תוכן עניינים

מאת: ד''ר אופיר הנדזל; מנהל השירות לניתוחי שתל שבלול. רופא בכיר במערך אף אוזן גרון; ניתוחי ראש צוואר; פה ולסתות. המרכז הרפואי ת"א.


ירידה בשמיעה תלוית גיל היא תופעה נפוצה ביותר.
ההערכה היא ששליש מאנשים בגיל 61-70 וכ-80% מבני 85 שנים ומעלה סובלים מירידה בשמיעה. בממוצע, שכיחות הירידה בשמיעה גבוהה יותר אצל גברים מאשר אצל נשים והיא מתחילה בגברים מוקדם יותר. ירידה בשמיעה גורמת לתלונות אופיניות: הפרעה בשמיעת הסביבה, בקשות חוזרות ונשנות מאנשים לחזור על מה שאמרו, תסכול מהקשיים בשמיעה, אי סבילות לרעשים חזקים, הגברת הטלויזיה, קושי בהבנת שיחה במקום רועש או במקרים של מספר דוברים במקביל, תלונות של הסביבה על כך שלאדם יש ירידה בשמיעה ועוד. להפרעה זו גורמי סיכון הכוללים נטיה גנטית וכן חשיפה לרעש. שירות צבאי ביחוד בתקופת מלחמה, וכן חשיפה תעסוקתית לרעש ללא הגנה מספקת (למשל שימוש במסורים, כלי השחזה וכו') הם מקורות רעש השכיחים בארץ. הנזק מרעש הוא נזק מצטבר ובשנים האחרונות מוזיקה הפכה למקור משמעותי לחשיפה לרעש, בין אם זו המושמעת במקומות ציבוריים כדוגמת מועדונים ובין אם בשימוש בנגנים אישיים בעזרת אוזניות. כמעט בכל המקרים מקורה של הירידה בשמיעה הוא בפגיעה במבנים העדינים המצויים בשבלול השמע באוזן הפנימית ובעיקר תאי השיער העדינים המשתתפים בתהליך התרגום של גל הקול הנשמע לגירוי חשמלי המועבר למוח. בגילאים המתקדמים יכולה להיות גם תרומה של שינויים ניווניים במוח לפגיעה ביכולת לפענח שפה נשמעת.


ירידה בשמיעה


מה הפתרון?

מה כדאי לעשות? היות ולא ניתן לרפא ירידה בשמיעה תלוית גיל הדבר החשוב ביותר הוא להמנע מחשיפה לרעש כבר מגיל צעיר. גם כאן, כמו במצבי חולי רבים אחרים, המניעה היא התרופה הטובה ביותר. המהלך האופיני של ירידה בשמיעה הוא הדרגתי ואיטי, ולעיתים קרובות איננו מוחשי עד לשלבים מתקדמים יחסית. לאור השכיחות הגדולה של ההפרעה מומלץ לכל אדם מעל גיל 50 או 60 לפנות לבדיקת שמיעה יזומה, גם אם אינו חש בירידה גדולה בשמיעה. אם בבדיקת השמיעה יש עדות לירידה בשמיעה העלולה להפריע לתקשרות עם הסביבה יש לשקול יחד עם קלינאי התקשורת ורופא אא"ג את האפשרות להתאים מכשיר שמיעה. יש אפשרות לקחת מכשיר שמיעה לניסיון לפני החלטה על רכישתו.

ומה העלות?

בקופות החולים וסל הבריאות יש השתתפות משמעותית בעלות מכשירי השמיעה. לעיתים קרובות יש צורך בשיקום השמיעה בשתי האוזניים. אדם הזקוק למכשירי שמיעה יטיב לעשות אם ישתמש בהם בצורה אינטנסיבית וקבועה. ניתן להעזר גם בכלי עזר נוספים כמו מכשיר טלפון לכבדי שמיעה, ציוד עזר ללקוי השמיעה ועוד. ניתן לפנות גם לארגון "בקול" למידע נוסף בענין זה.  במקרים בהם הירידה בשמיעה החמירה עד כדי חוסר יכולת להנות מכשירי שמיעה יש לבדוק את האפשרות לשיקום בעזרת שתל שבלול, אביזר אלקטרוני מושתל המחליף את תפקוד האוזן החולה ומשקם את חוש השמיעה גם במקרי חרשות מוחלטת. אין מגבלת גיל עבור טכנולוגיה מהפכנית הכלולה בסל הבריאות. יש להצטייד בבדיקת שמיעה ולפנות למרכז רפואי בו יש תכנית שתל שבלול.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון