תוכן עניינים

ספורט ובריאות הולכים יחד וההמלצה היום היא לעשות 150 דק' של ספורט בשבוע, אבל ברור לכולם ש 150 דק' של יוגה, אינן שוות ערך ל-150 דק' של ריצה. אז איך נדע? ד"ר אסף ריי, פנימאי ורופא ספורט במרכז לרפואה מונעת בבית חולים איכילוב, מסביר:

זמן אינו מדד נכון לבדוק האם ספורט עושה את העבודה מבחינת בריאות, והאם אנחנו עושים את כמות הספורט הנכונה לנו. המדד הנכון למדוד את כמות הספורט שאנחנו עושים הויא METS. מה זה METS ?METS היא יחידה שמודדת את המחיר האנרגטי (קלורי) ואת צריכת החמצן של כל פעילות גופנית שאנחנו עושים. 
למשל, בישיבה בזמן מנוחה אנחנו עושים MET אחד, ולכל סוג של ספורט יש את כמות ה-MET שלו . למשל, נסיעה נינוחה באופניים לעבודה והביתה, שווה 4 METS. לעומת זאת, רכיבה אתגרית בשטח ובעליה, שווה כבר 14 METS.

אז איך עושים את החישוב?

מכפילים את מדד ה-METS של הפעילות הספורטיבית שעושים, במס' הדקות ברצף שעושים אותה, ובמספר הפעמים בשבוע, ויש לנו את מדד ה-METS השבועי שלנו. 
למשל: 
רכיבה עירונית על אופניים = 4 Mets 
אורכת כ-30 ד' ומתבצעת 3 פעמים בשבוע:
4*0.5*3 = 6 Mets/שעה בשבוע

ההמלצה היום היא לעשות לא פחות מ-8-16 METS/שעה בשבוע, כדי להרוויח יתרונות בריאותיים מהספורט שאנחנו עושים. מצד שני, אסור לשכוח גם את הצד השני ויש גם דבר כזה יותר מדי ספורט.
בעצם עקומת ה-METS היא בצורת U – פחות מדי לא טוב לבריאות וגם יותר מדי לא טוב. ההמלצה היום היא לא לעשות יותר מ-60 METS/שעה לשבוע. פרמטרים כמו גיל, מין, גובה ומשקל משפיעים על ה-METS ולכן חשוב לחשב באופן אינדיבידואלי את ה-Mets של כל אחד ולא להסתמך רק על הטבלאות שנותנות לנו רק אומדן כללי.

מה בודקים בסקר הספורט?

הבדיקות במסגרת המרכז לרפואה מונעת של המרכז הרפואי ת"א, מוודאות שאין בעיה רפואית חבויה שלא ידענו עליה ויכולה להוות בעיה ברגע שמתחילים לאתגר את הגוף בפעילות גופנית. הרעיון הוא למנוע סיפורים כמו שאנחנו שומעים לפעמים, על אנשים שרצו מרתון, או שיחקו כדורגל עם חברים ופתאום התמוטטו ומתו. ישנן בעיות פנימיות וקרדיולוגיות שונות, שכל עוד אנחנו במצב תפקוד רגיל לא באות לידי ביטוי, אבל ברגע שנגביר פעילות הן יכולות להיות קטלניות, וכדאי לדעת על קיומן לפני שמתחילים.
דבר נוסף, הוא לבדוק את המצב האישי של כל אחד בבדיקות כמו הרכב גוף, BMI, יחס מים בגוף וכו', ולהתאים לו תוכנית אימונים יעילה ובריאה, כולל תוכנית תזונתית מתאימה. פעילות גופנית לא מתבצעת לבד: היא באה עם אורח חיים בריא במובן הרחב שלו, וגם עם תזונה שתתאים לה, ואת זה אנחנו יכולים לבנות על סמך בדיקות רפואיות ולתת ייעוץ פרסונאלי מתאים. כמו כן, במקרים בהם אנשים נמצאים במצבים רפואיים ידועים כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכו' וצריכים התייעצות רפואית מקצועית לפני שהם מתחילים לעשות פעילות גופנית, למצבים הרפואיים שלהם יש השלכות על הפעילות שהם מסוגלים לעשות ועל דרך הניהול שלה. ספורט יעזור ברוב המקרים לאנשים האלו, וישפר את מצבם הבריאותי, אבל רק אם יעשו זאת באופן מפוקח, ועם ההמלצות הנכונות שיכולות להגיע רק ממומחים כמו רופאי ספורט. 

מה הנזקים שעלולים להיגרם מיותר מדי ספורט? 

ישנם שני תחומים שבהם יכול להיות נזק – מערכת השלד והשריר – בעיקר שחיקה ופציעות, ומערכת לב וכלי דם - תסמונת שנקראת "הלב האתלטי", שבה נגרמים ללב ולעורקים הכליליים נזקים כמו הסתיידות מוגברת והצטלקויות שיכולות להביא להפרעות קצב, ואפילו לדום לב. בגלל נזקים שכאלה, רצוי ומומלץ לכל מי שעוסק בספורט, או מתכנן לעסוק בספורט, לעבור בדיקות סקר לפני שהוא יוצא לדרך.

למה חשוב וכדאי לעבור את בדיקת הסקר ספורט? 

פעילות גופנית היא הדרך הטובה ביותר להישאר בריאים, וחשוב מאוד לעשות פעילות גופנית. חשוב לא פחות לעשות אותה באופן הנכון, ולהתייעץ עם מומחי בריאות שזהו מקצועם.
המרכז לרפואה מונעת באיכילוב עוסק בקידום אורח חיים בריא ורפואה מונעת. המרכז מציע שירותים שונים בתחום לאוכלוסייה הכללית והבריאה, נותן לכם את האופציה לעשות בדיקת סקר ספורט מקצועית ובלעדית, ולקבל המלצות על מה וכמה כדאי לעשות, ולבנות תוכנית אימונים ותפריט תזונתי מתאים. 

תפריט ניווט תחתון