תוכן עניינים

מאת: דר' דן טורנר, מנהל מרכז האיידס ורופא בכיר ביחידה למחלות זיהומיות , המרכז הרפואי תל אביב.

נגיף ה-HIV האחראי למחלת האיידס מוכר כבר מעל ל- 30 שנים. איידס הוא שם גג לרשימת מחלות המופיעות כתוצאה מהדיכוי החיסוני שנגרם ע"י הנגיף. המחלות יכולות להיות זיהומיות או ממאירות.
בעולם חיים כ 40,000,000 נשאים של הנגיף. בארץ התגלו מעל ל- 8000 איש הנושאים את הנגיף. ממוצע המאובחנים החדשים בשנים האחרונות עומד על כ- 400 חולים חדשים בשנה, כאשר בשנה האחרונה חלה ירידה קלה במספר הנשאים החדשים. מרבית הנשאים החדשים בשנים האחרונות הם גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. בשנה האחרונה  צפינו עלייה בנשים. המרכז הרפואי ת"א מאבחן ועוקב אחר המספר הגדול ביותר של נשאים בארץ.


aids1.jpg


אתגר הטיפול

ההתקדמות הגדולה שחלה בטיפול במחלה מאפשרת לנו היום לעצור את הדיכוי החיסוני ואף למנוע אותו מראש. למעשה, המחלה הפכה למחלה כרונית ורוב המטופלים חיים באיכות חיים טובה ונהנים מתוחלת חיים דומה לאוכלוסייה ללא HIV. מרבית המטופלים נוטלים היום כדור או שני כדורים פעם ביום, לעומת יותר מעשרה כדורים ביום, בתחילת עידן 'הקוקטייל' (הטיפול המשולב היעיל) בסוף שנות ה 90. כמו כן תופעות הלוואי התמעטו בצורה משמעותית. מה שכן, בשנים האחרונות התגלה שהנגיף לא רק גורם לדיכוי חיסוני (איידס) אלא גם למחלות לב וסרטן. על מנת להוריד את הסיכון ללקות במחלות הללו נהוג היום לטפל בנשאים מיד עם האבחנה ולא להמתין מספר שנים כפי שסברו שנכון לעשות עד לפני מספר שנים. חולה אשר מטופל נכון עם כמות נגיף בלתי מדידה בדם כמעט ואין לו סיכוי להדביק. זה הוכח בזוגות שאחד מבני הזוג נשא וכן בנשים בהריון אשר אינן מדביקות את עוברן כאשר הן מטופלות.


אתגר המניעה

אחד האתגרים שנותרו בעינם מאז תחילת מגיפת האיידס הוא מניעת המחלה. כיוון שאנחנו עדיין רחוקים מלמצוא חיסון לנגיף, עלינו למצוא דרכים אחרות ויעילות למניעת המחלה. המטרה שהציב לעצמו ארגון הבריאות העולמי הוא שעד שנת 2020 90% מהנשאים יאובחנו, 90% יהיו מטופלים ולפחות ב- 90% יהיה דיכוי מלא של הנגיף.
למרות שהקונדום הוא אמצעי יעיל וזול ביותר למניעת ההדבקה, יש שלל גורמים פסיכולוגיים ותרבותיים שמונעים את השימוש הנרחב בו. הדרך הנוספת למניעת הדבקה היא מתן כדור לאנשים בסיכון גבוה. הטיפול הגורף בכל המטופלים מוריד את ההדבקה בצורה משמעותית.
מה שנשאר לעשות זה להיבדק. הבדיקה מבוצעת בחינם במרכז הרפואי ת"א או בתשלום במידה והנבדק לא מעוניין שהבדיקה תמומן על ידי קופת החולים. בחודש דצמבר השנה תפתח מרפאה בתשלום שתבצע בדיקות למחלות מין ו HIV בצורה אנונימית כאשר התשובות ל- HIV יינתנו תוך שעתיים.


מרפאת סקר למחלות מין

במרכז הרפואי איכילוב נפתחה מרפאה לאבחון וטיפול במחלות מין
המרפאה החדשה מאפשרת קבלת תוצאות מעבדה למחלות המין העיקריות; זיבה, כלמידיה ואיידס בתוך שעתיים בלבד! ובאופן אנונימי לחלוטין. בעת הצורך יינתן טיפול מידי או הפניה להמשך בירור.
מרפאה לאבחון וטיפול במחלות מין נפתחה במרכז הרפואי איכילוב. המרפאה החדשה מבצעת סדרת בדיקות מרוכזת לגילוי הדבקה במחלות המין העיקריות כאשר המטרה היא לאבחן אותן בשלב מוקדם לפני שייגרמו נזק משמעותי.  הבדיקות הנערכות במרפאה הן אנונימיות כשהתוצאות מתקבלות בתוך שעתיים בלבד. הבדיקות בתשלום.


המרפאה מקבלת את הפונים אליה בסגנון Walk In Clinic מה שמייתר את הצורך לתאם תור מראש או להזדהות. המרפאה פעילה בכל יום ו' ושעות הקבלה 08:00-09:30 והתשובות מתקבלות תוך מקסימום שעתיים.
הביקור במרפאה כולל גם ייעוץ רופא מומחה. ובמקרה של תשובות חיוביות יינתן גם ייעוץ להוראות טיפול, איתור מגעים והפניות לטיפול / בירור נוסף.

תפריט ניווט תחתון