תוכן עניינים

נמצא קשר משולב בין פעילות גופנית, כושר גופני והתפתחותו של יתר לחץ דם

 

כושר גופני ופעילות גופנית קשורים כל אחד בפני עצמו למניעת התפתחותו של יתר לחץ דם. למרות הקשר שנמצא, חשוב להדגיש את ההבדל בין כושר גופני לפעילות גופנית; פעילות גופנית הינה התנהגות, כושר גופני, לעומת זאת, הינו מדד גופני שמשקף שילוב של פעילות גופנית, בסיס גנטי, ומצב בריאותי של מערכות שונות בגוף. הקשר בין פעילות גופנית לבין ההתפתחות של יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם אחרות אינו בעל חשיבות מכרעת, כמו הקשר בין מצב הכושר הגופני עם מחלות לב רבות. הסיבה לכך, ככל הנראה, נעוצה במחקרים רבים המסתמכים על הדיווח העצמי והסובייקטיבי של המשתתפים לגבי רמת הפעילות הגופנית בה הם עוסקים. לעומת זאת, כושר גופני נמדד באופן אובייקטיבי על ידי בדיקות ומבחנים. בנוסף, קיימים  סוגים של פעילות גופנית המתבצעים ברמה גבוהה, אך אינם משפרים את מצב הכושר הגופני וכך אינם מועילים במניעת ההתפתחות של יתר לחץ דם.


המחקר הנוכחי, עקב לאורך זמן (יותר מ-20 שנה) אחרי בוגרים צעירים כדי לבחון את התפתחות הסיכון של מחלות כלי דם. המחקר בדק בצורה משולבת ובנפרד את רמת הפעילות הגופנית ואת מצב הכושר הגופני. במחקר השתתפו למעלה מ- 4,600 אנשים שהיו בגילאי 18 עד 30 (בתחילת המחקר) וללא יתר לחץ דם. במשך 20 שנה הם עברו בדיקות שנתיות לקביעת רמת הכושר הגופני של כל אחד ורמת הפעילות הגופנית נקבעה על פי דיווח עצמי. במהלך שני העשורים, קרוב ל-14 אחוז מהם פיתחו יתר לחץ דם. החוקרים מצאו, כי גם מצב הכושר הגופני וגם רמת הפעילות הגופנית קשורים קשר הדוק להתפתחותו של יתר לחץ דם, כלומר מי שהיה כל חייו בכושר גופני ירוד ולא עסק כמעט בכלל בפעילות גופנית, נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח יתר לחץ דם.

מסקנות החוקרים מראות כי ב-34 אחוז מהמקרים, הקפדה על ביצוע של יותר פעילות גופנית כדי לשפר את רמת הכושר, הייתה יכולה למנוע התפתחות של יתר לחץ דם. לפיכך קיים קשר הדוק בין רמת הכושר הגופני לבין התפתחות של יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם אחרות.

 

לדברי ד"ר אורית קלוק בן-בסט, מנהלת תחום לחץ הדם ב – beWell, פעילות גופנית מביאה להפרשת הורמונים רבים, כדוגמת אדרנלין, המשפיעים על המערכת הסימפטטית, ובעלי השפעה חיובית על הלב ולחץ הדם. מחקרים רבים הוכיחו בעבר כי לפעילות גופנית יתרון הן במניעת הופעת המחלה, והן במניעת סיבוכי המחלה באנשים הסובלים מיתר לחץ דם.
"המחקר הנוכחי ממחיש כי גם בהעדר כושר גופני טוב, לפעילות הגופנית חשיבות בריאותית עצומה. חשוב להדגיש כי לפעילות גופנית יתרונות במניעת מחלות נוספות, כדוגמת מחלות לב וכלי דם, סכרת ואף סוגי סרטן שונים".

 

תרגום מקוצר, מקור:

Joint association of physical activity and aerobic fitness on the development of incident hypertension: coronary artery risk development in young adults; Hypertension 2010, 56: 49-55.

 

תפריט ניווט תחתון