תוכן עניינים

מאת: ד"ר מאיה איש-שלום, מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, רופאה בכירה במכון האנדוקריני באיכילוב, ואחראית על תחום הסוכרת ב- beWell

מה הקשר בין מחלות לב, שבץ מוחי, היצרות בעורקי הרגליים, כיבים ברגליים, פגיעה ברשתית שעלולה להוביל לעיוורון, מחלת כליה סופנית, וכאבים בכפות הרגליים על רקע פגיעה עצבית? כל אלה הם סיבוכים של מחלה אחת, המוכרת לנו בשם סוכרת. על פי נתוני משרד הבריאות בישראל, כ-500,000 ישראלים סובלים מסוכרת. לנתונים אלה, המהווים אומדן בלבד, יש להוסיף עוד עשרות אלפי חולים שאינם מאובחנים, והמספרים רק הולכים וגדלים. בהתחשב בעובדה כי מחלת הסוכרת היא סיבת המוות הרביעית בשכיחותה בישראל, מדובר ללא ספק בנתונים חמורים ומדאיגים.


סיבוכי מחלת הסוכרת


אפשר למנוע את התפתחות המחלה וסיבוכיה

מחקרים מראים כי ניתן לטפל במחלת הסוכרת בכל שלביה: החל מטיפול למניעת התפתחות סוכרת בשלב טרום המחלה, דרך איזון המחלה לאחר אבחונה, ועד להקטנת הסיכון לסבוכים, בעזרת איזון הסוכרת וטיפול בגורמי הסיכון הנלווים. הבשורה הטובה: למרות שלגנטיקה יש תפקיד חשוב בנטייה לפתח סוכרת, הרי שהרגלי חיים נכונים וטיפול תרופתי - עשויים למנוע, הן את התפתחות המחלה והן את סיבוכיה. 

מניעה ראשונית: לעצור את הסוכרת בזמן

כאשר רמות הסוכר גבוהות אך גבוליות (100-125 מ"ג % בבדיקת דם בצום), או כאשר רמת ההמוגלובין המסוכר (A1C) נעה בין 5.7-6.4% (בבדיקת דם המשקפת את ממוצע ערכי הסוכר לאורך כ-3 חודשים) - האמצעי היעיל ביותר למנוע התפתחות של סוכרת הוא שינוי באורח החיים.

יותר פעילות - הרבה יותר בריאות
ארגון הבריאות העולמי ממליץ להקדיש 150 דקות בשבוע בלבד לפעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית, ולאו דווקא במכון כושר, אלא תוך כדי שגרת אם יש לכם היסטוריה משפחתית של סוכרת, אם אתם סובלים מעודף משקל, אם אתם מנהלים אורח חיים יושבני (שפירושו: אורח חיים של צמצום הפעילות הגופנית בכל תחומי החיים, המאפיין את החברה המודרנית), וכן נשים עם שחלות פוליציסטיות או מי שאובחנו בעבר עם סוכרת הריון - אל תסתפקו בפעילות גופנית בלבד, אלא הוסיפו כללים פשוטים של תזונה נכונה:

  • העדיפו תזונה מוגבלת בפחמימות בכלל, ובפחמימות פשוטות בפרט
  • ולא פחות חשוב: העדיפו שתיית מים על פני שתייה ממותקת, בין בסוכר ובין בתחליפי סוכר.

מחקרים נוספים מצביעים על כך שגם תחליפי סוכר משמינים. כידוע, מיצי פירות למיניהם ומשקאות מוגזים ממותקים הם עתירי סוכר ועדיף להימנע מהם. כוס של משקה קוקה-קולה, לדוגמה, מכילה כמות סוכר השווה ל-4 כפיות סוכר. אולם מחקר עדכני שנערך במכון ויצמן מצא, כי תחליפי סוכר משנים לרעה את פלורת המעי (מצע חיידקי המעי המשפיעים על פירוק הסוכר והשומנים ועל ספיגתם). בעת חשיפה לממתיקים מלאכותיים, נצפתה במחקר עלייה בספיגת שומנים וסוכרים מהתזונה עקב השינוי בפלורה, ובעקבות כך חלה עלייה בנטייה לפתח סוכרת. תוצאות המחקר שנערך במכון ויצמן מצטרפות לניסויים שנערכו בעבר בעכברים, בהם נמצא כי עכברים שקיבלו תזונה עם תחליף סוכר, צרכו יותר קלוריות לעומת עכברים שקיבלו תזונה ממותקת בסוכר. בעקבות מחקרים אלה ואחרים, ההמלצה הגורפת והרלבנטית מתמיד היא, איפוא: שתו רק מים!


לאחר האבחון: כיצד למנוע את סיבוכי המחלה

גם לאחר אבחון הסוכרת, עדיין ניתן לשפר את המצב על ידי אורח חיים בריא, בשילוב עם טיפול תרופתי. התרופות, הניתנות דרך הפה או בהזרקה תת עורית, מאזנות את רמת הסוכר בגוף. חשוב מאוד להקפיד על נטילתן, משום שאיזון הסוכרת מפחית באופן משמעותי את הסיכון לפתח סיבוכים. מחקר ישראלי חדש שפורסם לאחרונה, מצא קשר ישיר וברור בין סוכרת לא מאוזנת בקרב חולים צעירים לבין אי נטילת התרופות. המחקר נערך על ידי צוות של שירותי בריאות כללית ובמסגרתו נבדקו נתונים של כ-230,000 חולים. מהמחקר עולה כי פחות מ-50% מקרב חולי הסוכרת נטלו את התרופות בהתאם להמלצת הרופא, בעוד שכ-25% מהחולים רכשו רק כמחצית מהתרופות שהומלצו על ידי הרופא.


התרופות מונעות סיבוכים ומשפרות את איכות החיים

אי נטילת התרופות על ידי חולי סוכרת היא בעיה מוכרת, הנובעת מסיבות שונות. במרפאה שלנו, הסיבות המובילות לאי נטילת התרופות הן: הדחקה, בושה וחשש מהעתיד הלא נודע. רק לאחר שיחה פנים אל פנים, או לצערי כאשר מתעורר סיבוך משמעותי כתוצאה מהמחלה, נוטים מרבית המטופלים להתעשת, נוטלים את התרופות המומלצות, ומתחילים לשמור על עצמם. חשוב להבין כי מחלת הסוכרת גורמת לא רק לסיבוכים משמעותיים במערכות שונות בגוף, אלא גם לפגיעה באיכות החיים. רמת סוכר גבוהה בדם מביאה להשתנה מרובה וליקיצות בלילה לצורך מתן שתן. התוצאה היא שינה לא רצופה בלילה, ובעקבותיה, עייפות רבה הפוגעת בתפקוד במשך היום. גם הפגיעה באיכות החיים של חולי סוכרת היא בעיה משמעותית, שחשוב לתת עליה את הדעת ולטפל בה.


מה עושים? לוקחים אחריות על הבריאות

המלצה שלי: פנו בהקדם לרופא המשפחה שלכם כדי לבדוק את רמת הסוכר. התייעצו אתו לגבי המשך הטיפול והקפידו ליישם את ההמלצות בחיי היומיום שלכם. בהצלחה!  

לחיות בריא" - המרכז למניעה ולשיקום הלב במרכז הרפואי תל-אביב פותח תכנית מניעה, המותאמת אישית ליכולותיו של כל משתתף. התכנית מלווה בניטור צמוד, הכולל: מדידת דופק, לחץ דם ופיקוח רפואי בעת הפעילות הגופנית. הטבה בהרשמה לחברי beWell.

לפרטים נוספים

תפריט ניווט תחתון