תוכן עניינים

אולגה רז, לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה ומנהלת תחום תזונה ב- beWell

הסלק האדום המצוי בשווקים בארץ הוא ירק בעל ערכים תזונתיים גבוהים. הסלק מתאים לאכילה בכל צורה – קר או חם, מבושל או טרי, על שורשיו ועליו. 
הוא מכיל ויטמינים ומינראלים רבים, וגם פיטוכימיקליים חשובים, בראשם מככב בטאין (שמו הלטיני של הסלק Beta vulgaris ), שפעילותו בגוף קשורה לפעילות התקינה של המערכת הקרדיו-וסקולרית. מחקרים על בעלי חיים ועל בני אדם הראו גם השפעה חיובית של הבטאין במחלות כבד, כנראה על ידי מניעת היווצרות מאגרי שומן בו. בנוסף, מסייע הבטאין לשפר את החומציות בקיבה באנשים הסובלים מהיפו כלורידריה- מצב של ירידה בחומציות הקיבה, הנפוץ יותר אצל אנשים מבוגרים וגורם לבעיות במערכת העיכול, גדילת מיקרואורגניזמים, הופעת שלשולים, ירידה בספיגה של חלבונים, ויטמינים ומינראלים שונים.
מיץ הסלק נמצא מסייע באיזון לחץ הדם, כנראה עקב תכולתם הגבוהה של ניטריטים המהווים חומר מוצא לניטריט אוקסייד המרחיב את כלי הדם ומפחית את לחץ הדם.

ויטמינים ומינראלים?

ובכן, הסלק מכיל כמות משמעותית של חומצה פולית, יחד עם ויטמינים מקבוצה B, ברזל, זרחן, אשלגן ועוד. הוא עשיר במיוחד במינראל בורון, הנספג במערכת העיכול ומסייע בחיזוק העצם.  
אצל אנשים רבים, אכילת סלק או שתיית מיץ סלק משפרים את היציאות ומונעים עצירות.

ומתיקותו?

רבים מפחדים לאכול סלק בשל גוון טעמו המתקתק, ובכן, סלק מותר לאכילה גם על ידי חולי סוכרת בכמויות סבירות.


אופני הבישול

  • מבושל במים – חם או קר, כסלט, בדרך כלל עם חומץ ושמן זית.
  • מבושל כבורשט – מרק מסלק העשוי משורש סלק עם בצל מטוגן, גזר, קישואים וכדומה, קר או חם.
  • סלק טרי, מגורד כסלט, אפשר עם לפת או גזר, מעט חומץ ושמן.
  • כמיץ סחוט, עם צבע יפיפה ומפתה.
  • עלי הסלק נאכלים מבושלים או מאודים, טעמם ומרקמם דומה לתרד. 
  • שורש סלק מכיל כ-40 קלוריות ל-100 גרם ו-2 גרמים סיבים תזונתיים, העלים ממש דלים בקלוריות.


בתאבון!

תפריט ניווט תחתון