תוכן עניינים

רופאי ילדים מדווחים שכאבי בטן הם אחת התלונות השכיחות במרפאות הילדים. אבל לא רק הם. כהורים לילדים, אתם בוודאי מכירים את הרגע הזה, כשהילד כבר עומד עם הילקוט ליד הדלת, בדרך לגן או לבית הספר, ופתאום הוא אומר שכואבת לו הבטן, ואתם מרגישים חסרי אונים, כי אין לכם מושג, האם הכאב אמיתי או שהוא רק תירוץ כדי להישאר ולהתפנק בבית. האם זהו כאב חולף, שנגרם בגלל וירוס או הרעלת מזון, ניסיון של הילד למשוך תשומת לב, ואולי חלילה, משהו חמור יותר? מתי יש להתייחס לכאב הבטן "ברצינות" ולבצע בירור מקיף, ומתי ניתן להסתפק במעקב בלבד?


בגיל הינקות: חפשו את הגזים

כאבי הבטן השכיחים ביותר בגיל הינקות קשורים לתופעת הגזים, שעלולה מלווה גם תינוקות  בריאים עם התפתחות תקינה ועלייה יפה במשקל. תופעת הגזים נגרמת כתוצאה מהתכווצויות מעי מוגברת שהסיבה להופעתן אינה ברורה. אחת ההשערות היא שהן קשורות להצטברות של אוויר רב במעי. בהיעדר תופעות נלוות של חוסר עלייה במשקל, הקאות או עיכוב בהתפתחות - אין צורך בבדיקות נוספות או בבירור מעמיק. במידה וכאבי הבטן מלווים בתופעות האמורות -  יש צורך בביצוע בדיקות נוספות, בהתאם להנחיית רופא הילדים. כך או כך, תופעת הגזים חולפת לרוב אחרי גיל 4-3 חודשים. 

כאב בטן אצל ילדים- אבחנה וטיפול

בפעוטות ובילדי גן: סיבות רבות לכאבי בטן

בקרב פעוטות ואצל ילדי הגן יש סיבות רבות שיכולות לגרום לכאבי בטן, וכדאי להכיר את העיקריות שבהן:

  • עצירות התנהגותית - בתהליך הגמילה מהחיתולים עשויה להופיע "עצירות התנהגותית", הקשורה לתהליך הגמילה, וגורמת לכאבי בטן. התופעה תחלוף לאחר השלמת תהליך הגמילה, לרוב תוך חודשיים שלושה.
  • מחלה זיהומית – כאבי בטן בגיל זה יכולים להיות קשורים להידבקות בזיהומים ויראליים או חיידקיים, הגורמים לרוב לכאבי בטן מלווים בשלשולים ו/או הקאות. כאבי בטן אלה חולפים בדרך כלל כעבור ימים בודדים עד שבוע.
  • טפילי מעיים - טפילים (פרזיטים) כגון: ג'יארדיה, טפיל הנמצא במערכת העיכול, בעיקר בחלקו העליון של המעי הדק, עלולים לגרום לכאבי בטן כרוניים כלליים, עם או בלי שלשולים, לבחילות ולירידה בתיאבון. ניתן לאבחן את סוג הטפיל בבדיקת צואה פשוטה, ולהתאים את הטיפול בהתאם לתוצאות הבדיקה. חשוב להדגיש כי הידבקות בטפילים אינה ייחודית דווקא לקבוצת הגיל של ילדי הגן, והיא עלולה להתרחש בכל גיל.
  • רגישות או חוסר סבילות למזון - סיבה נוספת לכאבי בטן בגיל הילדות יכולה להיות קשורה למזון, כמו חוסר סבילות ללקטוז. לקטוז הוא דו-סוכר, המצוי בחלב ובמוצרי חלב בכמויות משתנות. חוסר סבילות ללקטוז גורם לכאבי בטן על בסיס יומי, יחד עם שלשולים, גזים ובטן תפוחה. התופעה שכיחה בקרב ילדים, שהם צרכנים גדולים של חלב ומוצריו, כגון: שוקו, דגני בוקר בתוספת חלב ומעדני חלב. בדיקת נשיפה פשוטה וללא כאבים מאפשרת לאבחן במדויק את הבעיה, ולטפל בילד באמצעות הפחתה בכמות הלקטוז היומית וצריכת תחליפי חלב.
  • צליאק - גם מחלת הצליאק עלולה להתבטא בכאבי בטן, בבטן תפוחה ובשלשולים, ובנוסף, היא עלולה לגרום גם להאטה בגדילה. הסימפטומים מופיעים לאחר אכילת מוצרים המכילים קמח (גלוטן), שהוא מרכיב עיקרי בתזונה היומיומית של החברה המערבית. ניתן לאבחן את המחלה באמצעות בדיקת דם פשוטה, ובעקבותיה לרוב תדרש בדיקת הגסטרוסקופיה לאבחון הסופי.

בגיל ההתבגרות: מחלות מעי דלקתיות

אחת הסיבות לכאבי בטן בגיל ההתבגרות, היא קבוצה של מחלות מעי דלקתיות, הכוללות מחלות כמו קרוהן וקוליטיס כיבית. בנוסף לכאבי בטן, יופיעו לרוב גם סימפטומים נוספים, כגון: שלשולים (גם דמיים), ירידה בתיאבון, ירידה במשקל, סימנים כלליים של חולשה ועייפות, כאבי מפרקים ועוד. התופעות האופייניות למחלות אלה נמשכות זמן רב, ומלוות בתוצאות לא תקינות בבדיקות דם, הכוללות: ממצאים של  אנמיה, חוסר בברזל, ואפשרות למדדי דלקת מוגברים. סימנים אלה מחייבים המשך בירור על ידי רופא גסטרואנטרולוג מומחה.

לילד כואבת הבטן? תנו עוד מבט

יש עוד סיבות רבות לכאבי בטן בילדים ומתבגרים. ברוב המקרים, יחלפו הכאבים מעצמם ללא צורך בהתערבות רפואית. ויחד עם זאת, חשוב לשים לב ולעקוב אחר התנהגותו של הילד.

  • כמה זמן נמשכים הכאבים?
  • האם יש סיבה להופעת הכאבים ומה מקל על הכאב?
  • האם הם קשורים לצריכה של מזון מסוים, כמו מוצרי חלב או קמח?
  • האם הכאב מלווה בתופעות כגון: חום, שלשולים, הקאות או ירידה במשקל?
  • האם בנוסף לכאבים ניתן להצביע על שינויים במראה הילד, כגון: חיוורון, האטה בגדילה, בטן תפוחה וכד'.

אם הכאב אינו חולף, ואם הבחנתם בתופעות נלוות כפי שמפורט במאמר - מומלץ לפנות לרופא המטפל, להתייעצות. היחידה למחלות דרכי העיכול, הכבד ותזונת ילדים מטפלת בפגים, תינוקות, ילדים ובני נוער, הסובלים מקשת רחבה של בעיות במערכת העיכול.  

למרפאת גסטרו ילדים

תפריט ניווט תחתון