תוכן עניינים

ב-31.12 בדיוק בחצות, יחתמו מיליארדי אוהבים בכל העולם את השנה שהייתה, בנשיקה צרפתית כהלכתה. למה מתנשקים? ד"ר עידן מיליצ'ר, פסיכותרפיסט, מטפל זוגי ומשפחתי, אחראי מרפאה סקסולוגית אנאורגנית גברים, המרפאה לטיפול מיני, המרכז לבריאות האישה, בי"ח "ליס" ליולדות, על נשיקות ועוד.


למה חותמים את השנה בנשיקה? לא לגמרי ברור

יש אומרים שמנהג הנשיקה בליל הסילבסטר הוא שריד של חגיגות פגניות אירופאיות קדומות, שנערכו בתקופה זו של השנה, ובמהלכן נהגו האנשים להתנשק מתחת לעץ הדבקון (Mistletoe) כסגולה לאושר והאהבה. גם כשחיברו את החג למסורת הנוצרית, נשאר הדבקון בסביבה, והפך לאחד הסמלים הכי מזוהים עם חג המולד וחגיגות סוף/תחילת השנה, ועם החובה להתנשק מתחת לעליו האדמדמים בחצות הלילה, כדי להבטיח את המשכיות האהבה.



אלף נשיקות או שבועיים של שכרון חושים

אם נחבר את משך כל הנשיקות שאנחנו נותנים או מקבלים במהלך חיינו, נמצא כי בממוצע, אנחנו מתנשקים בסך הכל שבועיים ימים. על פניו, למה לעשות מזה כזה סיפור. 
אבל האמת היא, שיש בנשיקה משהו מאוד משמעותי למין האנושי, למרות שאף אחד לא באמת יודע למה אנחנו מתנשקים.

שתי סיבות טובות ליהנות מנשיקות

ברמה המדעית, אין לנו שום מושג באמת למה אנחנו מתנשקים. וגם אם יש כמה וכמה תיאוריות המנסות לענות על השאלה, הרי שבסופו של יום, כולן אך ורק תיאוריות שאין להן הוכחה על מקור הנשיקה ומטרותיה.

על פי תיאוריה אחת, המקור הבסיסי ביותר לנשיקה הוא כנראה בתקופה שבה אימהות פרה-היסטוריות לעסו את המזון עבור התינוקות שלהן, ודחפו את העיסה הלעוסה לתוך פיהם, בעזרת הלשון.

על פי תיאוריה אחרת, מקור הנשיקה הוא ביניקה מהשד, והסיבה שכולנו כל כך כמהים לנשיקות היא אותה הנאה שהפקנו ממנה בינקותנו. לפי תיאוריה זו, אותו חיבור בין הלשון והשפתיים של התינוק לבין השד החם והמנחם של אימא, יחד עם קשר העין והמגע הרך והקרוב - יצר אצלנו תחושה נעימה במיוחד, שהולכת איתנו באופן רגשי עד בגרותנו, בעוד אנחנו מנסים שוב ושוב לשחזר את הקסם של אותם רגעים.


המשימה האמיתית של הנשיקה הצרפתית

מלעיסת המזון ויניקת השד ועד לנשיקה הצרפתית - הדרך קצרה, אבל בדיוק בנקודה הזאת נכנסות גם הגנטיקה והכימיה לפעולה, כדי לעזור לנו לבחור את בן/בת הזוג הפוטנציאליים הטובים ביותר עבורנו, באמצעות הנשיקה.

למעשה, במהלך ההתנשקות אנחנו מפעילים חמישה עצבים שונים בפנים, באזור הפה, השפתיים, הלחיים, הלשון והאף. דרך הנשיקה אנחנו מקבלים מידע כימי על הגנטיקה של בן/בת הזוג ואנחנו לומדים להכיר אותו, הרבה מעבר למילים. אנחנו מחליפים נוזלים, אנחנו נוגעים, אנחנו חשים, אנחנו מריחים, אנחנו מרגישים את הטעם, ואנחנו יכולים לדמיין איך ייראה וירגיש מעשה האהבה המשותף והחיבור הפיזיולוגי בינינו.


אה, באמת, מה בין נשיקה ופיזיולוגיה?

ובכן, הנשיקה משפיעה על מערכת החיסון בכמה אופנים:

  • ראשית, בזמן הנשיקה מופרש אדרנלין המעלה את הדופק ואת לחץ הדם. ממש באותו הזמן מפריש המוח אנדורפין, דופמין ונוראפינפרין, הגורמים לרוגע, הנאה ושיכוך כאב. 
  • הורמון נוסף המופרש בעת הנשיקה הוא האוקסיטוצין, המביא לתחושת קרבה ועוררות מינית
  • שנית, דקה של נשיקה שורפת עד 6 קלוריות, לעומת ריצה, שבה שורפים פי 2 קלוריות בדקה (אבל נהנים הרבה פחות)
  • ולבסוף, כאשר אנו מתנשקים - אנחנו מותחים לא פחות מ- 34 שרירים בפנים, וכך אנחנו שומרים על פנים חלקים ומתוחים.

הנשיקה היא דבק האהבה

אפשר להמשיך ולחפש סיבות, מחקרים או התחכמויות כדי להסביר מדוע המין האנושי זקוק כל כך לנשיקות.... אבל האמת היא שהנשיקה היא דבק האהבה. זוהי החוויה הפיזיולוגית הזוגית הכי בסיסית, והיא חשובה הרבה יותר מהמגע המיני עצמו.

  • הנשיקה היא היוצרת ומחזקת את הקשר הזוגי.
  • היא מעוררת ובונה את התשוקה.
  • והיא יוצרת את הרומנטיקה ומתחזקת את המתח המיני.

תפריט ניווט תחתון