תוכן עניינים

מוצרי חלב מורידים את לחץ הדם הסיסטולי ומסייעים בשמירה על היגיינת הפה. שני מחקרים חדשים, מצביעים על היתרונות בצריכת מוצרי חלב 
חלב בין השיניים
צריכת מוצרי חלב, מפחיתה דלקת חניכיים

מחקר יפני שהתפרסם לאחרונה, מוכיח כי צריכה שגרתית של מוצרי חלב יכולה לסייע בשמירה על חניכיים בריאות.
במסגרת המחקר, נבדק מצב בריאות החניכיים בקרב 942 בני אדם. החוקרים גילו כי, הנבדקים אשר צרכו מוצרי חלב; חלב, גבינות ויוגורט, באופן קבוע ושגרתי, פתחו פחות מחלות חניכיים.

בקרב משתתפי המחקר, בני 40 עד 79, נבדקו שני ממצאים המצביעים על דלקת חניכיים: עומק הכיסים סביב השיניים ונסיגת החניכיים. החוקרים מצאו כי אצל הנבדקים שצרכו 55 גרם ביום (או יותר) של מוצרים הכוללים חומצה לקטית, נמדדו כיסים פחות עמוקים סביב השיניים ופחות נסיגת חניכיים – ממצאים המעידים על חומרה פחותה של מחלת חניכיים בעקבות צריכת מוצרי החלב.
מחלת חניכיים ממנה סובלים מיליוני אנשים בעולם, מקורה בזיהום חיידקי כרוני הגורם לדלקת בחניכיים ולנסיגת העצם התומכת בשיניים. מחלה זו מהווה סיבה עיקרית לאיבודן של שיניים בקרב מבוגרים.

עוד נמצא קשר, בין דלקת חניכיים לבין התפתחותה של מחלת לב וסיכון מוגבר לחוות שבץ מוחי. דלקת בחניכיים עלולה לגרום לסיבוכים אצל חולי סוכרת, אצל אנשים עם מחלות כרוניות בדרכי הנשימה ואצל חולי אוסטיאופורוזיס (בריחת סידן).

ד"ר חיה מאיר, מומחית למחלות חניכיים במרכז הרפואי תל אביב, מדגישה  שהחיידקים המצטברים סביב השיניים, הם הגורם הראשוני למחלת החניכיים, לכן יש להסירם בצחצוח שיניים יסודי יומיומי ולהגיע לטיפול השיננית כל שלושה עד שישה חודשים. צריכת מוצרי חלב בלבד, ללא הרגלי היגיינה אוראלית נכונים, לא יועילו למניעת מחלת החניכיים.

 

מחקר היסאימה (יפן) – תרגום מקוצר, מקור:

Intake of dairy products and periodontal disease: The Hisayama Study; Journal of Periodontology, published online January 2008.

חלב דל שומן בשירות לחץ הדם

מוצרי חלב דלי שומן, מפחיתים את לחץ הדם הסיסטולי, אך אינם משפרים גורמי סיכון מטבולים אחרים בקרב אנשים עם עודף משקל והשמנת יתר

מחקר חדש שמסקנותיו פורסמו לאחרונה, בדק את השפעותיהם של מוצרי חלב דלי שומן על משתני סיכון שונים של התסמונת המטבולית, בקרב אנשים עם עודף משקל או השמנת יתר. אנשים אלו נמצאים בסיכון מוגבר לפתח הפרעות מטבוליות כמו סוכרת, יתר לחץ דם ורמת שומנים בגוף. לעיתים קרובות מאבחנים אצלם מאפיין אחד או יותר של התסמונת המטבולית.

במחקר השתתפו 35 בני אדם בריאים עם BMI מעל 27. הם חולקו לשתי קבוצות; האחת, צרכה על בסיס יומי במשך 8 שבועות מוצרי חלב דלי שומן (500 מ"ל חלב דל שומן ו-150 גרם יוגורט דל שומן), השנייה, קבוצת הביקורת, צרכה באותה תקופה, מוצרים עשירים בפחמימות (600 מ"ל מיץ פירות ושלוש עוגיות פירות). לאחר 8 שבועות הניסוי, המתינו החוקרים שבועיים נוספים והחליפו בין הקבוצות. בתחילת המחקר, לאחר 4, 7, ו-8 שבועות, נמדד אצל כל משתתף לחץ הדם, המשקל, ונלקחו בדיקות דם, כדי לבדוק את רמת השומנים, הסוכר ומרכיבים נוספים הקשורים לתסמונת המטבולית.

תוצאות המחקר הראו כי צריכת מוצרי חלב דלי שומן, מצמצמת באופן ניכר את אחד הערכים של לחץ הדם, את הערך סיסטולי, אך לא משפיעה באופן משמעותי על כל הגורמים האחרים שנמדדו.

הערך הסיסטולי הוא המספר הגבוה,  מבין שני הנתונים המתקבלים, בעת מדידת לחץ הדם. ערך זה מבטא את לחץ השיא בתוך העורקים, הנוצר לאחר הזרמת הדם מהלב לעורקים. הערך הנמוך, הלחץ הדיאסטולי, הוא ערך השפל, הנמדד כאשר הלב 'נח', לקראת פעימתו הבאה.

 

 

לדברי ד"ר אורית קלוק בן בסט, מנהלת תחום לחץ הדם ב- beWell, ידוע כי תזונה נכונה בכלל ומוצרי חלב דלי שומן בפרט, משפיעים על הורדת לחץ הדם. בולטת בעיקר היא דיאטת ה- DASH, המקפידה בין היתר על מוצרי חלב דלי שומן, ומביאה לירידה משמעותית בלחצי הדם. המחקר הנוכחי בחן אנשים בריאים עם השמנת יתר, ולא אנשים הסובלים מיתר לחץ דם, בהם נצפתה ירידה בלחץ הדם הסיסטולי בתגובה לתזונה עשירה במוצרי חלב דלי שומן. יש לזכור תחילה, כי מדובר באנשים בריאים בלבד, ועל כן אין להסיק מהמחקר על אנשים עם יתר לחץ דם. כמו כן, המעקב נמשך זמן קצר יחסית, של שמונה שבועות, ואין להסיק ממנו על השפעת התזונה לאורך זמן.

לא ברור מדוע לא נצפתה ירידה במדדים הנוספים שנבדקו במחקר, האמנם אין השפעה של התזונה על מדדים חשובים אלו, או שמבנה המחקר לא מאפשר להדגים שינויים במדדים אלו.

לסיכום, לתזונה השפעה כבדת משקל על בריאותנו. אז בחג השבועות הממשש ובא – תאכלו, תיהנו ותהיו בריאים!

 

תרגום מקוצר, מקור:

Low-fat dairy consumption reduces systolic blood pressure, but does not improve other metabolic risk parameters in overweight and obese subjects; Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, published online October 2009.

תפריט ניווט תחתון