תוכן עניינים



על השיטות לשיפור התפקוד הקוגנטיבי בקרב חולי דמנציה. מיוגה, ציור, מפגשי אומנות ומסעות ועד תכנית פעילות ייעודית לקשישים במרכז הפסיכוגריאטרי

"תמיד יש מקום לעבוד עם הכוחות הבריאים שנותרו באדם" 

בעולם שהולך ומזדקן, שכיחותן של קבוצת המחלות המתכנסת תחת כותרת הגג 'דמנציה', נמצאת בעלייה מתמדת. מדובר במגוון תופעות שמקורן בהרס הדרגתי של תאי המוח, מה שבא לידי ביטוי בירידה מתמדת ביכולות השכליות כמו איכות הזיכרון והחשיבה, כישורי השפה, היכולת להתרכז ולעבד מידע ובהדרגה ירידה בתפקוד ואובדן העצמאות. נכון להיום, קיים בנמצא טיפול תרופתי אשר אינו מעכב את המחלה, אלא משפר את תסמיניה. עם זאת, המחקרים בתחום הדמנציה מראים שפעילות מגוונת הכוללת פעילות גופנית, גירוי חושים, העלאת זיכרונות, אימון זיכרון ויצירתיות תורמים לשימור ושיפור התפקוד הקוגנטיבי, הרגשי וההתנהגותי של האדם. מרכזי יום ייעודיים המתמחים בנושא, מטפלים בקשישים הסובלים משינויים נפשיים, קוגנטיביים ותפקודיים במקום בטוח, תומך ונותן כבוד. "האני מאמין הטיפולי שלנו מתבסס על התפיסה שתמיד יש מקום לעבוד עם הכוחות הבריאים שנותרו באדם, מתוך שאיפה לגילוי עצמי, להבעה רגשית ולטיפוח הקשר הבינאישי והחברתי" אומרת רחל אלפרט, אחות אחראית ומנהלת מרכז היום של המרכז הפסיכוגריאטרי ע"ש מרגולץ בת"א. "הפעילויות במרכז היום מכוונות לגירוי קוגנטיבי ולשימור הזיכרון בתחומים שונים. הקשישים המטופלים אצלנו חברים ב'קבוצת זיכרון' שבמסגרתה הם משחקים במשחקי זיכרון תנועתיים, עונים על שאלות טריוויה, שאלות סביב נושא מוכר (אישים, ארצות, היסטוריה), משחקים במשחקים כמו ארץ עיר ופותרים תשבצים. במהלך הפעילות הם לומדים אסטרטגיות שונות להקלת השליפה של מידע מהזיכרון כדי להתגבר על הקשיים שהמחלה מזמנת".

latebloomers.jpg

את אותן שיטות מיישמים במרכז גם על מפגשי 'קבוצת האומנות' אשר מתרכזת באומן מסוים בכל מפגש משוחחת על פעילותו וצופה בכמה מיצירותיו.
מעבר למפגשים האלה, משתתפים הקשישים במרכז בסדנאות שונות שמטרתן העלאת התפקוד באמצעות תרגול מיומנויות כמו למשל, סדנת ציור " עם תקווה, אמונה ומקום מאפשר, ניתן לגלות את היוצר שבאדם, גם כשנדמה שהאדם כבר כבוי" אומרת אלפרט ומפנה את תשומת לבנו לסדנאות נוספות שקיימות במרכז כמו סדנת גינון, בישול ואפילו קבוצת טיפוח שבמסגרתה  עוברים הקשישים ניקיון פנים, מסכת פנים טבעית, טיפול ידיים ומסאז' טבעיים וכן תרגילי מתיחה ומוטוריקה עדינה בשילוב עיסוי גב. לצד המיומנויות התפקודיות מטפלים במרכז גם בשינויים במצב הרוח שמביאה המחלה,  שלרוב באים לידי ביטוי בדכדוך ואף בדיכאון, מצבי חרדה, שינוי באישיות ובהתנהגות וירידה בכישורים החברתיים.

"אנחנו מאפשרים לבאי המרכז, לעבור טיפול רגשי הבעתי באמצעות השתתפות בקבוצות של תרפיה במוסיקה ופסיכודרמה. המוסיקה היא שפה של רגשות,  ביכולתנו להביע את עצמנו דרכה, להעלות זיכרונות חבויים ולתקשר. הפסיכודרמה היא עוד דרך להתחבר, באמצעות  משחקי תפקידים ואביזרים פשוטים,  לרגעים והתחושות המשמעותיים בחייו של אדם", מסבירה אלפרט.

עם הניוון הפיזי, מתמודדים במרכז באמצעות טיפול תחושתי- תנועתי. "בקבוצות התנועה ובתרגול יוגה,  הקשישים חווים תנועה רגשית המחדשת, עוקפת, מעוררת ונלחמת בניוונים. זה מאפשר להם להתבטא בתנועה עם תחושת עצמי מוכרת, עם ליווי אוהב, ובכבוד" מסכמת אלפרט.


תפריט ניווט תחתון