תוכן עניינים

הבלוג של הסקסולוג: ד''ר עידן מיליצ'ר; פסיכותרפיסט; מטפל זוגי ומשפחתי; אחראי מרפאה סקסולוגית אנאורגנית גברים; המרפאה לטיפול מיני; המרכז לבריאות האישה; בי"ח "ליס" ליולדות

בחודש פברואר חלים שני ימים הקשורים אלינו ואל מי שאנחנו. האחד הוא יום האהבה והשני הוא יום המשפחה. דבר והיפוכו? שני צדדים של דבר אחד? גם כשהמודלים המוכרים של זוגיות ומשפחה משתנים ומוגדרים מחדש, בארץ ובעולם, יש דבר אחד ברור: בישראל, הזוגיות והמשפחתיות שלנו הם חלק חשוב ובלתי נפרד ממי שאנחנו, ומהאופן שבו חשוב לנו להצטייר בעיני אחרים. בין זוגיות למשפחה – לבחור או לזרום?


אז מה שלום הזוגיות שלכם?

יום האהבה, החל ב- 14.2, הוא הזדמנות נפלאה לחשבון נפש קטן בענייני אהבה וזוגיות. נתחיל מכמה נתונים: בישראל  כ-97% מהזוגות בישראל הם זוגות נשואים, בעוד 3% בלבד מקיימים זוגיות משותפת, ללא נישואין, או בקיצור "זוגרים". לשם ההשוואה, באיטליה, מהווים ה"זוגרים" 4% מכלל הזוגות, והם כ-8% מהזוגות בארה"ב, 18% מהזוגות בהולנד ו-24% מכלל הזוגות בדנמרק. ממש כמו בחיים, אחרי יום האהבה מגיע ב- 19.2 יום המשפחה, וגם פה, יש לנו הזדמנות להציץ סטטיסטיקות ולערוך חשבון נפש במה שנוגע למשפחתיות בכלל ולמשפחתיות הישראלית. ובכן, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2013, חיות בישראל 1.91 מיליון משפחות, הכוללות בממוצע 3.7 נפשות. 6.3% מהן, הן משפחות חד הוריות עם ילדים עד גיל 17, אחוז זהה למשפחות החד הוריות באיטליה ובספרד. אך נמוך יותר בהשוואה לנורבגיה וקנדה, שם מהוות המשפחות החד הוריות 10% מכלל המשפחות, כמו גם בהשוואה לארה"ב, שם מגיע חלקן היחסי של משפחות חד הוריות עם ילדים עד גיל 17 בכלל המשפחות, לכ-14%.

 

זוגיות ומשפחה


אל תגעו לי במשפחתיות שלי.

המסקנה המתבקשת היא שבכל העולם המערבי, עוברות הזוגיות והמשפחתיות גם יחד תמורות ושינויים.
כאשר אנו מדברים על זוגיות, רובנו מדברים על בחור ובחורה וניצוצות בעיניים. בשלב הבא, כאשר אנו מדברים על משפחה, רובנו עדיין תופסים את המושג במובן הארכאי ה"ישן" המקובל: אימא, אבא ילדים, כלב ודג זהב בצנצנת בסלון.

אלא שלאט לאט, כמעט מבלי משים, מפנות הן הזוגיות והן המשפחה "הישנות" את מקומן לזוגיות ומשפחה אחרות, הבאות לידי ביטוי בכמה וכמה אופנים:

  • יש זוגות הגרים יחד, "הזוגרים", שכבר הוזכרו בסטטיסטיקות
  • יש זוגות המגדלים ילדים ביחד, אך כל אחד מהם גר בבית משלו. נו טוב, תגידו, זה כמו להיות גרושים, לא? מבחינת התפיסה אולי כן, אך החוזה הזוגי הוא אחר לחלוטין ממה שקורה בגירושין.
  • ויש גם זוגות חד מיניים, שזוכים למעמד חוקי בחברה, כאשר יותר ויותר מהם חיים ביחד ומגדלים ביחד ילדים.

מעורב משפחתי ישראלי: חם, מחבק וביחד

אלא שגם נוכח השינויים בתפיסת הזוגיות והמשפחה, המתחוללים ברחבי עולם המערבי, ובעיצומה של המהפכה הדיגיטלית, שהכניסה לחיינו את האינטרנט, האייפון, האייפד וה-Touch Screen , אצלנו - הישראלים, עדיין רווחת גישת ה- Don't Touch. ובתרגום לעברית מדוברת: אל תגעו! אל תגעו לנו באהבה, ואל תגעו לנו במשפחה, בחברה, באישה ובסקס.

מי כמונו, הישראלים, מקפידים על ארוחות ימי שישי בחיק המשפחה, על מפגשים ובילויים בחג בחיקה של זוגיות חמימה ומשפחה מחבקת, ועל טקסים משפחתיים בכל הזדמנות המאפשרת לאחד את המשפחה. באופי הים תיכוני שלנו, המתובל בפולניות - גם אם אנחנו ממוצא מרוקני, יש שילוב חם, תרתי משמע, המשקיע במשפחה. אותו אופי שגורם לנו למהר ולצפור לנהג המשתהה בנסיעה עם התחלף הרמזור לירוק, הוא גם אותו המזג שבזכותו, אנחנו - נשים וגברים - נוהגים ללטף, לחבק ולנשק את בן / בת הזוג היושבים לצדנו, ברכב.


ואיך חוגגים? הילכו זוגיות ומשפחה ביחד?

למרות ששני הימים חלים באותו החודש, אני ממליץ בחום לא לאחד את החגיגות. תנו לזוגיות את המקום הראוי לה, ותנו למשפחה מקום משלה. ואם כבר מדברים, לא צריך לחכות לתאריכים בלוח השנה כדי לחגוג – לא את האהבה והזוגיות ולא את המשפחתיות וההורות. תנו לעצמכם לחגוג כל השנה. המסיבה האמיתי היא מה שקורה בתוכנו – יום יום ושעה שעה, ולא בלוח השנה! שיהיה לכולנו יום אהבה זוגי ומפנק ויום משפחה מחבק ואוהב!

תפריט ניווט תחתון