תוכן עניינים

אולגה רז; לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה; המרכז הרפואי תל-אביב
כשנתנה ברכת שבעת המינים, ניתן האות 'לפתוח שולחן' ולהניח עליו את כל טוב הארץ. אז מה היה לנו שם? מינרלים, סיבים תזונתיים, שמנים, נוגדי חמצון, רסרבטול, פוליפנולים ועוד ועוד

 

אם אתם עסוקים, בהכנת ביכורי קציר חיטים, מומלץ לכלול גם את שבעת המינים, בהם נתברכה הארץ. הנה כמה סיבות טובות; 

התאנה - בשרות מערכת העיכול

התאנה נחשבת לעשירה בסידן ובסיבים תזונתיים. לעיתים, התכולה הגבוהה של הסיבים מקנה לתאנה השפעה משלשלת, לכן היא מהווה מזון מומלץ לסובלים מעצירות. מאידך, היא עלולה לגרום לשלשולים לאנשים רגישים. התאנה היבשה, מהווה מקור טוב למגנזיום, לאשלגן, לסידן, לברזל ולסיבים. 100 גר' תאנים יבשות מכילים כ-250 קלוריות, כ-10 גר' סיבים תזונתיים, אשלגן, מגנזיום, נחושת, ברזל, ויטמינים מקבוצה B, כלבונואידים ופוליפנולים. 
100 גר' תאנים טריות מכילות כ-80 קלוריות, רובן מסוכר, כ-3 גר' סיבים וכמות קטנה מהמרכיבים האחרים. מנה מומלצת של תאנים 1-2 יחידות.

התמר - זהירות, כאב ראש

התמר מהווה מקור מצוין לאשלגן, ברזל, סידן וסיבים תזונתיים. פרי התמר מכיל ויטמינים ומינראלים, וביניהם את הטיראמין, חומר שעלול לגרום לכאבי ראש בקרב אנשים רגישים. עקב תכולת סוכר גבוהה, ודביקותו הגדולה, עלולה אכילתו לזרז תהליך עששת שינים, לכן, מומלץ לצחצח שינים לאחר אכילתו.
תמרים יבשים, 100 גר' (כ- 10 תמרים) מכילים כ- 250 קלוריות, כ-580 מג' אשלגן, וכ-8 גר' סיבים.
תמרים לחים, 100 גר' מכילים כ-100 קלוריות, כ-2 גר' סיבים, כ-350 מ"ג אשלגן וכמות קנה יותר של ויטמינים ומינראלים. מנה מומלצת של תמרים – 2-3 יחידות.

הזית - יודע מה עושים עם הכולסטרול

הזית עשיר בשומן חד בלתי רווי אומגה 9. השפעותיו הבריאותיות: הפחתת כולסטרול כללי והפחתת הכולסטרול ה'רע'. במקביל, הוא מסייע בשמירה או העלאה של הכולסטרול ה'טוב'. צריכתו קשורה לירידה בתחלואה ובתמותה ממחלות לב וכלי דם והוא מסייע בהגנה בפני סוגי סרטן. מומלץ לצרוך 2-3 כפות של שמן זית ביום, בסלט, לטיגון קל ובבישול. למרות האמונה הרווחת, אין נזק בטיגון קצר בשמן זית. 

הרימון - טוב גם לערמונית

הרימון הוא אחד הפירות העשירים בחומר מיוחד – פוליפנול. חומר זה משמש כנוגד חמצון, יעיל מאד היודע לנטרל רדיקלים חופשיים הפוגעים בתאי הגוף. במספר מחקרים נמצא כי שימוש במיץ רימונים תרם להורדת גורמי סיכון למחלות לב, ולהפחתת הכולסטרול ה'רע', ועל ידי כך מניעת הצטברותו בדפנות כלי הדם. ישנן עדויות לכך שמיץ רימונים עשוי להוריד לחץ דם, ומסייע במניעת סרטן הערמונית. ברפואה ההודית העתיקה משתמשים בזנים שונים של רימון לטיפול בשלשולים, כאבי גרון, דימום מהאף והחניכיים, ובטחורים. רוב הויטמינים והסיבים התזונתיים, נמצאים בתוך גרעיני הרימון.

החיטה - בסיס האם

החיטה היא בת למשפחת הדגניים, מהווה מרכיב מזון עיקרי במיוחד באזור הים התיכון. היא  עשירה בויטמינים מסוג B, המשתתפים בתהליך יצירת האנרגיה בגוף, תורמים לאיזון ביוכימי במוח, שיפור מצב נפשי, וכן לתפקוד תקין של מערכת העצבים. החיטה מכילה מינרלים שונים, כגון: סידן, אשלגן וברזל, נוגדי חמצון רבים וסיבים תזונתיים. אלו, מסייעים למערכת העיכול.

השעורה - האחות הראויה

השעורה, בת משפחתה של החיטה, שייכת אף היא למשפחה המפוארת, משפחת הדגנים. היא קנתה את יוקרתה בהיותה מרכיב חשוב בתעשיית ייצור הבירה. סיביה התזונתיים מסייעים בהפחתת כולסטרול ובהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי-דם. השעורה עשירה בנוגדי חמצון שונים, ויטמינים ומינרלים.

הגפן - לאכילה ולשתייה

הגפן ידועה כעשירה בנוגדי חמצון, מסייעת בהאטת תהליך ההזדקנות ומכילה את המרכיב החשוב - רסברטרול, נוגד חמצון המסייע במניעת מחלות לב. את פירותיה אוכלים באהבה אך גם מפיקים מהם יין. ליין האדום המופק מהגפן, סגולות רבות; שיפור זרימת הדם, מניעת טרשת עורקים ועוד.

תפריט ניווט תחתון