תוכן עניינים

החורף המתקרב, הטמפרטורות הצונחות, הגשם והחשיכה המקדימה - כל אלה מציבים בפני בני משפחה המטפלים בחולה הקשיש הדמנטי, אתגרים בהיערכות ובטיפול.
מומחי
המרכז לפסיכוגריאטריה ע"ש פרופ' מרגולץ במרכז הרפואי איכילוב, מציעים 10 טיפים חשובים לטיפול בבני משפחה קשישים החולים באלצהיימר ובדמנציה.

אלצהיימר ודמנציה אצל קשישים


טיפ מס' 1: הקפידו על לבוש חם ונוח

חולי אלצהיימר לא יודעים להתלבש בהתאם לתנאי מזג האוויר. משום כך חשוב שתקפידו אתם לשמור על חום גופם בעזרת לבוש חם ונוח, גרביים, נעליים בעלי סוליה שאינה מחליקה בגשם, ובמידת הצורך גם כובע. בעת השימוש בכפפות, כדאי להשתמש בתופסנים כדי שלא ילכו לאיבוד.

טיפ מס' 2: חממו את הבית אך הרחיקו את יקיריכם ממקור החום

קשישים דמנטיים סובלים לעתים תכופות גם מחוסר רגישות בידיים לחום, והם עלולים להניח את הידיים על התנור או על הכיריים כדי להתחמם, ולגרום לעצמם לכוויה.

טיפ מס' 3: שמרו על בית מואר

אצל קשישים דמנטיים קיימת תסמונת של החרדה, אי השקט והבלבול בשעות אחר הצהריים והערב, הנקראת תסמונת בין הערביים (sundowning). תופעה זו מתגברת בחורף, עם הזזת השעון והקדמת החשיכה. למניעת התופעה או להקלה בתסמיניה מומלץ להדליק אור בבית בשעה מוקדמת, להסיט את הווילונות במשך היום כדי לאפשר לאור להיכנס, ולהוסיף נורות במקומות חשוכים בבית, כדי למנוע מהקשיש חרדה, בעיקר כאשר הוא מתעורר בלילה. תוספת האור בלילה תעזור גם לכם להתחקות אחר הקשיש בשעות הלילה ולהיחלץ לעזרתו במידת הצורך.

טיפ מס' 4: בחוץ - הקפידו על לבוש בהיר

עקב הראות הלקויה בחורף, כשאתם יוצאים להליכה בחוץ עם הקשיש, מומלץ להלבישו בבגדים בהירים כדי שנהגי המכוניות יראו אותו מרחוק. מומלץ שגם המלווה ילבש בגדים בהירים או ישים על עצמו מחזירי אור. עדיף לטייל ברחובות מוארים היטב ולהימנע מהליכה בסמטאות צרות וחשוכות, העלולות לגרום לקשיש לחרדות.

טיפ מס' 5: דאגו לקשיש לנעליים נוחות ויציבות

למניעת נפילות והחלקות במדרכות ובשבילים רטובים, הנעילו לקשיש מגפיים או נעליים שאינן מחליקות. להקלה על נעילת הנעל או המגף - יש להעדיף סגירה בוולקרו במקום בשרוכים. כך יוכל הקשיש לנעול את הנעל או המגף בעצמו, ולהתמלא בתחושה טובה של הצלחה.

טיפ מס' 6: ציידו את הקשיש במקלות הליכה או הליכונים

ניתן להשיג מקלות הליכה או הליכונים בסניפי "יד שרה". כדאי להוסיף להם גומי נוגד החלקה, בתחתית. 

טיפ מס' 7: הדריכו את הקשיש ללכת לאט ובזהירות

בעת הליכה בחוץ בחורף, קיימת אפשרות למשטחים רטובים וחלקים. הדריכו את הקשיש ללכת לאט יותר מהרגיל, כדי לשלוט טוב יותר בצעדיו ולהקטין את סכנת ההחלקה.

טיפ מס' 8: הרחיקו את הקשיש ממשטחים כהים ושלוליות

בעיות תפיסה חזותית המופיעות בחולים קשישים דמנטיים גורמות להם לראות בכל שלולית או שטיחון כהה בכניסה לבית - תהום מפחידה. כדי למנוע מהם את תחושת הפחד, תכננו את הדרך כך שתוכלו לעקוף שלוליות ומשטחים כהים.

טיפ מס' 9: הדריכו את הקשיש לאחוז תמיד במעקה המדרגות

אחיזה של המעקה בזמן ירידה ועלייה במדרגות, בפרט במדרגות רטובות וחלקלקות בכניסה לבית, ימנע מהקשיש להחליק, ליפול ולהיפגע.

טיפ מס' 10: לעולם אל תשאירו חולה אלצהיימר ודמנציה ללא השגחה

אחת הבעיות הנפוצות ביותר בקרב חולי אלצהיימר ודמנציה היא שוטטות מחוץ לבית, העלולה להסתיים באסון.
מה גורם לתופעת השוטטות? הנה כמה גורמים: 

  • חיפוש אחר חפצים או אנשים מוכרים כאשר החולה אינו מזהה את סביבתו
  • ניסיון למלא משימות שנדמה לו שעליו לבצע, כמו הליכה לעבודה, או טיפול בילדים
  • תגובה לתופעות לוואי של תרופות הגורמות לאי שקט ובלבול
  • ניסיון להתרחק מסטרס הנגרם על ידי רעש וקהל רב, או לחלופין, הרגשת נטישה ובדידות
  • תחושת מחסור בפעילות גופנית עקב אי הפעלה מספקת
  • בהלה מראות בלתי מוכרים, קולות מוזרים או מחשבות שווא
  • חיפוש אחר משהו מסוים שהקשיש כבר אינו יודע לבטא, כמו: אוכל, שתייה, שירותים או חברה.

משום כך, חשוב לשים לב לחולי האלצהיימר והדמנציה בכל עת, ולעולם לא להשאיר אותם ללא השגחה. שוטטות היא בעיה קשה מאוד. הקשיש עלול לצאת מהבית בשבריר שנייה של חוסר תשומת לב, ולהיעלם או ללכת לאיבוד. בחורף, בנוסף על כל הסכנות האורבות לו בחוץ, מתווסת גם סכנה גדולה של מכת קור, נפילות ושברים.

חורף חם ונעים

תפריט ניווט תחתון