאחרונה התחיל בארץ טיפול בתרופה חדשה, יתרונה הגדול הוא העדר תופעות לוואי. אורוגינקולוגיה עוסקת גם בבעיות של צניחת הרחם ושלפוחית השתן, הפתרונות במקרים אלו אינם חייבים להיות ניתוחיים. בחלק מהמקרים תרגול שרירי רצפת האגן תחילה בהנחיית פיזיוטרפיסטית אורוגינקולוגית ובהמשך באופן עצמאי יעיל במקרים רבים של צניחות קלות ובינוניות.


מטבע הדברים קיים מחסום בושה המונע פניית נשים לקבלת טיפול. לאורך השנים התפתחו מיתוסיםשונים סביב הנושא. נציין את הנכונים שבהם ונפריך את אלו שלא :

• ניתוחים לתיקון צניחת שלפוחית השתן יעילים בטיפול בדחיפות ותכיפות במתן שתן. לא נכון, הטיפול בסימפטומים אלו הינו תרופתי או התנהגותי.

• הגדלת הרחם בגלל שרירנים גורמת לדליפת שתן במאמץ. לא נכון. אין צורך לבצע כריתת רחם בעת ניתוח לתיקון דליפת שתן.

• יש צורך להשתמש ברשת בכל ניתוח אורוגינקולוגי. לא נכון, השימוש ברשת שכרוך בתופעות לוואי יהיה רק במיעוט המקרים.


העובדות הנכונות
• נטילת חמוציות מונעת דלקות חוזרות בדרכי השתן
• טיפול הורמונלי מקומי מונע דלקות חוזרות בדרכי השתן
• אקופונקטורה יעלה בחלק מהמקרים של דחיפות ותכיפות במתן שתן


הטיפ החשוב ביותר שאני יכול לתת לכן נשים יקרות: אין לקבל דליפת שתן תכיפות כגזרת גורל - זה אינו מצב טבעי. קיימים פתרונות רבים. במרבית המקרים ניתן להשיג פתרון מלא או הטבה משמעותית באיכות החיים. 

תפריט ניווט תחתון