תוכן עניינים

מאת: ד''ר אולגה רז, לשעבר מנהלת היחידה לתזונה דיאטה, המרכז הרפואי ת"א

קיימת אמרה "An apple a day keeps the doctor away". עד כמה היא נכונה?

קצת היסטוריה "תפוחית"

מוצא התפוח באסיה וטוענים שמי שהביא אותו לאירופה היה אלכסנדר מוקדון. כיום, ישנם כ-7,500 זנים שונים של תפוחי עץ בעלי טעמים, גדלים, צבעים וצורות שונים.

התפוח מככב בהיסטוריה של עמים ודתות, למשל כסמל לפוריות במיתולוגיה הגרמנית, כסמל האהבה ביוון העתיקה וכמובן כסמל לידע, פיתוי וחטא בסיפור גן העדן, כאשר אכילתו הובילה לגירוש אדם וחווה מגן העדן.

מאיפה מגיעים התפוחים

כיום, המדינה שמגדלת את היבולים הגדולים ביותר של תפוחי עץ בעולם, היא סין. הרבה אחריה נמצאות ארה"ב, אירן, טורקיה, רוסיה, איטליה והודו.


הערכים התזונתיים של התפוחים

תפוח בינוני (כ-100 גר') מכיל:

  • כ-50 קלוריות
  • כ-10 גרם (2 כפיות) סוכר
  • כ-2.5 גר' סיבים תזונתיים בעלי תכונות מיטיבות
  • כמויות קטנות של ויטמינים.

יחד עם זאת, התפוחים מכילים תפוחים פיטוכימיקליים חשובים, ביניהם קווארצטין ואפיקטכין, אשר בניסויי מבחנה הראו השפעה קטלנית על תאי סרטן. הם גם משמשים כאנטי אוקסידנטים. בחיות מעבדה, פיטוכימיקליים של תפוח גרמו להארכת החיים.

חשוב לציין, שאכילת תפוחים בדומה לכל פרי אחר, מספקת כמות לא מבוטלת של סוכר ושכמות הסוכר איננה תלויה בטעם הפרי (חמוץ או מתוק), אלא רק בגודלו.

תפוחים - לא לכל אחד

תתפלאו, אבל יש אנשים שלא נמליץ להם לצרוך תפוחים.

  • אנשים האלגרים לאבק של עצי תפוח – לאנשים שמפתחים אלרגיה לאבק עצי תפוח לא כדאי לאכול תפוחים טריים אלא רק מבושלים משום שהבישול הורס את האבקה ומונע את האלרגיה.
  • אנשים הרגישים לפרוקטוזה (סוכר פירות) – עלולים לפתח סימנים לא נעימים במערכת העיכול (גזים, שלשולים) כתוצאה מאכילת תפוחים מאחר ותפוחים מכילים אחוז גבוה של פרוקטוזה.

דברים שעושים עם תפוחים

אפשר לאכול את התפוח כפרי בפני עצמו, לעשות ממנו מיץ, סיידר, חומץ, קלבדוס (משקה אלכוהולי), וכמובן אפשר להשתמש בו להכנת עוגות, ריבות, וכדומה.

ולסיום - מתכון טוב לדרך

מתכון לתפוח אפוי:

  • להוציא את הגרעינים ולהכניס במקומם קינמון וממתיק מלאכותי (באבקה או בנוזל),
  • לאפות בתנור או במיקרוגל.
  • ניתן להוסיף לתפוח האפוי בעודו חם כדור גלידה - אפשר אפילו גלידה דיאטטית – מקבלים קינוח טעים ולא עשיר מדי בקלוריות.
  • בתאבון!

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון