תוכן עניינים

מאת: דר' שמעון קורץ, מנהל מרפאת גלאוקומה במערך העיניים במרכז הרפואי ת"א

גלאוקומה היא שם כוללני לקבוצה של מחלות הגורמות לנזק בלתי הפיך לעצב הראייה והיא הגורם השני בשכיחותו לעיוורון בעולם המערבי. בהעדר סימפטומים מקדימים אין לנו דרך להיות מודעים לקיומה עד שהיא מכה במלוא עוצמתה ולכן היא מכונה 'הגנב השקט של הראיה'. ד"ר שמעון קורץ, רופא עיניים ומנהל שירות הגלאוקומה במערך העיניים של המרכז הרפואי ת"א, מסביר כיצד בכל זאת ניתן לגלות את המחלה ולטפל בה. 


בוריס הוא גבר בן 67 שעלה לארץ מרוסיה עם משפחתו לפני כ-10 שנים. לאחרונה הוא שם לב שהוא רואה מטושטש בעינו הימנית. רופא העיניים בדק את הלחץ התוך עיני של בוריס ונאלץ לבשר לו שהוא גבוה ביותר, 45 מ"מ, (הנורמה עומדת על סביבות 20 מ"מ) וכי הנזק לעצב הראייה בעין ימין קשה ביותר ומכאן היטשטשות הראייה שהוא חש. רופא העיניים החל לטפל בבוריס בטיפות עיניים ובהמשך הוא אף עבר טיפול בלייזר אולם ראייתו מעולם לא שבה להיות כשהייתה. הסיפור של בוריס הוא סיפור אופייני לחולי גלאוקומה. המחלה גורמת לניוון בעצב הראייה ופוגעת בצורה הדרגתית באיכות הראייה ובשדה הראייה. הפגיעה בראייה מורגשת רק כשהמחלה במצב מתקדם מאוד ושדה הראייה מתחיל להצטמצם. רמת לחץ תוך עיני כפי שנמצאה אצל בוריס היא תוצאה של הפרת האיזון בין קצב הנוזלים המיוצרים בעין לבין ניקוזם. העין שלנו, מייצרת נוזלים באופן קבוע, כאשר דרכי הניקוז נסתמות, הלחץ התוך עיני עולה ולוחץ על עצב הראייה וכך פוגע בו. הנזק הזה הוא בלתי הפיך והזנחה של הטיפול בבעיה יכולה להוביל לעיוורון מלא.


גלאוקומה והטיפול בה


סוגי הגלאוקומה

לא כל לחץ תוך עיני הוא גלאוקומה ולא כל גלאוקומה מלווה בלחץ תוך עיני. למחלה שלוש הופעות  עיקריות שונות:

1. גלאוקומה פתוחת זווית- בסוג זה אין חסימה הנראית לעין מפני שהיא מתקיימת באזור בעין שאחראי על ניקוז הנוזלים שנקרא זוית העין אולם הזוית הזו נראית פתוחה ובהסתכלות ישירה לא רואים את הסיבה לחסימה. זו הסיבה שקשה מאוד לגלות את המחלה מבעוד מועד. אין סימפטומים מקדימים עד להופעת נזק קשה ואובדן ראייה. גורמים גנטיים משחקים תפקיד משמעותי בהתפתחות הגלאוקומה פתוחת הזווית למרות שזוהי מחלה שמעורבים בה גורמים נוספים, בין השאר סביבתיים. המחלה שכיחה מאוד באוכלוסיה המערבית כמו גם בישראל.

2. גלאוקומה סגורת זווית- נגרמת מחסימה אנטומית נראית לעין של תעלות הניקוז. למחלה זו דווקא עלולים להיות סימפטומים בעיקר כאבי ראש, כאבי עיניים וטשטוש ראייה חולף בעיקר בשעות בין הערביים לעיתים מלווה בבחילות והקאות. יש גם צורה חריפה של תסמיני המחלה שנגרמת מעליית לחץ פתאומית. מדובר בהתקף עם כאבים חזקים, אודם בעין וירידה בראייה. ההתקף יכול להיות כה חמור שהוא מגיע אפילו לכאבים ברום הבטן.  במקרה כזה, יש להגיע מידית למיון עיניים. עיכוב בטיפול עלול להוביל לתוצאות חמורות של אובדן ראייה קבוע.

3. גלאוקומה מסוג PXF (PSEUDOEXFOLIATION) גם היא גלאוקומה עם זוית פתוחה אולם המיוחד בה  שהיא תוצאה של תסמונת הגורמת לשקיעה של חומר שמקורו ברקמת הבסיס של התאים ונראית בעין כמו שקיעה של פתיתים לבנים. החומר שוקע על פני העדשה ובתעלות הניקוז של הנוזל התוך עיני וכך גורם לחסימה ולגלאוקומה בעד כ- 50% מהמקרים. את הגלאוקומה הזו קל לזהות בשל המצאות המשקעים הלבנים בעין, עם זאת, מדובר באחת הגלאוקומות היותר קשות לאיזון בעיקר מבחינת טיפול תרופתי. הטיפול המיטבי עבור סוג זה של גלאוקומה הוא טיפול בלייזר. חולים רבים בסוג זה של גלאוקומה מגיעים גם לטיפולים כירורגיים עקב היעדר איזון על ידי תרופה או על ידי לייזר. המחלה הספציפית הזו שכיחה בעולם באוכלוסיות מסויימות למשל בקרב סקנדינבים ואצלנו בארץ אצל עולים מרוסיה. בסוג זה של גלאוקומה יש מרכיב גנטי חזק ביותר ובשנים האחרונות אותר הגן האחראי למחלה זו.


כיצד מטפלים בגלאוקומה?

מאחר שמדובר במחלה היוצרת נזק בלתי הפיך, מטרת הטיפול היא למנוע נזק נוסף ובעיקר להוריד את הלחץ התוך עיני. הורדת הלחץ מתבצעת באמצעות טיפול תרופתי בטיפות עיניים שרובן מכילות חומרים משמרים כגון בנזלקוניום כלוריד (BAK) .  לחומר הזה יש תופעות לוואי לא פשוטות, בעיקר דלקות עיניים (בשימוש ממושך).  לאחרונה הופיעו מספר תכשירים חדשים ללא חומר משמר או עם חומר משמר  שגורם פחות לדלקות, מה שיאפשר היענות טובה יותר לטיפול עקב מיעוט תופעות הלוואי. במידה הטיפות לא עוזרות, הטיפול יכול להינתן בכדורים שנוטלים בבליעה.  לכדורים אלו יש מנעד של תופעות לוואי שנע מדיכאון עד הפרעות בפעילות מערכת העיכול ולכן הם ניתנים כמוצא של אין ברירה. טיפול שכבר הזכרנו הוא הטיפול בקרני לייזר במטרה להגביר את ניקוז הנוזלים. הטיפול לא כואב אבל הוא לא עובד על רוב סוגי הגלאוקומה עם זוית פתוחה. אם כל יתר הפתרונות נכשלים ניתן לבצע התערבות כירורגית. בטיפול בגלאוקומה קיימים ניתוחים מתקדמים ביותר כמו השתלת נקזים שונים באזורי ניקוז שונים  או מסתם להוצאת הנוזלים מהעין. 


איתור מוקדם- הדרך היחידה לעצור את המחלה

גלאוקומה היא מחלה ששכיחותה עולה עם הגיל ולרוב מופיעה אחרי גיל 40. לכל מי שהגיע לגיל מומלצת בדיקת עיניים ראשונה והמשך מעקב על פי המלצת הרופא. אנשים שלהם גורמי סיכון ללקות במחלה הם כאלו שיש להם היסטוריה משפחתית של גלאוקומה ובמיוחד מי שיש לו היסטוריה של PXF. הבדיקה הראשונה שרצוי לעשות היא בדיקת לחץ תוך עיני באמצעות מכשיר בדיקה שנקרא טונומטר ונמצא בכל מרפאת עיניים. אם עולה חשד לגלאוקומה תתבצע בדיקת הדמייה של עצב הראייה (נקראת OCT ) ושדה ראייה להערכת תפקוד עצב הראייה. זאת, באמצעות מכשיר מהבהב בעוצמות וגדלים משתנים שבודק פגיעות בשדה הראייה. הגורם המשמעותי ביותר לאיזון הלחץ התוך עיני ועצירת הנזק לעצב הראייה הוא מעקב וטיפול מתאים. אם התגלתה אצלכם גלאוקומה הטיפול בה הוא טיפול כרוני לכל החיים, מה שמחייב שיתוף פעולה מלא בין המטפל למטופל. 


לתיאום בדיקה ניתן לפנות למרפאת עיניים בטלפון : 03-6973868.

תפריט ניווט תחתון