תוכן עניינים

ד''ר אולגה רז; לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה; המרכז הרפואי תל-אביב

בכל שנה, באותה תקופה, אנו חווים את המעבר שבין הקיץ החם לחורף הקר והרטוב. תקופת המעבר הזו מלווה בתסמינים שונים המחייבים תשומת לב, גם לחסרים תזונתיים ולשינויים סביבתיים

תקופת המעבר בין קיץ לחורף מתאפיינת אצל רבים בעייפות, ירדה באנרגיה ואף בדכדוך רגשי ומנטאלי, ללא קשר לגיל ולמצב הבריאותי. רבים מתלוננים על ירידה בזיכרון ובריכוז, קושי לבצע פעילות, חוסר חיוניות, בעיות שינה, שינוים במצב הרוח. לעתים קרובות קיימת ירידה בתגובה החיסונית ונטייה לפתח מחלות זיהומיות או החרפה של מחלות כרוניות.
מצב כזה עלול לרמז על מחלה שמתפתחת, כמו שיבושים בפעילות בלוטת התריס, מחלת לב או כליות, סוכרת, מחלות ויראלית (מונונוקליאוזיס) או אוטואימוניות, תסמונת עייפות כרונית, פיברומיאלגיה, תסמונת דום נשימה ועוד.
מומלץ תמיד לשלול את הסיבות הללו על ידי בדיקה אצל הרופא ובדיקות דם מתאימות.


אבל, ישנן סיבות יותר פרוזאיות ושכיחות שאינן קשורות למחלה אלא לתזונה, חסרים תזונתיים ושינוים סביבתיים;


התופעה: עייפות וחוסר שינה.
ההמלצה: מצאו זמן לכמה שעות שינה, גם אם הדבר נראה לפעמים בלתי ישים, מצאו אפשרות לימי מנוחה.


התופעה: שינוי פעילות המוח, ירידה ברמת הסרוטונין עקב התקצרות שעות היום וכתוצאה מכך – עייפות המתמשכת. נדמה כאילו הדבר הכי טוב הוא להיכנס מתחת לשמיכה, לא לעשות שום מאמץ ולנוח.
ההמלצה: כדי לשפר את המצב מומלץ להוסיף פחמימות מורכבות, כמו לחם, פסטה, אורז, גריסים, קטניות. בישולם הופך סביר בעונת הסתיו והחורף. מומלץ לחלק את האוכל לארוחות קטנות כל 3-4 שעות, כך תרגישו פחות עייפים.


התופעה: מחסור בברזל ובוויטמין B12, בשל הנטייה לאכול בקיץ פחות תבשילים המכילים בשר.
ההמלצה: לבצע את בדיקות דם הבאות: ספירת דם, פריטין, טרנספקין, ברזל ו-B12. במידה והמחסור קיים, יש ליטול תוספי התזונה בהתאם.


התופעה: חוסר שתייה, מצב שכיח ומזיק ביותר. בקיץ בשל החום, אנו שותים יותר, לעומת בעונות המעבר.
ההמלצה: גם אם לא חשים בצמא, יש לשתות כל יום 8-10 כוסות לנשים ו-10-12 כוסות לגברים. מה לשתות? מים, סודה, תה וקפה ללא סוכר אלא עם ממתיקים מלאכותיים, משקאות דיאטטיים. ברור שכדאי להימנע ממשקאות המכילים סוכר כדי לא לעלות במשקל.


התופעה: בקיץ, רבים עושים דיאטות קשות, דלות קלוריות ולא מאוזנות. דיאטות כאלה עלולות לגרום לחסרים בכל אבות המזון - חלבונים, פחמימות שומנים, וויטמינים ומינראלים. מחסור כזה מפחית את יכולת הגוף לתפקד. הגוף, על כל רקמותיו ואבריו, מתחיל להתפרק, מסת השריר, העצם וגם האברים הפנימיים יורדת, קשה לגוף לתפקד בחסר, ועייפות היא ביטוי לתהליך זה.
ההמלצה: לעבור לתזונה בריאה, גם במחיר של ירידה מתונה יותר במשקל - יותר טוב להיות בריא ושמנמן מאשר חולה ורזה. כדאי גם להוסיף כדור של מולטי וויטמינים מתאימים.


התופעה: השמנת יתר גורמת לרבים לעייפות, וזאת עקב עומס פיזי של משקל יתר על כל מערכות הגוף, וכן  עומס מטבולי על מערכות אלה.
ההמלצה: בלי לדחות, יש להתחיל בדיאטה לירידה במשקל, העשירה בפחמימות מורכבות המביאה לשיפור במצב הבריאותי.


התופעה: דכדוך בתקופת המעבר, לעיתים מלווה בדיכאון והעייפות הינה אחת מסימניו. מצב כזה מופיע בנשים יותר מאשר בגברים. אין בדיקות דם שמעידות על דיכאון, לכן חשוב לפנות לפסיכיאטר שיאבחן את התופעה.
ההמלצה: למרות הסטיגמה, אל תהססו לפנות לפסיכיאטר ולקבל טיפול תרופתי מתאים, שיכול לשנות את חיי המטופל/ת בצורה דרמאטית.


התופעה: ישנן תרופות שגורמות לעייפות, במיוחד בתחילת נטילתן - כמו אנטי היסטמינים (נגד אלרגיות וקצרת). תרופות להורדת לחץ דם, להרגעה, סטרואידים, משתנים, משככי כאבים, אנטיביוטיקה ועוד.
ההמלצה: ידעו את הרופא המטפל לגבי התופעות.   

 


תפריט ניווט תחתון