תוכן עניינים

ד''ר אולגה רז, לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה; המרכז הרפואי ת"א

פירות יבשים מכילים כמות רבה של סוכר, אך עדיפים על "נשנושים" אחרים, בשל סיבים תזונתיים, סידן וברזל, שהם מכילים. 


ט"ו בשבט, המכונה גם חג האילנות, מתקשר אצלנו לשולחן עמוס בפירות יבשים. זהו מנהג שנשמר מימי הגלות: היהודים אכלו בחג זה פירות יבשים לזכר פירות ארץ ישראל. עם זאת, לפני ששולחים את היד מלוא החופן לצלחת, כדאי לזכור כי בתהליך הייבוש מאבדים הפירות את רוב הנוזלים, ולכן תכולת הסוכר בהם עולה באופן משמעותי.
למרות ערכם הקלורי הגבוה, הפירות היבשים עדיפים ללא ספק על "נשנושים" אחרים כמו עוגיות, חטיפים, סוכריות ושוקולדים.

קיימים פירות יבשים טבעיים (צימוקים, שזיפים, משמישים), בעלי סגולות תזונתיים, ופירות מסוכרים (פפאיה, אננס, בננה), המהווים בעצם יותר ממתקים מאשר פירות. 


בנוסף לטעמם המשובח, לפירות יבשים תכונות רבות חשובות: תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים, סידן, ברזל, ויטמין בטא קרוטן ועוד. עם זאת, יש לציין כי הם עוברים עיבוד על ידי תרכובות גופרית, שעלולות לגרום לתגובות אלרגיות והתקפי קצרת אצל אנשים רגישים. 

אז מה אנחנו יודעים על פירות יבשים?

צימוקים- 100 גר' צימוקים מכילים כ- 250 קלוריות, כ- 1.5 גר' ברזל, כ- 500 מג' אשלגן וכ- 5 גר' סיבים.
הענבים, מהם עשויים הצימוקים, ובמיוחד הזנים האדומים, מכילים חומרים טבעיים הנקראים ביופלבונואידים, שהם בעלי תכונות מיוחדות. לדוגמה, בקליפת הענבים נמצא ביופלבונואיד קוורצטין, המסוגל לאזן את רמת הכולסטרול בדם, לשפר את זרימת הדם, לסייע במניעת מחלות לב והוא אף בעל תכונות אנטי סרטניות. יש סיבה לחשוב שגם הצימוקים מכילים כמות מסויימת של קוורצטין, אך לא נבדקה בהם תכולתו.

 


   

תמרים- מהווים מקור מצוין לאשלגן, לברזל, לסידן ולסיבים תזונתיים. 12 תמרים מכילים כ- 275 קלוריות, 650 מג' אשלגן, ו-2 גר' סיבים. תמרים מכילים את החומר טיראמין, העלול לגרום לכאבי ראש באנשים רגישים. עקב תכולת סוכר גבוהה, ודביקותם הגדולה של התמרים, אכילתם עלולה לזרז תהליך עששת שיניים, כך שמומלץ לצחצח שיניים לאחר אכילתם.

 



תאנים- למרות הערך הקלורי הגבוה שלהן, מהוות התאנים מקור טוב למגנזיום, לאשלגן, לסידן, לברזל ולסיבים. חמש תאנים יבשות מכילות כ- 260 קלוריות, 5 גר' סיבים, וכ-750 מג' אשלגן. תכולה גבוהה של סיבים, מקנה לתאנים השפעה משלשלת, כך שהן מהוות מזון טוב לסובלים מעצירות, אך מצד שני עלולות לגרום לשלשולים בקרב אנשים רגישים. גם התאנים, בדומה לתמרים, נוטות להידבק לשיניים.



שזיפים יבשים-

מכילים ריכוז גבוה של סוכר: 5 שזיפים יבשים מגולענים, מספקים כ- 115 קלוריות. יחד עם זאת, הם מהווים מקור עשיר בבטא קרוטן, ברזל ואשלגן. הם מכילים גם מגנזיום, זרחן וויטמינים מקבוצה B. שזיפים יבשים ידועים כמועילים לעצירות, וזאת עקב תכולת הסיבים ונוכחות חומרי איסטין, בעלי השפעה משלשלת.

 



 פפאיה יבשה - עשירה בבטא קרוטן ובאשלגן, אך יחד עם זאת היא מכילה הרבה מאוד סוכר.

 

משמשים מיובשים- 10 משמשים מיובשים מכילים כ-85 קלוריות, ומהווים מקור לבטא קרוטן ולברזל.

טיפ קטן לסיום: מאחר שאיננו יודעים מהיכן הגיעו הפירות היבשים למכולת שלנו, כדאי מאוד לשנות את ההרגל של הישראלים לאכול פירות יבשים ללא רחצה. מומלץ לרחוץ היטב את הפירות היבשים, רצוי אפילו במים חמים, מה שהופך אותם לא רק לנקיים, אלא גם לרכים ומתוקים יותר. 

תפריט ניווט תחתון