תוכן עניינים

כל אישה חווה במהלך חייה כאבים בבטן תחתונה, לרוב מדובר בכאב לא קבוע ולא חמור. כאשר הכאב חוזר על עצמו בתדירות גבוהה או חמור דיו להשפיע על איכות החיים של האישה מדובר בכאב המצריך בירור וטיפול. ד"ר גיא רופא, רופא בכיר במחלקת נשים ואחראי המרפאה לכאב אגני במרכז בריאות האישה ב"ליס" מסביר מהו כאב אגן כרוני, מה דרכי ההתמודדות ומה דרכי הטיפול "נשים יודעות לשאת כאב ולחיות איתו, אבל בעצם, לא צריך" אומרת ל', בת 45, שסבלה מכאבים  בגב התחתון שהלכו והחריפו בעוצמתם במשך כשנה.  "בשלב מסוים כבר לא יכולתי לשבת. כל ניסיון לשבת ולקום לווה בכאבי תופת, מה שפגע משמעותית באיכות החיים שלי. בשלב מסוים, שמתי לב שהכאבים הופכים בלתי נסבלים בתקופה שבין הביוץ למחזור החודשי, מה שגרם לי לחשוב שאולי הכאב לא קשור בהכרח לגב אלא למערכת הנשית. זה השלב שבו הגעתי למרפאה לטיפול בכאב אגני".


כאב אגני כרוני מוגדר ככאב שמופיע אצל נשים בבטן התחתונה ובאגן, נמשך לפחות 6 חודשים (או יותר) ויכול להופיע כסימפטום של מחלה אחרת, או כמחלה בפני עצמה. הסימפטומים האופייניים לו כוללים כאב חמור וקבוע באזור האגן, כמו גם כאב התקפי, כאב עמום, כאבים חדים או בעלי אופי של התכווצויות, לחץ או כבדות  עמוק באגן, כאב בעת קיום יחסי מין, כאב בעת מתן שתן או יציאה, כאב לאחר ישיבה ממושכת וכאב המחמיר לאחר עמידה ממושכת ומוקל בשכיבה.


הגורמים והאבחון

הגורמים רבים ומגוונים וכוללים כאב שמקורו במערכת הנשית, במערכת העיכול, בדרכי השתן והשלפוחית ובשרירים וברצועות המרכיבות את רצפת האגן ודופן הבטן. מצב זה עשוי להיות מלווה בסימני דיכאון, כגון ירידה במשקל, התעוררות מוקדמת וחוסר תאבון ופוגע במיניות ובזוגיות.


כדי להבין היכן מקור הכאב, ייערך על פי רוב תהליך אבחוני על דרך השלילה, שבו ייבדקו מאפייני הכאב וההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית. הבירור הראשוני כולל בדיקה אגנית/נרתיקית יחד עם בדיקת אולטרה סאונד ממוקדת. הבדיקה שונה מהבדיקה השגרתית ולכן מומלץ לפנות למרכזים המתמחים בתחום זה. בנוסף, בבירור הראשוני נשלול מקור זיהומי על ידי בדיקה למחלות מין וספירת דם. בדיקות הדמיה נוספות, כגון צילום בטן, בדיקת CT או בדיקת MRI ואף קולונוסקופיה, יבוצעו אך ורק לפי הצורך ולא בבירור הראשוני. לבסוף, במקרים שבהם הבדיקות הקליניות ובדיקות ההדמיה לא מוצאות מקור לכאב - ניתן לבצע לפרוסקופיה אבחנתית וטיפולית.


תהליך האבחון ואיתור הסיבה לכאב עלול להימשך זמן רב - ולעיתים לא תמצא סיבה ודאית וברורה לכאב. למרות זאת, יש לזכור כי עם סבלנות ותקשורת טובה עם הרופא המטפל - ניתן להגיע לתכנית טיפול, אשר תשפר את איכות החיים ותאפשר חיים ללא כאב, או כאב מינימלי, ברוב המקרים. אנדומטריוזיס - מצב שבו רקמת חלל הרחם גדלה אל מחוץ לרחם, הוא אחד המצבים השכיחים אשר עשויים לגרום כאב אגן כרוני. הדבר עלול להוביל להיווצרות של ציסטות בשחלות, הידבקויות ועירוב עצבים באגן וכפועל יוצא, לגרום לכאב אגני כרוני. מתיחות יתר של שרירי רצפת האגן גם היא עלולה להוביל לכאב אגן כרוני המוחמר בישיבה או בעת קיום יחסים. שרירנים (מיומות; גידול שפיר על שריר הרחם) עלולים לגרום לתחושת כבדות ומלאות באגן - ויחד עימה לכאב.


גם מערכת העיכול ומערכת השתן יכולות להוביל לכאב אגן כרוני. תסמונת המעי הרגיז, הגורמת לתחושת נפיחות יחד לעצירות או לשלשולים התקפיים או interstitial cystitis  שהיא דלקת לא זיהומית וכרונית של שלפוחית השתן. גם גודש ורידי אגני גורמים לתחושת כבדות ומלאות באגן, המלווה לעיתים בכאב אגני כרוני וכאב בעת קיום יחסים או בעירור מיני. לבסוף אך חשוב באותה מידה: מצבים פסיכולוגיים כגון דיכאון, לחץ או היסטוריה של התעללות מינית או גופנית - עלולים להחמיר או להעלות את הסיכון לכאב אגני כרוני. כמו גם עצם העובדה של חיים עם כאב כרוני, העלולה להוביל למצבים פסיכולוגיים כגון דיכאון או לחץ - וליצור מעגל פיזי-פסיכולוגי, המביא להחמרת הכאב.

 

מהן אפשרויות הטיפול בכאב אגני כרוני?

אפשרויות הטיפול נחלקות לטיפול תרופתי, טיפול משלים וטיפול ניתוחי. הטיפול לרוב משולב ומותאם באופן אישי לכל מטופלת.  


אפשרויות הטיפול תרופתי

האפשרות הראשונה: תרופות מקלות כאב אפשרות נוספת היא טיפול הורמונלי, הניתן במצבים שבהם הכאב קשור למחזור החודשי ולשינויים ההורמונליים הקשורים אליו, כמו באנדומטריוזיס. לבסוף: אם גורמי הכאב, או הגורמים להחמרתו, הם פסיכולוגיים, נעשה שימוש בתרופות הפועלות על מטבוליזם הסרוטונין כגון אמיטריפטילין, נורטריפטילין וכדומה, המקלים על עיבוד הכאב ברמת עמוד השדרה והמח ובכך מקלות על תחושת הכאב ועל ההתמודדות עמו.


האם ישנם טיפולים משלימים לטיפול התרופתי בכאב אגני כרוני?

בוודאי. פיזיותרפיה ייעודית, טכניקות הרפיה, שימוש ב- TENS - מסייעות בהקלה על הכאב. לבסוף נהוג במקרים רבים לשלב ייעוץ וטיפול פסיכולוגי, בעיקר במקרים בהם קיים במקביל לכאב אגני כרוני גם דיכאון או התעללות מינית או גופנית בעבר - חשובים ביותר להשלמת הטיפול התרופתי.

אפשרויות הטיפול הניתוחי

האפשרות הניתוחית היא ניתוח לפרוסקופי להסרת מקור הכאב. למשל באנדומטריוזיס מסירים את הנגעים ונפריד הידבקויות ובמקרים של רחם שרירני או ציסטה נפעל להסרת הגורם הכואב.  

כאב אגן כרוני הינו תופעה שכיחה למדי אך מוזנחת, נשים לרוב שוהות במערכת הרפואה שנים רבות לפני מציאת פתרון לכאב. חשוב לזכור שהפתרון קיים והשליטה בכאב ניתנת להשגה אם מבוצעת הערכה נכונה ובדיקה נכונה ועל כן מומלץ לפנות רק למומחים בתחום ובמרפאות הייעודיות לכך.



תפריט ניווט תחתון