תוכן עניינים

בשנה האחרונה פורסמו מספר מחקרים גדולים בעולם שבחנו את סגולותיו הרפואיות של תוסף המזון אומגה 3 המופק מדגי ים צפוני. המחקרים, שעקבו במשך זמן רב אחר קבוצות גדולות של אנשים, בריאים וחולים, שנטלו את התוסף וערכו השוואה בינם לבין אוכלוסיות שלא נטלו את התוסף, לא מצאו שיפור בריאותי מובהק בקרב הקבוצה הראשונה.


האם מדובר בהונאה של ציבור שלם שנוטל תוסף זה מדי יום ומוציא עליו עשרות שקלים בחודש? לא בהכרח.
המחקרים שבוצעו אמנם לא מצאו את השינויים המיוחלים, אך חשוב להבין ששמן דגים, שממנו מופק התכשיר, בהחלט מהווה מרכיב חשוב לאורח חיים בריא. עם זאת, כלל לא בטוח שצריך לרוץ ולקנות את המוצר, ואפשר להסתפק בשילוב של דגים בתפריט הקבוע שלנו. 

 

אומגה 3- על מה כל הרעש?

מהו אותו אומגה 3 שכולם מדברים עליו? מדובר קודם כל בשומן בלתי-רווי, ששייך לקבוצות מולקולות השומן הארוכות, הנקראות כך משום שבכל מולקולה יש מספר גבוה של אטומי פחמן – מעל 20 – שיוצרים מולקולה מוארכת בהשוואה למולקולות עם מספר פחמנים קטן יותר.
בקהילה הרפואית ידוע כבר זמן רב שמולקולות שומן בלתי-רווי ארוכות מסייעות לשמירה על בריאות כלי הדם, מצמצמות תהליכים דלקתיים בכלי הדם, ומפחיתות את מידת ההידבקויות של טסיות הדם.

 ידועה גם התופעה שהחומר נוטה להתרכז בממברנות של תאים – בעיקר תאי מוח – ושהימצאותו תורמת להעברה תקינה של פעילות נוירולוגית והעברת סיגנלים מוחיים.

ניתן היה לצפות שצריכה קבועה של אומגה 3 תעשה "נסים ונפלאות" לבריאותנו – אולם בפועל אין זה המצב. המחקרים על התוסף התמקדו בשלושה תחומים: לב, מוח, ותהליכים דלקתיים. בשלושתם, לא נמצאו ממצאים חד-משמעיים הממליצים על נטילת התוסף, כטיפול במחלה כרונית או כטיפול מונע עבור האוכלוסייה הבריאה.

מבחינת תזונתית, בהחלט מומלץ להכניס לתפריט הקבוע שלנו דגי-ים צפוני (סלמון, טונה, האליבוט), במינון של פעמיים-שלוש בשבוע. עבור מרבית האוכלוסייה, הכמות הזו אמורה לספק את כמות האומגה 3 הרצויה.



מי כן צריך ליטול תוספי מזון?

למי בכל זאת מומלץ ליטול כדורי אומגה 3 או שמן דגים? ניתן להצביע על חמש קבוצות באוכלוסיה:

  1. מי שנמנע מאכילת דגים, מסיבות מגוונות (טבעונות, מחיר, העדפת טעם).
  2. אנשים עם רמות גבוהות של שומנים בדם (טריגליצרידים), שהטיפול התרופתי והדיאטה המומלצת אינם מספיקים בכדי לאזן אותם. גם עבורם, צריכת האומגה 3 צריכה לבוא בנוסף לטיפול התרופתי ולשינוי אורח החיים, ובשום אופן לא כתחליף.
  3. אנשים שסובלים מדיכאון קליני (דיפרסיה) - כאן המחקרים לא מצאו עדיין קשר חד-משמעי בין צריכת אומגה 3 להקלה על הסימפטומים, אך מומלץ לנסות את התוסף ולהעריך את השפעתו, שעשויה להביא לשיפור בקרב חלק מהחולים – במקביל לנטילת הטיפול התרופתי הנדרש.
  4. אוכלוסיה מבוגרת עם בעיות זיכרון. גם כאן, המנגנון הביולוגי של האומגה 3 והשפעתו על המוח עדיין לא ברורה, אך הממצאים מצביעים על אפשרות של קשר בין צריכת התוסף לבין האטה בתהליכי הידרדרות קוגניטיביים במוח כתוצאה מגיל.
  5. אנשים הסובלים ממצבי דלקת כרוניים

בתחום הזה של סגולות האומגה 3, עדיין רב הנסתר על הגלוי. חלק מהמורכבות נובעת מכך שהחומר הזה מורכב בעיקר משתי חומצות שומן, הנקראות EPA ו-DHA, שכל אחת מהן משפיעה באופן שונה על מצבי תחלואה שונים. אין כיום בספרות הרפואית מידע מספק על התמהיל האופטימלי של רכיבים אלו שמניב את השיפור הבריאותי המצופה.

למען הסר ספק: התוסף בכל מקרה אינו נועד להחליף טיפול תרופתי, אלא להינתן במקביל אליו. גם המחקרים שבוצעו והצביעו על תועלת של החומר בהפחתת שומנים בדם, לא השוו את התוסף לתרופות, אלא רק בתוספת אליהן.

אם לא יעזור, לא יזיק?

הגישה הרווחת בציבור בנוגע לויטמינים ותוספי תזונה היא שגם אם לא יעזור – זה לא יזיק. כשמדובר באומגה 3, אמרה זו לא מדויקת מאחר ודגים עלולים להכיל רמות גבוהות של כספית, כתוצאה מהזרמת שפכים תעשייתיים לים ולאוקיאנוס. הבעיה הזו קיימת כמובן לא רק באכילת הדגים עצמם, אלא גם בצריכת שמן דגים, בין אם בנוזל או בקפסולות. על חלק מתוספי האומגה 3 מצוין שהמוצר נבדק  ונמצא בעל רמות כספית נמוכות – וזה בהחלט מהווה יתרון לצרכן. כמובן שיש לתת את הדעת גם למרכיב הכספי הכרוך בצריכה יומית של תכשירי אומגה 3. לבסוף, אין כיום מידע מספיק על השפעותיו של עודף אומגה 3 בגוף. גם זו נקודה שצריך לקחת בחשבון לפני שמתחילים ליטול את התוסף על בסיס קבוע.

בכל מקרה, מומלץ להימנע מתוספים על בסיס צמחי שנמכרים כתחליף לשמן דגים. כאן מדובר באי-דיוק במקרה הטוב, וכהטעיה במקרה הגרוע, מאחר ומולוקולות של חומצת שומן בלתי-רווי המורכבות מעל 20 פחמנים מצויות כמעט ורק בדגים

תפריט ניווט תחתון